Gripa aviara loveste din nou | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gripa aviara loveste din nou

Laboratorul Central Veterinar si Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala au confirmat, simbata, la ora 19.00, inca un focar de gripa aviara in judetul Braila. Dupa Ciresu, Dudesti si Zavoaia, Ciocile este cea de a patra comuna din judet in care virusul H5 a fost depistat. Situata in apropierea granitei cu judetele Buzau si Ialomita, Ciocile este una din cele mai mari localitati brailene din mediul rural, fiind inregistrate 850 de gospodarii cu circa 3.000 de persoane. Virusul H5 a fost confirmat la probele prelevate de la o gaina din gospodaria unui localnic, dupa ce testele rapide au iesit pozitive la trei gaini din aceasta localitate.
Suspiciuni legate de virusul ucigas au aparut inca de la mijlocul saptaminii, cind in zonele limitrofe ale satului au inceput sa moara pasarile. Pregatindu-se pentru ce e mai rau, specialistii locali au efectuat, pe parcursul zilei de simbata, recensamintul animalelor, cifrele aratind un efectiv de pasari de 10.968 capete. Simbata, tirziu in noapte, odata cu sosirea fortelor de ordine, inconjurarea satului si instalarea carantinei, vestea depistarii virusului a ajuns si la localnici. Noaptea a trecut greu, iar duminica dimineata, la ora 7.00, echipele au inceput actiunea de prindere, eutanasiere si incinerare.
Duminica, la prinz, Ciocile arata ca in plin asediu. Zeci de oameni strinsi ciotca la sosea dezbateau situatia. La dispensar, doua echipe ale Directiei de Sanatate Publica erau in plina campanie de vaccinare a populatiei. La o coada copiii, la cealalta adultii. Reusisera deja sa vaccineze citeva sute de persoane, cei care nu intrasera in contact direct cu pasarile, numai cu vaccin antigripal, ceilalti cu antigripal si antiviral.

"Eu nu cred ca boala asta este in sat"

Copiii erau veseli, doar ici-colo cite o fetita plingea de teama intepaturii. Baietii ne-au spus ca saptamina trecuta, la scoala, s-a facut careu, iar directorul le-a spus ce se intimplase in satele vecine si le-a explicat citeva reguli elementare de igiena. De dimineata, cind totul devenise o certitudine, si parintii le atrasesera atentia sa nu mai atinga pasarile si sa se spele pe miini cit mai des.
Dincolo de sosea, un grup de vreo 10 barbati, tocmai iesisera si ei de la vaccin si priveau tristi la tractoarele care in doar citeva minute se incarcau cu cadavrele pasarilor ridicate de prin curti si eutanasiate. "Aseara tirziu am aflat, doamna. Cine ne-a anuntat? Noi intre noi, ca aici nu avem primar. Ne-a luat ca din oala. Ciocile este la 30 km de Scarlatesti, cine se gindea sa ajunga boala si aici!", ne-a povestit unul din ei. "Ma', da' voi chiar credeti ca e pe bune ce se intimpla?! Eu nu cred ca boala asta este in sat. Pasarile mor de patru ani de zile si nu au mai avut gripa aviara. Dintr-o data hop si la noi, tocmai in groapa asta. Daca venea din sat in sat, mai ziceam, dar asa, la Florica nu, la Chioibasesti nu, Stefan Gheorghiu, nu, dupa atitia km apare tocmai la Ciocile. Nu cred si gata. Da' primaru' nostru, cind te duci la el, cu o problema sa te ajute, nu poate, da' asa la treburi din astea este primul", a comentat un altul.

"Este, nu este gripa, daca asa spune, le dau"

La o poarta, din dreptul careia tractorul tocmai plecase, un alt grup de sateni incerca sa linisteasca o batrina. Vaduva, cu o pensie de numai 700.000 lei, cu copiii plecati in lume, batrina isi stergea agale lacrimile adunate in barba. Nimic nu parea sa o linisteasca. Singurul ei necaz era ca, fara pasari, chiar nu-si mai poate ajuta copiii cu nimic. "Vin atit de rar la mine, cu nimic nu ii pot ajuta, dar atunci cind vin, o pasare, un ou, simteam si eu ca fac ceva pentru ei, asa. Daca vin de Craciun, ce le pun pe masa? Porc nu am, vaca nu am, citeva puici aveam si eu, si pe alea mi le-a luat", a povestit plingind batrina. "Eu le dau si nu comentez. Este lege si nu te pui cu legea. Este, nu este gripa, daca asa spune, le dau. Chit ca ramin fara pasare in batatura, ca pina ridica ei sechestu' asta fiti siguri ca se cheltuiesc banii de despagubiri. Mai ales ca vin sarbatorile, de aia nu, de aia nu, ce sa ti se mai lege de mina? Cumperi de la magazin si zici, lasa, vad eu, la primavara, mai vind niste porumb si imi cumpar pui", a adaugat un vecin.

