Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grupurile de producatori de legume si fructe vor primi 400 milioane lei de la stat

Potrivit unui act normativ aprobat de Guvern in sedinta din aceasta saptamina, statul va acorda grupurilor de producatori de legume si fructe, In anul 2006, un sprijin total de un milion lei noi, pentru "stimularea prezentei pe piata a acestora". Suma maxima de care poate beneficia un grup de producatori este de 40.000 lei noi.
Masura vizeaza stimularea crearii unor structuri comerciale proprii ale producatorilor, capabile sa le apere si sa le reprezinte interesele si In acelasi timp sa permita patrunderea pe piata a produselor acestora. Sprijinul se adreseaza organizatiilor de producatori nou-Infiintate, organizatiile de producatori deja recunoscute neputind accesa acest ajutor. Pentru a putea beneficia de acest ajutor, o asociatie de acest gen trebuie sa indeplineasca mai multe conditii printre care existenta unui angajament scris al grupului de producatori de a valorifica In comun produsele realizate pe o perioada de 5 ani de zile si promisiunea scrisa de a nu Instraina, pe aceeasi perioada, eventualele mijloace fixe dobindite prin sprijinul acordat de stat.
Activitatea grupurilor de producatori va asigura, pe linga structurarea productiei de legume si fructe In corelare cu cerintele pietei, si introducerea si extinderea unor tehnologii de productie moderne si a unor practici comerciale care sa contribuie la cresterea veniturilor producatorilor.
Potrivit actului normativ, prin grup de producatori se intelege o asociatie benevola de producatori de legume si/sau fructe, care realizeaza productie specifica si o valorifica In comun.
Banii se acorda prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si vor putea fi folositi pentru amenajarea si chiria sediului grupului de producatori, pentru plata chiriei spatiilor de expunere a marfurilor, pentru cumpararea de utilaje frigorifice si ambalaje. Legislatia care permite recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori a fost adoptata In 2005, iar pasul urmator este finantarea acestora. Important de mentionat este ca, la nivel local, nu exista inca o asociatie a producatorilor de legume sau fructe.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii