Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul italian confirma renuntarea la decretul ce permite expulzarea cetatenilor UE

Guvernul Romano Prodi a confirmat oficial ca va retrage decretul care permite expulzarea cetatenilor comunitari, a anuntat miercuri Vannino Chiti, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, precizind ca va fi emis un nou decret, relateaza La Repubblica in editia online.
Decretul fusese adoptat la sfirsitul lunii octombrie, ca reactie la uciderea Giovannei Reggiani, pe o strada din Roma, de catre romul Nicolae Romulus Mailat. Presedintele tarii, Giorgio Napolitano, a semnalat o serie de "erori" continute in forma finala a proiectului, adoptata de Senat la 6 decembrie.
Vannino Chiti a precizat ca Ministerul de Interne lucreaza "la o alta prevedere legislativa cu caracter de urgenta, un nou decret-lege", care va fi dezbatut si supus aprobarii in sedinta de guvern din 28 decembrie, inainte de termenul la care ar expira prevederile actualei legi (31 decembrie). Noul decret va permite expulzarea cetatenilor comunitari care constituie un pericol, impiedicind si revenirea in Italia a romanilor expulzati deja. Potrivit presei italiene, in cazul in care noul decret nu va fi adoptat pina la 31 decembrie, toti cetatenii UE care au fost expulzati ar putea avea dreptul sa revina in Italia.
Decizia de retragere a decretului a fost luata din motive de ordin procedural. Seful statului contesta un articol referitor la pedepsele severe pentru persoanele care instiga la acte de discriminare pe baza de gen, rasa, origine etnica, religie, handicap, virsta, tendinte sexuale. Articolul a fost introdus in decret de catre Senat, la presiunile stingii radicale, fiind contestat insa de opozitie pentru referirile gresite la tendintele homofobe. Problema este ca in decret articolul respectiv face referire la Tratatul de la Amsterdam, in loc de tratatul constitutiv al comunitatilor europene, modificat, la acest capitol, prin Tratatul de la Nisa.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii