Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Greva avocatilor ii ingrijoreaza pe magistrati

Protestul avocatilor braileni, desfasurat pe parcursul unei singure zi, alaturi de cel al colegilor din toata tara, a reusit sa aduca in atentia celorlalti participanti la actul de justitie hibele sistemului juridic romanesc, fragilitatea acestuia in cazul in care se produc disfunctionalitati in derularea actului de justitie.
Ingrijorarea vine tocmai din partea magistratilor, cei afectati in primul rind de greva avocatilor. Potrivit unui comunicat redactat ieri de purtatorul de cuvint al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecator Cecilia Morariu, institutia "isi exprima ingrijorarea in legatura cu repercusiunile pe care le pot produce asupra activitatii judiciare neasigurarea asistentei juridice".
In opinia magistratilor, "asigurarea asistentei juridice din oficiu pentru toate cauzele in care exista persoane arestate este o necesitate, deoarece intreruperea completa a activitatii instantelor de judecata, dar si a parchetelor, este de natura sa produca disfunctionalitati majore actului de justitie". De aceea, CSM "invita la dialog reprezentantii autoritatilor publice responsabile de solutionarea situatiei care a generat protestul avocatilor". De altfel, reprezentantii magistratilor opteaza pentru solutionarea pe cale amiabila a conflictelor care afecteaza buna desfasurare a justitiei. CSM a participat, ieri, la intilnirea cu reprezentantii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), partile insistind pe "necesitatea respectarii cu strictete de catre toti participantii la desfasurarea procedurilor judiciare a legislatiei care reglementeaza Statutul Avocatului si in temeiul careia este organizata si functioneaza UNBR (Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata)".
Cit priveste repercusiunile pe care greva avocatilor le-a avut asupra desfasurarii actului de justitie, vom exemplifica aratind ca, numai la Tribunalul Braila, luni, 9 octombrie 2006 - la cele doua complete de judecata - din 24 de dosare existente pe rol s-au solutionat doar trei (cu inculpati arestati). Toate celelalte cauze au fost aminate, in principal datorita grevei avocatilor, informeaza surse din cadrul Tribunalului Braila.
Forma de protest aleasa de avocati este considerata o premiera in Romania, ea fiind declansata concomitent in toata tara, la indemnul membrilor Baroului Bucuresti. Nemultumirile avocatilor sint legate de existenta asa-numitului "barou paralel", Baroul Constitutional, infiintat in urma cu patru ani si condus de Pompiliu Bota. Avocatii care fac parte din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) considera ca membrii Baroului Constitutional fac avocatura clandestina. Conflictul a ajuns pina la Parchetul General si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, fiind departe de a fi rezolvat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii