Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gripa si afectiunile respiratorii genereaza pierderi economice

Gripa si afectiunile respiratorii genereaza importante pierderi economice, dimensiunea acestora la nivelul oricarei tari fiind comparabila doar cu cea a afectiunilor cardiovasculare. Gripa si infectiile respiratorii acute ocupa primul loc in ceea ce priveste incidenta, reprezentind 95% dintre bolile infectioase. Costul asociat gripei se refera in special la costul ingrijirii medicale(spitalizare) si pierderea capacitatii de munca, pentru populatia adulta activa. Cea mai mare parte a costurilor de ingrijire medicala o constituie costurile de spitalizare. In perioada epidemica, rata de spitalizare creste de 2 pina la 5 ori pentru pacientii din grupele cu risc crescut. Acesta este rezultatul complicatiilor gripei: pneumonia si alte infectii bacteriene secundare sau exacerbarea bolilor cronice (diabet, boli cardiovasculare etc.) . Gripa este principala cauza a absenteismului de la locul de munca in sezonul rece si are repercusiuni importante la nivel social si poate afecta continuitatea activitatilor unei intreprinderi.
Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de profilaxie a gripei; aceasta, pentru ca oricine se poate imbolnavi de gripa, in fiecare an, iar gripa afecteaza in medie 20% din populatie si, in medie, simptomele bolii dureaza 7 zile.
De retinut este ca: oricine se poate imbolnavi de gripa, ceea ce reprezinta un cost semnificativ pentru angajator, in timp ce vaccinarea este eficienta, sigura si usor de administrat, iar investitia in vaccinare reprezinta un beneficiu pentru angajator.
Printre motivele pentru vaccinarea angajatilor se numara faptul ca angajatii bolnavi de gripa lipsesc de la lucru in medie intre 1 si 5 zile, iar cei care continua sa lucreze au productivitatea redusa cu pina la 50%; pentru angajatori, gripa reprezinta un cost semnificativ, incluzind absenteismul, productivitatea redusa, plata orelor suplimentare si angajarea de personal temporar, intirzieri ale proiectelor. Studiile efectuate au demonstrat ca vaccinarea reduce absenteismul cu pina la 70%, iar costul vaccinarii este mai mic decit costul asociat gripei.

Dr. Ileana Brinza, medic de familie
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii