Potrivit studiului realizat de organizatia braileana, a fost solicitat numarul de hectare existent in evidenta a aproximativ 40 de primarii, pe baza protocoalelor din baza de date a unitatilor administrative din judet. Pe linga faptul ca au raspuns defectuos, transmitind date eronate sau revenind la adresele initiale, adaugind si scazind hectare, foarte multe primarii nici macar nu au dat curs solicitarilor APD Club Braila, care a cerut expres informatiile in baza Legii nr. 544/2001. Reprezentantii societatii civile au realizat o comparatie intre datele transmise catre organizatie si cele transmise Comisiei Judetene din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Braila si au constatat diferente majore.
Mii de hectare disparute
Nu mai putin de 14 primarii au transmis situatii contradictorii in ceea ce priveste terenurile agricole. Un numar de 7551,74 de ha nu se regasesc in evidenta primariilor. Cele mai mari nereguli s-au inregistrat la Maxineni, Insuratei si Tudor Vladimirescu. Astfel, Primaria Maxineni a transmis catre Institutia Prefectului faptul ca are, in baza protocolului incheiat cu ADS, 2.240 de ha, iar in adresa transmisa Asociatiei Pro Democratia Club Braila figureaza cu doar 100 de ha, in baza aceluiasi protocol. Asadar, exista o diferenta de 2140 de ha. Primaria Insuratei a transmis Institutiei Prefectului 1207,20 ha, iar asociatiei brailene 16,20 ha. Exista o diferenta de 1191 de ha. In ceea ce priveste Primaria Tudor Vladimirescu, reprezentantii acesteia au transmis organizatiei informatia potrivit careia au 1758,25 de ha, dar in baza de date a Comisiei Judetene din cadrul Institutiei Prefectului figureaza cu numai 599,43 de ha. Primaria Tudor Vladimirescu inregistreaza o diferenta de 1158,82 ha. Cele 14 primarii care au transmis date eronate sint: Baraganu, Bertestii de Jos, Chiscani, Galbenu, Gropeni, Maxineni, Tudor Vladimirescu, Tufesti, Victoria, Viziru, Vadeni, Insuratei, Scortaru Nou si Ramnicelu.
Nu au dat doi bani pe solicitarile asociatiei 9 primarii: Ciocile, Ciresu, Frecatei, Romanu, Salcia Tudor, Silistea, Stancuta, Traian, Ulmu. Au precizat ca nu au protocoale referitoare la terenuri agricole primariile din Faurei, Cazasu, Marasu si Gradistea. "In urma sesizarilor cetatenilor, problemele de fond funciar sint cel mai des intilnite in cadrul administratiilor publice locale. De aceea, am luat decizia de a realiza un studiu pe acest subiect, urmarind atit primirea raspunsului in termenul legal cit si acuratetea informatiilor primite. Acum, la inceput de mandate, administratiile publice din comunitatile rurale trebuie sa se gindeasca serios la dezvoltarea comunelor, sa puna bazele unei dezvoltari durabile. Plecind de la analizarea cu maxima seriozitate a problemelor specifice fiecarei comune si gasirea solutiilor in vederea rezolvarii lor, trebuie stabilite planuri de dezvoltare comunitara fara a neglija in tot acest proces, consultarea cetatenilor comunei. Dar se pare ca administratiile publice locale stau prost la capitolul comunicarii cu cetatenii si la cel privind organizarea informatiilor la nivelul comunelor. Asa au aparut diferente majore in ceea ce priveste terenul agricol de pe raza mai multor unitati-administrative din judet. Au fost transmise date diferite pe baza acelorasi protocoale. In plus, multe dintre primarii nu cunosc prevederile Legii nr. 544/2001 si nu au transmis raspunsuri la cererile asociatiei", se precizeaza in studiul realizat de Asociatia Pro Democratia Club Braila.
Date corecte si raspunsuri in termen in cazul a 16 primarii
Cu toate ca mai mult de jumatate din primariile din judet au demonstrat ca exista o adevarata degringolada in baza lor de date, sint si primarii care au transmis situatii corecte si in termen. Astfel, s-au remarcat in ceea ce piveste ordinea cu care tin evidenta terenurilor agricole primariile din: Ianca, Bordei Verde, Dudesti, Gemenele, Jirlau, Mircea Voda, Movila Miresii, Racovita, Rosiori, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci, Sutesti, Tichilesti, Unirea, Visani, Zavoaia.
Prefectura ar putea cere explicatii pentru degringolada din evidentele primariilor
Asociatia Pro Democratia Club Braila a informat institutia Prefectului in legatura cu degringolada din actele primariilor si a solicitat organizarea unei sedinte in care sa fie convocate primariile care au transmis date eronate sau care nu au raspuns solicitarilor realizate potrivit Legii nr. 544/2001. "Prin prezenta va aducem la cunostinta rezultatul studiului efectuat de Asociatia Pro Democratia Club Braila cu privire la activitatea dezorganizata din cadrul unitatilor administrativ teritoriale de pe raza judetului Braila in privinta situatiei terenurilor agricole. In urma analizei raspunsurilor primite de la primariile din judet, in baza Legii nr. 544/2001, prin care am solicitat o situatie a Protocoalelor incheiate intre Agentia Domeniului Statului si primarii am constatat urmatoarele deficiente: nerespectarea Legii nr. 544/2001, lipsa unei baze de date, ce duce la transmiterea de raspunsuri eronate, incercarea de inducere in eroare prin transmiterea unui raspuns rapid, dar neverificat, neconcordanta intre raspunsurile primite de la ADS, primariile din judet si Institutia Prefectului privind nr. de ha aferente terenurilor agricole. Avind in vedere aceasta situatie, va solicitam convocarea primariilor care au transmis informatii incorecte si a celor care nu au raspuns, cu scopul de a clarifica problemele legate de centralizarea terenurilor agricole primite in baza Protocoalelor incheiate intre acestea si ADS", se precizeaza in informarea transmisa de Asociatia Pro Democratia Club Braila.