Continua supravegherea teritoriului

Conform unui comunicat de presa emis de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, la ora 12.00, pentru judetul nostru nu mai exista nici o suspiciune privind aparitia unui nou focar de gripa aviara. "La acest moment nu mai exista nici o suspiciune. Se continua supravegherea teritoriului si se recolteaza probe. Laboratorul brailean lucreaza 24 de ore din 24, sint specialisti care asigura permanenta. Pot sa va mai spun ca la primele ore ale diminetii am efectuat test imunocromatografic pe doua cadavre de pasari din localitatea Maxineni. Testul rapid nu a confirmat prezenta virusului", ne-a declarat Liliana Stefanu, director executiv al DSVSA Braila.
La aceeasi ora, prefectul judetului, Nicolae Mitroi, a precizat ca se mentin filtrele de dezinfectie de pe drumurile nationale, si se discuta despre instalarea de noi filtre la toate iesirile din judet.
Conform unui comunicat de presa MEDIAFAX, prefectul de Galati, Mihai Turcu, si reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Galati au dispus, duminica la prinz, instituirea a doua filtre de dezinfectie la intrarile dinspre judetul Braila. Cele doua filtre vor fi instalate "in cel mai scurt timp" la intrarea din Galati, pe "drumul scurt" dinspre Braila, care parcurge Dunarea, si pe drumul Braila - Baldovinesti - Sendreni - Galati.

Zece veterinari din Ardeal, detasati pentru a interveni in judetul Braila

Zece medici veterinari din judete din Transilvania au fost detasati in Braila, pentru a participa la interventiile in zona celui de al patrulea focar de gripa aviara si pentru a carui limitare sint derulate masuri speciale.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca, in urma inregistrarii unor noi focare de gripa aviara, au fost dispuse masuri speciale in judetul Braila, prin introducerea de filtre de dezinfectie la toate iesirile spre judetele Galati, Vrancea, Buzau si Ialomita.
Totodata, zona de supraveghere pentru gripa aviara a fost extinsa pe Valea Calmatuiului, in 13 localitati din judetul Braila, precum si in zona Rusetu (jud. Buzau) si Grivita (judetul Ialomita). "Am dispus si detasarea unui numar de zece medici veterinari din judete din Transilvania pentru a-i sprijini pe colegii lor", a spus Flutur.
Conform informatiilor oferite de DSVSA Braila, prima echipa de medici, ce va sari in ajutorul veterinarilor braileni, este asteptata sa soseasca in aceasta dimineata, si este alcatuita din patru specialisti din judetul Dimbovita. "Medicii din Ardeal sint pregatiti sa intervina, sint in stand-by" a precizat Liliana Stefanu.

Jandarmii si politistii la datorie

Inspectoratul General al Jandarmeriei informeaza, printr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca jandarmii din cadrul Inspectoratului judetean Braila participa la izolarea focarelor de gripa aviara prin constituirea unor filtre pe caile de acces. Astfel, sint instalate filtre formate din jandarmi si politisti la Ciocile, la intersectiile soselelor Vultureni-Ciresu-Scarlatesti, Scarlatesti-Ciresu si la 500 de metri vest de Scarlatesti. Alte filtre formate din jandarmi si cadre ale Ministerului Administratiei si Internelor sint dispuse in punctele de dezinfectie de pe DN 2B (in localitatea Surdila-Greci), pe DN 22 (in localitatea Gradistea) si pe DE 577 (in localitatea Baraganu).
Jandarmii braileni asigura totodata protectia lucratorilor DSV pe timpul eutanasierii pasarilor si dezinfectiei localitatii Ciocile, precum si mentinerea ordinii si sigurantei publice in zonele aflate sub protectie si supraveghere. Aceleasi masuri au fost luate si in localitatile Scarlatesti, Surdila-Greci, Gradistea si Baragan.
Potrivit Jandarmeriei, unitatile de jandarmi din judetele limitrofe au constituit rezerve care pot interveni la nevoie, in sprijinul celor din Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro