• nimic nu pare să determine firmele care ar trebui să refacă asfaltul afectat de intervenţiile la reţelele subterane să îşi facă treaba din timp • nici obligaţiile asumate prin contract şi nici ameninţările cu amenzi primite din partea Primăriei nu îşi fac efectul în cazul unora dintre aceste firme
Nici măcar când sunt avertizate de Primărie că sunt monitorizate şi urmează să fie sancţionate dacă nu îşi fac treaba corespunzător nu se sinchisesc! Este vorba despre companiile care sparg carosabilul sau trotuarele din municipiu pentru remedierea unor avarii, iar apoi uită cu săptămânile sau chiar cu lunile să readucă la forma iniţială suprafaţa asfaltată. În această situaţie se găsesc “Electrica”, “Distrigaz” sau Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila, respectiv firmele cu care acestea au încheiat contracte de prestări servicii pentru reparaţiile prin plombări a străzilor asfaltate. Săptămâna trecută vă informam despre o groapă săpată încă de la începutul lunii februarie de o echipă de lucru a “Electrica” Brăila, în intersecţia străzilor Griviţei şi 1 Decembrie 1918. Groapa în cauză, ce ocupa pe o jumătate trotuarul, iar pe cealaltă jumătate partea carosabilă, rămăsese astupată superficial, cu un strat de piatră, iar cei de la “Electrica” nu prea dădeau semne că ar intenţiona să refacă asfaltul. Intervievat de un reporter “Obiectiv”, primarul Marian Dragomir a declarat că nu va mai tolera astfel de situaţii şi că subordonaţii săi din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei vor face o inventariere a gropilor de acest gen din municipiu, vor trimite avertismente către toate firmele responsabile, iar apoi se vor aplica sancţiuni tuturor celor care nu se conformează.
După apariţia articolului, “Electrica” Brăila a reacţionat, trimiţând pe adresa redacţiei noastre un punct de vedere din care reieşea că firma vinovată de situaţia respectivă va fi sancţionată. “În urma solicitării dumneavoastră din data de 07.03.2017, cu privire la o lucrare de remediere a liniei electrice subterane, efectuată de SDEE Brăila, vă informăm că reparaţia carosabilului şi a trotuarului deteriorate au fost atribuite unei firme prestatoare a unor astfel de servicii, prin contract, conform prevederilor legale. În acest moment, se efectuează verificări pentru a se constata care sunt cauzele neîndeplinirii obligaţiilor de către firma prestatoare şi sancţionarea acesteia în baza clauzelor contractuale. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat locuitorilor oraşului şi vă mulţumim pentru colaborare”, se preciza în punctul de vedere emis de biroul de presă al Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Brăila. Ulterior, pe 9 martie, reprezentanţi ai SDEE ne-au contactat telefonic pentru a ne informa că în intersecţia respectivă a început lucrarea de refacere a asfaltului afectat.
A doua zi, însă, am putut constata că reparaţia s-a făcut doar pe jumătate, turnându-se asfalt doar pe partea carosabilă, nu şi pe trotuar. I-am întrebat pe cei de la SDEE de ce s-a procedat în acest fel, iar răspunsul a fost că de lucrările de acest gen se ocupă de fapt Agenţia de Întreţinere şi Servicii Energetice (AISE) Brăila, o altă divizie a “Electrica”, cu atribuţii în încheierea de contracte cu firme specializate în asfaltări, în baza comenzilor primite de la SDEE. Firma cu care s-a contractat lucrarea din intersecţia Griviţei cu 1 Decembrie 1918 este “Raptel Cons” SRL Brăila. Conducerea AISE Brăila nu a putut să ne explice de ce firma în cauză nu a finalizat reparaţia pe parcursul săptămânii trecute, când vremea a fost favorabilă lucrărilor din domeniul reparaţiilor asfaltice.
Şi CUP “Dunărea” are mari restanţe
O altă companie care a lăsat în ultima vreme multe gropi neastupate cu plombe asfaltice este CUP “Dunărea”. Dădeam exemplu, în articolul publicat săptămâna trecută, despre o astfel de groapă existentă pe Str. Basarab Vodă, din Chercea, unde s-a intervenit în urmă cu câteva săptămâni asupra reţelei subterane de alimentare cu apă potabilă. Şi astăzi, acea groapă este tot neastupată. Directorul CUP “Dunărea”, Silviu Mangiurea, spune că există un contract încheiat cu o firmă specializată - SC “Drumuri Mot” SRL Brăila - dar că încă nu s-a început repararea prin plombări asfaltice a zonelor unde s-au făcut intervenţii deoarece vremea încă este capricioasă. “Contractul cu firma Drumuri Mot SRL a fost încheiat încă din primăvara anului 2016, în urma unei licitaţii organizate la vremea respectivă. Aşteptăm să crească temperaturile, fiindcă nu vrem să oferim un motiv firmei cu care avem contract să vină să spună că din cauza faptului că s-a turnat asfalt pe o temperatură prea scăzută s-a degradat lucrarea prea repede. Mai aşteptăm puţin, să se mai încălzească, apoi începem lucrările. Avem toate zonele cu probleme inventariate, există graficul de intervenţii deja întocmit, totul este pregătit”, ne-a declarat directorul Mangiurea.