Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul acorda despagubiri pentru calamitatile din iarna

Dupa luni intregi de asteptare, cind aproape nu mai era nici o speranta, in sfirsit, ieri, Guvernul a anuntat ca producatorii agricoli vor primi despagubiri de la bugetul de stat In valoare totala de 51,44 milioane RON (514,4 miliarde lei vechi) pentru culturile distruse ca urmare a fenomenelor meteorologice produse In perioada ianuarie -iulie 2006, adica inclusiv pentru inghet.
"In sfirsit, in sedinta din data de 2 august, Guvernul a hotarit declararea starii de calamitate naturala In zonele In care culturile Insamintate In toamna anului 2005 au fost afectate total de temperaturile excesiv de scazute din perioada ianuarie - martie 2006, precum si In zonele In care culturile Insamintate In toamna anului 2005 si In primavara anului 2006 au fost afectate total de inundatiile determinate de topirea brusca a zapezilor, revarsari de riuri sau alte ape curgatoare, ruperi de baraje si baltiri, ploi abundente si de durata, din perioada martie - 1 iulie 2006", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis, ieri, de conducerea Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila.
Zonele declarate calamitate natural sint: zona Muntenia-Dobrogea-Oltenia (respectiv judetele Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dimbovita, Dolj, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vilcea); zona Moldova; zona Banat-Crisana si zona Transilvania.
Judetul Braila este inregistrat cu peste 13.000 ha calamitate de ger, din care 3.544 ha griu, 1.043 ha orz, 3.078 ha orzoaica de toamna si 5.680 ha rapita.
Culturile agricole afectate total pentru care se acorda despagubiri si sumele maxime care se acorda ca despagubire pe unitatea de suprafata sint: griu de toamna si primavara, secara si triticale - 470 RON/ha; orz, orzoaica de toamna si primavara - 430 RON/ha; rapita de toamna si primavara - 470 RON/ha; porumb boabe - 500 RON/ha; floarea-soarelui - 450 RON/ha; soia - 550 RON/ha; sfecla de zahar - 750 RON/ha; legume - 1.960 RON/ha; plante furajere - 560 RON/ha. Nivelul maxim al despagubirilor reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pina la data producerii fenomenului.
De aceste prevederi nu beneficiaza producatorii agricoli ale caror culturi au fost afectate de inundatiile rezultate din revarsarea Dunarii, ce fac obiectul HG nr. 828/2006.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii