Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grupul de firme "Caruz", reclamat de ecologisti

Razboi deschis intre doua organizatii de tip ONG care actioneaza in domeniul protectiei mediului si omul de afaceri Gheorghe Caruz. Discutiile au fost iscate pe marginea unei dezbateri publice cu privire la studiul de evaluare a impactului asupra mediului in cadrul unui proiect investitional derulat de Grupul de firme "Caruz" care intentioneaza sa construiasca un abator pe platforma "Galco" de la Sendreni. Conducerile celor doa ONG-uri reclama faptul ca, desi au fost invitate la aceste dezbateri, in momentul in care au formulat obiectiuni si observatii legate strict de tema in discutie, organizatorii i-au dat afara din sedinta. Mai mult, ei acuza ca, in mod deliberat evenimentul ar fi fost organizat la Sendreni unde nu se poate ajunge cu un mijloc de transport in comun. "In data de 2 martie 2007 cele doua ONG au primit invitatia de a participa la dezbaterea Raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului la proiectul "Abator", citam "ce va avea loc in Sos. Galati-Braila km.12, incepind cu orele 16.00". Mentionam ca, in conformitate cu legea, acest gen de dezbateri trebuie sa implice publicul interesat si trebuie organizate in modul cel mai convenabil pentru public. Cu toate ca dezbaterile se puteau organiza in doua sesiuni, in Braila si in Vadeni, s-a ales ca spatiu de desfasurare un loc aflat la distanta de ambele locuri si spre care nu exista mijloace de transport in comun. Nu este pentru prima data cind reprezentantii firmelor apartinind de Caruz Group procedeaza in acest mod, iar asupra incorectitudinii acestei proceduri li s-a atras atentia si cu alte ocazii", declara la unison conducerile celor doua ONG-uri care contesta dezbaterea publica din data de 2 martie considerind ca participarea publicului la "asa-zisele dezbateri" a fost restrictionata in mod deliberat. "In consecinta, consideram ca Agentia pentru Protectia Mediului trebuie sa refuze a aviza proiectul respectiv, pina dupa organizarea unor noi dezbateri care sa se desfasoare corect", isi incheie pledoaria Cornel Apostol, presedintele "EcoAlpex024" si Codruta Nedelcu, directorul executiv al "Asociatiei ARIN".

"Noi nu am depus inca documentatia la mediu"

De cealalta parte, contactat de reporterii nostri, patronul grupului de firme "Caruz", Gheorghe Caruz, a inceput prin a nega calitatea de ecologisti a celor doi semnatari ai sesizarii. "Nu sint specialisti in domeniu, nu sint capabili sa hotarasca ce e corect si ce nu intr-un studiu de mediu pentru ca nu sint de specialitate. Si nu se poate ca orice neavenit sa isi dea cu parerea intr-o problema atit de importanta. Nu stiu despre ce e vorba, dar o sa ma interesez". A doua zi, Caruz insa a negat ca ar fi vorba despre un proiect depus de firma lui. "Noi nu am depus inca documentatia la mediu. E posibil sa fie vorba de o alta firma. Apostol a fost salariatul meu, l-am dat afara si de aceea incearca sa agite spiritele. Nu i-a iesit, pentru ca nu e vorba despre firma mea".
In replica, Codruta Nedelcu ne-a transmis invitatia pe care a primit-o. Mailul respectiv era transmis de pe o adresa a grupului de firme Caruz si era semnata de ec. Stroea Gheorghe. In plus, Nedelcu ne-a mai explicat ca cele doua organizatii nu au contestat proiectul, ci efectiv organizarea si desfasurarea dezbaterii. "Locul ales este departe, nu exista mijloc de transport. S-a sustinut ca au fost lipite afise la Vadeni, dar in sala nu erau decit reprezentanti ai institutiilor implicate in actiune, nu erau cetateni", a incheiat Nedelcu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii