Gripa aviară a intrat în România. Autorităţile veterinare brăilene, în alertă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gripa aviară a intrat în România. Autorităţile veterinare brăilene, în alertă

• după ce a afectat ferme de păsări din Polonia, Slovacia şi Ungaria, temutul virus a ajuns şi la noi în ţară, primele focare fiind confirmate în judeţul Maramureş • DSVSA Brăila anunţă o serie de măsuri menite să prevină introducerea virusului pe teritoriul judeţului nostru

 

În ultimii doi ani, pesta porcină africană a făcut ravagii în toată ţara, peste jumătate de milion de porci fiind ucişi în încercarea de stingere a focarelor, iar ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, România se confruntă în prezent şi cu pericolul extinderii gripei aviare. Deja, temutul virus a apărut în cadrul unor crescătorii de păsări din judeţul Maramureş. Asta după ce în Polonia, Slovacia şi Ungaria s-au confirmat încă de anul trecut mai multe focare. De altfel, la începutul lunii ianuarie 2020, Comisia Europeană a informat statele membre despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară în regiunile Krasnostawski, Lubartowski şi Ostrowski din Polonia.

Direcţia Sanitară Veterianră şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila anunţă că, urmare a apariţiei de noi focare în statele membre, a dispus, în concordanţă cu 

prevederile legislaţiei europene în vigoare, aplicarea unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare pe teritoriul judeţului. În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia unor focare de gripă aviară în Polonia, Slovacia, Ungaria şi România, în judeţul Maramureş. Totodată, sunt informaţi crescătorii de păsări despre situaţia epidemiologică apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

“DSVSA Brăila efectuează controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, a unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre şi ouă consum, cu origine Polonia, pe teritoriul judeţului, verificându-se următoarele aspecte: respectarea normelor sanitare veterinare de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări conform Ord. ANSVSA 21/2018; informarea tuturor Unităţilor Administrativ Teritoriale în vederea instituirii măsurilor cu privire la interzicerea creşterii păsărilor în afara limitelor proprietăţii de către cetăţeni, precum şi interzicerea accesului palmipedelor pe lacuri, canale de irigaţii etc; trasabilitatea produselor şi subprodusele de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor; documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante; respectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă.

Transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie în sistemul TRACES sosite în România în cadrul comerţului intracomunitar sunt monitorizate, cu respectarea prevederilor Directivei C.E/ 158/30.11.2009. În funcţie de evoluţia epidemiologică a bolii, DSVSA  Brăila va actualiza informaţiile şi va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri”, se precizează într-un comunicat semnat de directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, Gicu Drăgan.

Reamintim că, la mijlocul anilor 2000, România s-a mai confruntat cu o epizootie de gripă aviară. Brăila a fost unul dintre cele mai afectate judeţe, fiind eliminate efective întregi din mai multe ferme de creştere a păsărilor sau din gospodării ale populaţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro