Actul normativ are in vedere facilitarea acordarii subventiilor pentru carti, reviste si alte produse de cultura scrisa, se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.
Una dintre noile reglementari vizeaza finantarea nerambursabila a editarii de carte din bugetul propriu al AFCN, institutie din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor. Selectia publicatiilor care vor fi sprijinite financiar se va face de catre o comisie special constituita in acest sens. Vor avea prioritate enciclopediile, dictionarele, atlasele, editiile critice ale scriitorilor clasici, editiile definitive de autor, debuturile literare, literatura pentru copii.
De asemenea, Ordonanta dispune explicit obligatia autoritatilor administratiei publice centrale si locale de a include in bugetele proprii fonduri pentru finantarea editarii de publicatii, subventionarea traducerilor, achizitia de carti si abonamente la reviste pentru bibliotecile publice din subordine, acordarea de burse de studii.
Conform actului normativ, Institutul Cultural Roman (ICR) poate acorda sprijin financiar pentru traducerea si editarea in strainatate a unor lucrari. De asemenea, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii si alte ministere pot acorda, in baza unor proiecte, burse de documentare, in tara si in strainatate.
In cadrul organismelor administratiei publice cu atributii in domeniul sprijinirii culturii scrise - Ministerul Culturii si Cultelor, Administratia Fondului Cultural National si Institutul Cultural Roman -, se vor infiinta comisii speciale cu rolul de a selectiona si formula propuneri privind alocarea de fonduri pentru finantarea editarii publicatiilor din domeniul culturii scrise si acordarea de burse si granturi conform legii.