De la curca primarului
De simbata seara, in jurul orei 18.30, cind prin buletinele de analiza 18.671 si 18.672 s-a confirmat ca moartea unei curci din gospodaria primarului din Ciresu, Vasile Toba, s-a datorat gripei aviare, virusului H5, satul Scarlatesti a devenit o reduta, inconjurata de politisti, jandarmi si echipe ale Directiei Sanitar-Veterinare. S-au format filtre si s-a imprastiat dezinfectant pe soseaua care margineste satul. Dupa intrunirea Comitetului de Situatii de Urgenta, simbata, la ora 18.30, Scarlatestiul a intrat in carantina de mare risc: traficul in localitate, unde traiesc 791 de persoane, in 330 de gospodarii, a fost interzis: "Nimeni nu intra, nimeni nu iese! Trenurile nu mai opresc in halta Scarlatesti! Nimeni nu doarme pina nu stirpim focarul de gripa aviara!", a ordonat prefectul Nicolae Mitroi, celulei de criza instituite ad-hoc, la Prefectura. In comuna Ciresu din Braila sunt 34.000 de pasari, din care 15.000 de gaini, 8.000 de curci, 4.000 de giste si 7.000 de rate, iar numai in satul Scarlatesti sunt 14.381 de pasari, din care 12.558 de gaini, 815 curci, 648 de giste si 330 de rate. Prima "victima" a fost descoperita in curtea primarului comunei, Vasile Toba. Omul avea 125 de gaini, 40 de rate, 24 de curci, din care 10 au murit in ultimele 10-12 zile, plus 24 de rate. Toba este suspectat de autoritati ca a vinat rate salbatice, fara autorizatie, pe care le-a adus in batatura. "Eu sunt vinator, dar vorbeste prostii ala care spune ca eu am vinat pasari fara autorizatie. In primul rind ca nu-i voie. Mie au inceput sa-mi moara pasarile de acu' 10, 12 zile. Am zis ca-i holera. In tot satul au inceput sa moara, atunci. Joi a murit curca si s-a zis, de la Braila, ca ar putea avea gripa aviara", ne-a declarat Vasile Toba. Surse autorizate din cadrul Politiei judetului ne-au confirmat, insa, ca, intr-adevar, primarul Toba este suspectat ca ar fi vinat rate salbatice - s-a intocmit si un dosar penal in acest sens - ba chiar ar fi dat rate salbatice si altora din sat. Mai mult, vineri seara, politistii cercetau, la Ciresu, prezenta suspecta a primarului Toba alaturi de un grup de braconieri de iepuri. "Intr-adevar, avem echipa de cercetare la Ciresu. Am prins cinci persoane care au vinat fara autorizatie iepuri. Primarul era prin preajma", ne-a relatat cms. Fanel Arama, adjunctul sefului Politiei.
Directia de Sanatate Publica a trecut la vaccinarea populatiei, efectiv, de duminica dimineata, desi nu existau decit 300 de doze de vaccin antigripal "Tamiflu", iar numarul localnicilor se ridica la 791. Seful Politiei, scms. Catalin Chivu, a cerut ca oamenii sai sa fie primii vaccinati, tocmai fiindca politistii constituiau filtrele principale, aflate in contact direct cu localnicii, insa numai o parte dintre fortele de ordine au mai prins vaccin. "Am 18 oameni in sat si vreau ca ei sa fie vaccinati printre primii. E nevoie de ei acolo, insa nu-i pot expune intr-atit", ne-a spus Chivu, imediat dupa numirea sa in celula de criza. Nici jandarmii nu fusesera vaccinati pina ieri la orele 13.00, desi acestia constituiau, alaturi de politisti, zidul tampon dintre sat si celelalte localitati. Numai pina la ora 12.00, ieri, 60 de masini care veneau dinspre Bucuresti, Buzau si Rimnicu Sarat, au facut cale intoarsa de la filtrul cu Scarlatesti, numai dupa ce erau trecute prin "baia" de Virkon, o solutie dezinfectanta. Echipajele Directiei Agricole trecusera la evaluarea efectivelor de pasari, in vederea despagubirii populatiei - o gaina costa cam 280.000 lei - insa, la vederea "mascatilor", localnicii s-au revoltat, aparindu-si zburatoarele. Oamenii s-au impartit in doua tabere: unii au dat drumul pasarilor pe cimpuri, indemnind echipele de interventie sa le prinda - dupa care au plecat la biserica sa se roage - iar altii, cu mai putine zburatoare in ograda, au contribuit la masacrul inaripatelor. "Eu am 100 de pasari. Nu-i nici una bolnava. Dar, daca trebuie, le dau pe toate. Am, insa, un ratoi de patru ani, pe care-l cheama «Generalul Gusa» si pe care nu-l dau nici daca pica Basescu!", ne-a spus, cu ochii in lacrimi, sateanul Vasile Basaic. In disperarea lor, altii si-au legat portile cu sirma si s-au baricadat in case cu tot cu pasari.
Cu miinile goale, insa, unii localnici prindeau pasarile care nu murisera, inca, gazate cu dioxid de carbon, le suceau giturile si le aruncau in foc. Oamenii sperau ca vor fi retribuiti pentru munca lor si nici nu le pasa ca n-au apucat sa fie vaccinati. "Eu am avut numai 10 pasari si au tot murit, de vreo 10 zile incoace. Dau o mina de ajutor", ne-a spus un alt localnic, aratindu-ne palmele goale cu care scotea pasarile ametite din container si le arunca in groapa cu foc.
Autoritatile au mai anuntat ca populatia ar fi primit pliante informative cu privire la gripa aviara, insa cei mai multi dintre localnici n-aveau habar despre acest lucru. "N-am primit nimic. Nu ne-a zis nimeni nimic. Ne-au batut in poarta sa le dam pasarile si atit. Cum sa le dau?! Cind eu nu stiu daca voi primi, vreodata, vreun ban pentru ele?!", spuneau oamenii.
Nimeni nu intra, nimeni nu iese!
Prin Ordinul nr. 385 din 26 noiembrie, prefectul judetului, Nicolae Mitroi a instituit carantina de gradul I in satul Scarlatesti, inca de simbata, orele 19.00. Masura a fost luata dupa ce Bucurestiul a confirmat prezenta virusului H5N1 pe teritoriul Brailei. Vestea a venit simbata seara, in plina intilnire a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, din care fac parte, alaturi de prefect, presedintele Consiliului, Gheorghe Bunea Stancu, seful Politiei, scms. Catalin Chivu, plus reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare, Directiei de Sanatate Publica, Politiei de Frontiera, Jandarmeriei etc. "Nimeni nu intra, nimeni nu iese din Scarlatesti!", a fost parerea unanima a membrilor comitetului. Incepind cu ora 22.00 din 26 noiembrie - a anuntat Directia de Sanatate Publica - si pina la ora 11.00 din 27 noiembrie, au fost vaccinate 67 de persoane din echipele de interventie si din populatie. Tot Directia de Sanatate Publica a estimat ca trebuie vaccinate 4.000 de persoane, din Scarlatesti si din localitatile invecinate. Si pentru echipele de interventie, formate din 75-80 de persoane - veterinari, politisti, jandarmi, medici DSV, DSP - s-au cerut, de la ministerul de resort doze de "Tamiflu". Aprovizionarea cu mai multe doze de vaccin era, insa, programata abia pentru astazi, 28 noiembrie. La Sectia de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila s-a asigurat un sector special pentru internarea persoanelor suspecte de gripa, insa, pina ieri, nu se inregistrasera cazuri. Primarul Vasile Toba - printre primii vaccinati - si viceprimarul comunei Ciresu au primit misiunea de a sprijini actiunile specialistilor de la Directia Sanitar Veterinara si de a lua masuri pentru "aprovizionarea ritmica a populatiei cu produse alimentare si alte bunuri de stricta necesitate. Aprovizionarea se va face prin transbordare, fara a se permite accesul in zona izolata". Ieri, se estimau cheltuieli prilejuite de despagubirea populatiei de circa 3 miliarde de lei. Tot ieri, desi existau promisiuni de la centru ca toate cele cerute vor fi acordate, autoritatile nu puteau spune cu certitudine cind vor veni banii pentru despagubiri. Oamenii erau, insa, convinsi ca nu vor vedea curind despagubirile respective: "De ce le omoara, dom'le pe toate?! Ale mele n-au gripa aviara! Sa-mi aduca dovada ca-i asa si io le dau pasarile sa le ucida. Pai... pina vin banii lor, imi mor copiii de foame. Cum sa intram in iarna fara o pasare in curte?!", ne-a spus un alt localnic, Petrica Serbu. Altminteri, autoritatile se asteptau la reactii dure din partea satenilor, de aceea au luat masura izolarii satului inca de simbata seara: "Trebuie sa facem filtre si sa nu mai intre nimeni si nici sa iasa. Altfel, nu-i exclus ca oamenii sa-si ia pasarile sa le duca in alte sate sau sa ne trezim ca le vind duminica dimineata in tirg. E clar ca aici avem o «Ciamurlia II»", a spus prefectul Nicolae Mitroi, simbata, in fata Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Vom reveni.