• aceasta ar putea fi reluată în curând, dacă revendicările protestarilor, legate în principal de nivelul salariilor, nu vor fi soluţionate de guvernanţi • la Brăila, activitatea Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu a fost complet “paralizată”, miercuri şi joi, iar de vineri a revenit la normal
Comisarii Gărzii de Mediu au suspendat greva generală pe care o declanşaseră în data de 10 mai, chiar dacă revendicările lor nu au fost încă rezolvate. Practic, este vorba deocamdată doar de o pauză a acţiunii de protest, în contextul în care guvernanţii au promis că vor încerca să rezolve cererile comisarilor de mediu, legate în primul rând de mărirea salariilor. “În urma negocierilor care au avut loc la sediul Ministerului Mediului între reprezentanţii funcţionarilor publici aflaţi în relaţii de serviciu cu Garda Naţională de Mediu şi cei ai Ministerului Mediului, s-a încheiat un acord privind suspendarea temporară a grevei declanşate la data de 10 mai la nivelul instituţiei. Părţile au convenit să susţină rezolvarea problemei inechităţilor salariale din sistem în cadrul procesului legislativ de elaborare de către Parlamentul României a Legii salarizării unitare. În situaţia în care negocierile vor eşua, greva generală va fi continuată”, se precizează într-un comunicat de presă al Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu.
Reamintim că greva a fost iniţiată pe fondul nemulţumirii generale a comisarilor de mediu faţă de faptul că nu le-au mai fost mărite salariile de opt ani de zile. “Este de neînţeles discrepanţa între importanţa care se acordă la nivel global problemelor legate de protecţia mediului şi modul în care sunt trataţi în ţara noastră cei care veghează la păstrarea unui mediu sănătos. Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a ţării, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu nu au mai beneficiat de o creştere salarială din anul 2009, fiind remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar”, preciza Valentin Neagoe, preşedintele Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu.
La Brăila, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu mai are, la ora actuală, zece angajaţi care au participat la grevă, la fel ca restul colegilor de la nivel naţional. Pe lângă problema salariilor, comisarii de mediu brăileni se plâng şi de faptul că nu li se asigură echipament de lucru adecvat şi că sunt obligaţi să conducă singuri maşinile de serviciu, în condiţiile în care acestea nici măcar nu au asigurare Casco. “Nu avem o uniformă distinctă, iar pe lângă asta nu ni se dau nici echipamente de protecţie cu toate că, prin natura meseriei, venim în contact cu tot felul de deşeuri şi substanţe periculoase. În plus, instituţia noastră nu are angajaţi şoferi profesionişti. Ne conducem singuri autoturismele de serviciu, care nu sunt asigurate Casco. Au fost situaţii în ţară când colegi de-ai noştri implicaţi în accidente rutiere au fost obligaţi să plătească singuri costurile reparaţiilor”, ne-a declarat comisarul de mediu brăilean Gheorghe Udrea, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
La Brăila, pe parcursul zilelor de miercuri şi joi, când comisarii de mediu s-au aflat în grevă, sesizările primite de la populaţie nu au mai intrat în lucru. De asemenea, nu s-au mai desfăşurat controalele efectuate în mod curent la agenţii economici a căror activitate are impact asupra mediului înconjurător.