Hoiturile pun in pericol integrarea Romaniei in UE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Hoiturile pun in pericol integrarea Romaniei in UE

In luna septembrie este programata o noua misiune europeana de evaluare privind ecarisarea teritoriului, domeniu pentru care la ultimul raport de tara, Romania a primit stegulet rosu. Mai mult, pina la 1 septembrie, toate Consiliile Locale din intreaga tara, fermele cu efective mari de animale sau unitatile generatoare de deseuri de origine animala sint obligate sa incheie contracte de neutralizare a acestora cu unitatea autorizata sanitar-veterinar pe linia ecarisarii teritoriului, respectiv Asociatia "Protan - Atev". Daca, pina ieri, la nivelul judetului Braila, toate societatile comerciale aveau incheiate asemenea contracte de prestari servicii sau rezolvasera problema neutralizarii pe cont propriu, la capitolul Consilii Locale, doar 4 din 44 respectasera aceasta cerinta. Este vorba despre CL Victoria, Unirea, Ulmu si Viziru. Aceasta in ciuda faptului ca Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila a inceput actiunea de popularizare a normelor inca din luna mai, a organizat intilniri si a acordat consultanta ori de cite ori i s-a solicitat acest lucru. Oricum, nici in tara situatia nu e mai buna, la nivel national doar 20% din Consiliile locale fiind intrate in legalitate din acest punct de vedere.

Un efort financiar mult prea mare, pentru bugetele locale atit de mici

Conform normelor impuse de Uniunea Europeana, pina la data integrarii, Romania trebuie sa aiba functional un sistem competent de colectare si neutralizarea deseurilor de animale, inclusiv a cadavrelor. Pentru aceasta actiune a fost alocata suma de 35 milioane de euro/an, iar activitatea, in urma unei licitatii organizate in primavara, a fost concesionata unei asociatii formate din firma romaneasca "Protan" si firma ungureasca "Atev". Desi pina la sosirea inspectorilor europeni ce vor avea sarcina de a constata cum au evoluat lucrurile pe acest segment, mai sint doar citeva saptamini, in tara, prea multe nu s-au miscat. Pe de o parte "Protan" este complet depasita de misiunea pe care si-a asumat-o, iar pe de alta, Consiliile Locale sint complet depasite de situatie, realizarea cerintelor impuse de UE insemnind un efort financiar mult prea mare pentru niste bugete locale atit de mici. Asa ca, in teren, lucrurile nu merg nici pe departe conform planului conceput de Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara, recent conducerea ANSVSA declarind ca doar 20% din Consiliile Locale au incheiat un contract cu firma "Protan".

Amenzile pot ajunge si la 25 milioane de lei

Ei bine, in aceasta situatie, in putinul timp ramas, DSVSA -urile judetene si autoritatile locale vor trebui sa sporeasca eforturile pentru operationalizarea actiunii de ecarisare a teritoriului, altfel, toate acestea vor cintari greu in toamna la urmatorul raport de tara.
In plus, consiliile care nu vor incheia in termen contractul de prestari servicii privind ecarisarea risca amenzi usturatoare ce pot ajunge pina la 25 milioane de lei vechi. "Toti generatorii de deseuri de origine animala au obligatia de a contracta unitatea “Protan”. Noi am inaintat coordonatele societatii tuturor Consiliilor Locale si SC-urilor pentru incheierea contractelor de prestari servicii. La unitati nu sint probleme, la Consilii doar 4 au incheiat contractul pina in prezent, insa pentru perioada imediat urmatoare speram ca vom definitiva actiunea", a declarat Gicu Dragan, director executiv adjunct al DSVSA Braila.

Primarii sint direct raspunzatori de respectarea normelor privind ecarisarea

Conducerea DSVSA avertizeaza insa ca principalii raspunzatori de
respectarea legislatiei, privind ecarisajul sint primarii. "Ecarisarea teritoriului nu se mai poate efectua decit in conditiile speciale, prevazute de Legea nr. 73/2006, ce contine reglementari de neutralizare a deseurilor de origine animala. Consiliile locale sint responsabile de neutralizarea deseurilor de origine animala, dar si a cadavrelor de animale provenite din gospodariile populatiei, sau a celor gasite moarte pe teritoriul localitatii respective, pentru care nu se poate identifica proprietarul. Consiliile au obligatia de a-si asigura contractual serviciile firmei de ecarisare autorizate, dar si obligatia de a pastra evidentele veterinare in cazul crescatorilor de animale individuali si al persoanelor fizice care detin animale care nu sint destinate activitatilor economice. Medicii veterinari, cu care primariile sint obligate sa incheie un contract, trebuie sa emita certificate de transport pentru subprodusele de origine animala ce nu sint destinate consumului uman", a mai spus Dragan.
Ecarisarea ar trebui sa se faca in 24 de ore, fara plata in cazul persoanelor fizice, respectiv gospodariile populatiei. In cazul persoanelor juridice, 50% din valoarea serviciului este suportata de stat, 50% de unitatea care a generat deseul. In principiu, animalele mari se ridica din gospodarie, dar pentru preluarea animalelor mici si mijlocii, la nivel local, primariile sint obligate sa amenajeze camere de depozitare, mai precis spatii frigorifice, sub cheie, care sa asigure pastrarea deseurilor in conditii optime de temperatura pentru a fi identificate si marcate corespunzator.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro