* Guvernul condus de brăileanul Mihai Tudose s-a prezentat, astăzi, în fața Parlamentului, unde și-a prezentat programul, care a suferit schimbări importante * deși a primit votul de încredere din partea colegilor din coaliție, parlamentarii PNL și USR au condamnat dur unele dintre noile măsuri * este și cazul deputatului Vasile Varga, care susține că toate ideile cu care social-democrații vin peste noapte, sunt lipsite de orice explicație privind sustenabilitatea economică
Premierul desemnat Mihai Tudose a primit votul de încredere din partea Parlamentului, împreună cu întregul său cabinet. Cu toate acestea, unele dintre măsurile noi pe care Guvernul are de gând să le implementeze, au stârnit reacții negative, atât în rândul partidelor de opoziție, cât și în cadrul coaliției de guvernare. Pe scurt, noul program de guvernare al PSD vorbește despre creșteri masive ale salariului minim pe economie, impozit pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit, impozit pe venit în trei trepte, începând cu 1% și taxa de solidaritate pentru cei cu venituri mari. Mai mult,
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa a făcut gafa de a preciza imediat după audierile din comisiile parlamentare că se va desființa pilonul II de pensii ceea ce a stârnit o adevărată panică în rândul societății civile și nu numai. Ulterior, informația a fost negată atât de premierul Mihai Tudose, cât și de către șeful PSD Liviu Dragnea.
Chiar și așa, episodul nu a trecut netaxat de către opoziție. Este și cazul deputatului brăilean PNL, Vasile Varga, care s-a arătat extrem de deranjat de măsurile propuse de către social-democrați, pe care le consideră complet nesustenabile.
„Deciziile luate în ultimele zile de PSD arată clar că social-democrații continuă să își bată joc, fără niciun fel de responsabilitate, de soarta românilor. Ne trezim acum, la mai puțin de șase luni, cu un nou program de guvernare, cu noi decizii, pe fond, cu o demonstrație a lipsei de consecvență și de profesionalism. PSD evită să spună cât de sustenabile din punct de vedere economic sunt noile măsuri pe care le propune și din ce surse vor fi asigurate fondurile necesare. Am asistat la diletantismul care s-a numit legea salarizării, la mascarada fără precedent în care un partid aflat la putere își dă jos propriul guvern, acum, la o nouă schimbare de direcție, încât ajungi să te întrebi: până unde poate merge impostura? Până unde întinde Liviu Dragnea joaca de-a România? Este clar că PNL se opune total acestui mod de a conduce, lipsit de orice viziune și de coerență. Liberalii vor sancționa prin vot noul guvern, format, de fapt, în majoritate, din foștii miniștrii, o altă față a ipocriziei social-democrate. Noi chiar credem că românii și România merită o soartă mai bună!”, a afirmat Varga.
Guvernul Mihai Tudose a primit votul de învestitură în Parlament
Alături de Mihai Tudose, în această dimineață, s-au prezentat în fața Parlamentului Sevil Shhaideh - vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale; Grațiela Gavrilescu - vicepremier, ministrul Mediului; Rovana Plumb - ministru delegat pentru Fondurile Europene; Mihai Fifor - ministrul Economiei; Teodor Meleșcanu - ministrul Afacerilor Externe; Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne; Petre Daea - ministrul Agriculturii; Adrian Țuțuianu - ministrul Apărării Naționale; Lucian Romașcanu - ministrul Culturii; Liviu Pop - ministrul Educației; Lucian Georgescu - ministrul Cercetării; Toma Petcu - ministrul Energiei; Ionuț Mișa - ministrul de Finanțe; Tudorel Toader - ministrul Justiției; Doina Pană - ministrul Apelor și Pădurilor; Lia Olguța Vasilescu - ministrul Muncii; Lucian Șova - ministrul Comunicațiilor; Florian Bodog - ministrul Sănătății; Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor; Marius Dunca - ministrul Tineretului și Sportului; Gabriel Petrea - ministrul delegat pentru Dialog Social; Viorel Ilie - ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul; Ilan Laufer - ministrul pentru Mediul de Afaceri; ministrul Turismului - Marius Dobre; Andreea Păstârnac - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni; Victor Negrescu - ministrul Afacerilor Europene; Marcel Ciolacu - vicepremier fără portofoliu.
După ce au primit pe bandă rulantă validările din partea Comisiilor parlamentare, a urmat votul în plenul reunit. S-au făcut o serie de declarații, atât de către premierul desemnat, Mihai Tudose, cât și de către reprezentații partidelor parlamentare, iar apoi a urmat votul secret. Guvernul Mihai Tudose a primit 275 voturi „pentru” și 102 „împotrivă”, deși pentru a fi învestit avea nevoie doar de 233 de voturi. De precizat totuși că parlamentarii PMP-iști au părăsit sala, însă PNL și USR au rămas pentru a aduce criticile de rigoare.
La ora 19:00, membrii Guvernului Mihai Tudose au fost invitați la Cotroceni pentru a-și depune jurământul. Prima ședință de Guvern a fost programată pentru mâine dimineață, la ora 9:00.
Foto - news.ro