Numarul cazurilor de gripa este sub valorile asteptate
In prezent, epidemie de gripa nu se inregistreaza in nici o zona din tara, potrivit datelor existente la Ministerul Sanatatii Publice.
In ultima saptamina, la nivel national au fost diagnosticate clinic (diagnosticul clinic este cel stabilit de medic pe baza simptomatologiei si nu confirmat in laborator) 174 cazuri de gripa, din care aproxoximativ 70 % au fost internate, 61.468 cazuri IACRS (infectii acute ale cailor respiratorii superioare), din care 5% internate si 20.314 cazuri de pneumonii, din care 20% internate.
La nivel national, numarul total de infectii respiratorii este cu 5 % mai mic fata de saptamina precedenta si cu 16,3% mai mic fata de aceeasi saptamina de supraveghere a anului trecut.
Mai mult, fata de valorile maxime asteptate (calculate pe ultimii 5 ani) numarul de infectii respiratorii pe categorii (pneumonie, IACRS si gripa) se afla sub valorile maxime asteptate.
De asemenea, potrivit raportarilor primite la Ministerul Sanatatii Publice, in aceeasi perioada, in laboratorul Institutului Cantacuzino au fost confirmate 172 de cazuri de gripa, dintr-un total de 465 de probe lucrate si mai sint in lucru inca 118 probe.
95% dintre cazurile confirmate nu au facut vaccinul antigripal
Aproape toate tulpinile de virus gripal au fost de tipul A/H1N1, asemanatoare cu tulpina A/Solomon Islands/03/06 (H1N1), continuta in vaccinul gripal, care protejeaza populatia de imbolnavire. Potrivit datelor statistice, 95% din cei confirmati nu s-au vaccinat antigripal in acest sezon, aproape 70% din cazuri au aparut la grupa de virsta 15-64 ani, la persoanele active si doar 40% din cazurile confirmate au fost internate in spital, cu forme medii de boala.
Pentru perioada urmatoare, specialistii se asteapta la o crestere a numarului de infectii respiratorii. In acest sens, Ministerul Sanatatii Publice continua campania de vaccinare gratuita a populatiei la risc. De la inceputul sezonului gripal, s-au vaccinat prin programul MSP peste 3,2 milioane de persoane, respectiv peste 95% din populatia considerata la risc; s-au vaccinat antigripal 90% din personalul medical si 50% din persoanele de peste 65 de ani, ceea ce este o premiera in Romania.