Mergi la conţinutul principal

Haite de câini potenţial agresive şi trotuare pline de fecale - coşmarul brăilenilor

• capturarea câinilor de pe domeniul public este sistată temporar, după ce Poliţia Animalelor a descoperit grave nereguli la adăpostul de la Unirea • iubitorii de animale consideră măsura ca fiind o mică victorie în lupta dusă cu autorităţile • mulţi brăileni continuă, însă, să solicite eliberarea străzilor de patrupedele care pot oricând să pună în pericol pe cineva • există mari nemulţumiri şi pentru faptul că trotuarele sunt invadate de excremente, aspect de care se fac vinovaţi inclusiv cei care îşi scot animalele de companie la plimbare dar uită să cureţe după ele, deşi au obligaţia legală să facă acest lucru

 

Una dintre consecinţele controlului făcut zilele trecute de Compartimentul Poliţia Sanitară Veterinară a Animalelor, din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Brăila, la adăpostul de la Unirea a fost faptul că s-a sistat, pentru o perioadă, capturarea câinilor maidanezi de pe domeniul public al municipiului nostru. După cum v-am informat în ediţia de ieri a cotidianului nostru, inspectorii veterinari au constatat că adăpostul de la Unirea este supraaglomerat, capacitatea de cazare, de 430 de exemplare, fiind cu mult depăşită. În plus, erau încălcate anumite norme de bunăstare a animalelor, motiv pentru care mortalitatea în rândul patrupedelor duse acolo era destul de mare. Din aceste motive, serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Brăila a fost amendat cu 2.000 de lei, iar capturarea şi cazarea câinilor în adăpostul de la Unirea au fost temporar suspendate, până la remedierea deficienţelor.

Iubitorii de animale şi în special Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, cea care a sesizat DSV despre situaţia existentă la Unirea, bifează rezultatul controlului ca pe o mică victorie în bătălia dusă de ani de zile cu autorităţile locale, pe care le acuză că nu gestionează corespunzător situaţia câinilor fără stăpân.

Pe de altă parte, există mulţi brăileni nemulţumiţi de faptul că numărul câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului pare a fi început din nou să crească în ultima perioadă. Mulţi dintre aceştia vor doar ca patrupedele să fie luate de pe domeniul public, fără să le pese prea mult dacă sunt ţinute pur şi simplu într-un adăpost special până sunt adoptate de cineva responsabil, sau dacă sunt eutanasiate până la urmă.

Ce-i drept, pe străzile Brăilei te poţi întâlni oricând cu patru-cinci câini de talie mare de la care nu ştii ce reacţie pot avea. Un reporter al cotidianului nostru a fost martorul unei scene derulate pe strada Nicolae Bălcescu, în zona noului sediu al Casei de Pensii. Câţiva câini ce se îndreptau spre intersecţia cu Calea Galaţi i-au ieşit în faţă unui bărbat aflat pe trotuarul îngust, mărginit de mormane de zăpadă ce nu prea lăsau spaţiu de manevră. Preţ de câteva secunde, omul s-a oprit în loc, neştiind cum să procedeze cu câinii care se apropiau de el. Neliniştit de talia mare a unui patruped ce continua să înainteze pe trotuarul strâmt, bărbatul s-a lipit cu spatele de un zid şi, discret, s-a “înarmat” cu o bucată de gheaţă aflată la îndemână. Din fericire, câinii nu aveau intenţii agresive şi l-au ocolit, văzându-şi de drum. Dacă unul dintre ei ar fi dat tonul atacului, omul de pe trotuar ar fi fost pus, însă, într-o situaţie foarte dificilă.

 

“Am ieşit la plimbare şi mi-a venit să vomit, de câţi «rahaţi» de câine am ocolit pe trotuare!”

O altă problemă generată de câinii de pe străzi este cea legată de excrementele de pe trotuare, a căror număr a crescut foarte mult în această perioadă, după ce zăpada căzută la începutul lunii ianuarie a început să se topească. Evident, de vină nu sunt doar câinii maidanezi ci şi cei scoşi la plimbare de stăpânii lor, care nu se obosesc să le strângă excrementele, deşi există reglementări legale în acest sens, ce prevăd sancţiuni cuprinse între 300 şi 500 lei. O cititoare a cotidianului nostru ne-a adresat o sesizare pe această temă, întrebându-se de ce autorităţile nu iau măsuri mai energice împotriva celor vinovaţi.

“Cred că nu sunt singura persoană deranjată de următoarea problemă şi anume excrementele înşirate pe întreaga suprafaţă a trotuarelor, atât de pe bulevarde cât şi de pe străzile secundare, între blocuri. Din păcate, nu se ia nicio măsură împotriva stăpânilor de căţei care îi lasă să facă treaba mare unde le vine şi nici măcar nu au bunul simţ să cureţe. Sunt efectiv scârbită şi, sincer, am ajuns acasă cu senzaţia de vomă la câţi «rahaţi» am ocolit pe Dorobanţi, pe faleză, bulevardul Indpendenţei, străzile Roşiorilor şi Griviţei (pe unde am umblat sâmbătă şi duminică). Nu mai vorbesc de faptul că nu poţi să laşi din braţe un copil mic, să facă şi el câţiva paşi.

Eu aş face o propunere: dacă noi plătim către asociaţii, către stat atâtea taxe încă din prima zi de viaţă şi suntem obligaţi să respectăm nişte reguli şi legi, de ce nu o fac şi stăpânii de câini? Să plătească taxe ca pentru o persoană, pentru că şi aceste animale fac mizerie, consumă etc. Noi dacă aruncăm o hârtie pe jos şi suntem văzuţi plătim amenzi. Să fie amendaţi şi stăpânii de câini care nu strâng după aceştia! Mulţumesc mult!”, ne-a scris cititoarea noastră, în sesizarea adresată redacţiei. 

Poliţia Locală Brăila recunoaşte că, pe parcursul anului 2016, nu le-a fost aplicată nicio celor care nu curăţă după animalele lor de companie, deşi acest tip de contravenţie este reglementat prin Hotărârea de Consiliul Local Municipal nr. 19 din 2014, fiind sancţionată cu amenzi cuprinse între 300 şi 500 lei. “Pentru necurăţarea dejecţiilor animalelor de companie aflate pe domeniul public nu s-a dat nicio sancţiune anul trecut. În schimb, s-au aplicat 14 sancţiuni, constând în avertisment sau amendă, pentru lăsarea nesupravegheată a animalelor sau nefolosirea botniţei pentru rasele periculoase. Amenzile aplicate pentru acest tip de contravenţie însumează 3.000 de lei. Cu siguranţă, pe parcursul anului curent, vor fi sancţionaţi şi cetăţenii care nu curăţă după patrupedele lor”, ne-a declarat Georgică Tănase, directorul adjunct interimar al Poliţiei Locale Brăila. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro