Mergi la conţinutul principal

Gruparea "Corbu" a predat armele

Liderul gruparii din Lacu-Dulce si un apropiat de-al sau sint primii braileni care au fost nevoiti sa-si predea armele, pentru ca nu mai indeplineau conditiile stabilite de noua legislatie. Stanel Corbu a fost nevoit sa faca asta intrucit este inculpat intr-un dosar de santaj si lipsire de libertate, lucru ce contravine reglementarilor in vigoare, spun autoritatile. Alti 10 braileni nu mai au dreptul sa detina arme neletale pina la finalizarea cercetarilor in cauzele penale in care sint anchetati. Masurile au fost luate in urma verificarilor efectuate, dupa ce au fost inasprite conditiile de a detine, procura si utiliza arme, din cauza numarului mare de incidente stradale inregistrate in tara in ultima perioada.
Astfel, in data de 12 iunie, in urma dispozitiei Biroului Arme, Explozivi si Substante Toxice (AEST) din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, de suspendare a dreptului de detinere, port si folosire a armei neletale, Stanel Corbu (39 de ani) a depus armamentul si munitia la un armurier autorizat. De asemenea, fata de Sorin V., membru al gruparii din Lacu-Dulce, s-a luat masura sanctionarii contraventionale cu suma de 2.000 de lei si masura complementara de confiscare a pistolului neletal cu bila de cauciuc, pe care il detinea legal. Motivul a fost acela ca in perioada 15 - 20 ianuarie, acesta a executat mai multe focuri de arma in alte conditii decit cele stabilite prin lege. Demersurile au venit dupa ce politistii braileni au verificat legalitatea detinerii de arme neletale, in baza noilor prevederi ale Legii 245/2004 privind regimul armelor si munitiilor, modificata in luna martie printr-o Ordonanta de Urgenta. Actul normativ a adus masuri restrictive pentru cei ce doresc sa aiba o arma, in sensul ca trebuie sa fie apti din punct de vedere medical sau psihologic, sa nu fi fost condamnati prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva pentru savirsirea cu intentie a vreunei infractiuni si nici macar sa fie cercetati penal. In acest context, la inceputul lunii mai, Politia Romana a adoptat un plan de masuri pus in practica la nivel teritorial, prin care unitatile AEST fac verificarile necesare autorizarii persoanelor ce detin arme, in vederea corelarii noilor prevederi legale cu aspectele deja prevazute de Legea 295/2004. Astfel, politistii braileni au transmis aproape 400 de solicitari pentru verificarea cazierului celor care detin arme, pentru care s-au primit 271 de raspunsuri. Pe linga cele doua cazuri in care s-a hotarit instrainarea armelor, specialistii AEST au descoperit si 10 braileni impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, fata de care s-a dispus suspendarea dreptului de detinere, port si folosinta, pina la solutionarea cauzelor.

La nivel national, 162 de persoane nu mai au drept sa detina arme

Pe parcursul lunilor mai si iunie, politisti ai Directiei Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, impreuna cu structurile subordonate de la nivel teritorial, au desfasurat mai multe activitati de verificare a persoanelor fizice care detin arme neletale. Acestea au constat in transmiterea catre structurile teritoriale de cazier judiciar si evidente operative a 31.009 solicitari privind verificarea celor care detin arme neletale, supuse autorizarii, ceea ce reprezinta 96% din numarul total de 32.290 de posesori de astfel de arme.
Pina la acest moment s-au primit 24.698 de raspunsuri, fiind identificate 251 de presoane care nu mai indeplinesc conditiile impuse de noua legislatie. Astfel, fata de 162 de detinatori legali ai unor arme cu glont de cauciuc sau aer comprimat s-a dispus suspendarea dreptului de detinere, port si folosire, pina la solutionarea definitiva a cauzelor in care sint cercetati, 151 dintre acestia conformindu-se dispozitiilor si depunind armele in vederea instrainarii. In privinta celor care au fost instiintati cu privire la obligativitatea depunerii armelor detinute in vederea instrainarii si care au depasit sau vor depasi termenul de 10 zile de la data luarii la cunostinta, vor fi dispuse masurile legale sub aspectul savirsirii infractiunii de nerespectare a regimului armelor si munitiilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro