Mergi la conţinutul principal

Hepatocarcinomul are indice de mortalitate de 94%

Hepatocarcinomul este una dintre cele mai letale neoplazii, cu un indice de mortalitate de 94%. Incidenta anuala in lume este de aproximativ de un milion de cazuri anual. Situatia epidemiologica nu a suferit modificari semnificative in ultimii cinci ani. Rata mortalitatii prezinta o varibilitate geografica scazuta in USA si crescuta in China si Coreea. In Romania, incidenta acestei boli este la sexul masculin de 9,62 la suta de mii de locuitori si de 5,15 la suta de mii de locuitori la sexul feminin, iar virsta medie de aparitie a bolii este de 55 de ani; cel mai adesea boala apare la persoanele cu ciroza hepatica. Carcinomul hepatocelular se poate asocia cu ciroza hepatica in proportie de 60-80%, in special cu ciroza macronodulara in Asia de Sud, dar si cu forma microcelulara in Europa si SUA. Nu s-a demonstrat cu certitudine daca ciroza propriu-zisa constituie un factor predispozant al aparitiei CH sau daca declanseaza activitatea carginogenica. Studiile au aratat o asociere puternica intre starea de purtator cronic al virusului hepatitic B si incidenta crescuta a CH. Astfel, s-a aratat un risc relativ de 250:1 de a dezvolta CH la purtatorii asimptomatici de antigen Hbs fata de pacientii neinfectati. Anticorpii hepatitei C pot fi detectati la 20% din pacienti, ceea ce reprezinta o rata mult mai mare decit cea din populatia generala. Rolul carcinogenic al hepatitei de tip B sau C este inca neclar, deoarece genomul virusului hepatitic C nu se integreaza in cel al gazdei cu VHC si aparitia CH este de 30 de ani comparativ cu HBV, care necesita 40-50 de ani. Pacientii cu cancer hepatic dezvoltat pe HVC tind sa prezinte mai frecvent ciroza intr-un stadiu avansat, in timp ce neoplazia asociata cu HVB asociaza ciroza in doar 50% din cazuri, restul avind hepatita cronica activa. Agentii cauzali sint numerosi, dintre acestia, produsii naturali sintetizati de plante, fungi si bacterii (aflatoxina, luteoskirina, cicazina, alcaloizi). Substantele chimice industriale sau farmaceutice pot declansa boala (clorura de vinil, vopsele industriale, coloranti, oxazepam, fenobarbital, hormonii sexuali). In etiologia bolii mai sint implicati poluantii din mediul inconjurator (substante din fumul de tigara, pesticide, erbicide, solventi din alimentele tratate cu nitriti si nitrati etc. ).
Datele imagistice si cele de laborator au un rol important in diagnostic, mai ales la bolnavii cu antecedente de hepatita B sau C. Sensibilitatea metodelor de identificare a markerilor serici si prevalenta crescuta a bolii, fac posibil screeningul regulat la indivizii cu risc crescut pentru CH. Interventia chirurgicala este singura forma de tratament care poate oferi vindecarea, chiar daca pacientii vindecati sint o minoritate. Rezectia este potential curabila numai pentru neoplasme in stadiile I si II. Radioterapia are indicatie strict paleativa, iar chimioterapia regionala -chemoembolizare sau PEV continua ameliorarea simptomatologiei dar nu creste supravietuirea. Viitorul tratamentelor CH se bazeaza pe strategiile de imunizare impotriva hepatitelor de tip B si C, ceea ce inseamna o scadere a incidentei cirozei.

Dr. Daniela Vasile, medic primar oncolog

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro