Mergi la conţinutul principal

Greva avocatilor ii ingrijoreaza pe magistrati

Protestul avocatilor braileni, desfasurat pe parcursul unei singure zi, alaturi de cel al colegilor din toata tara, a reusit sa aduca in atentia celorlalti participanti la actul de justitie hibele sistemului juridic romanesc, fragilitatea acestuia in cazul in care se produc disfunctionalitati in derularea actului de justitie.
Ingrijorarea vine tocmai din partea magistratilor, cei afectati in primul rind de greva avocatilor. Potrivit unui comunicat redactat ieri de purtatorul de cuvint al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecator Cecilia Morariu, institutia "isi exprima ingrijorarea in legatura cu repercusiunile pe care le pot produce asupra activitatii judiciare neasigurarea asistentei juridice".
In opinia magistratilor, "asigurarea asistentei juridice din oficiu pentru toate cauzele in care exista persoane arestate este o necesitate, deoarece intreruperea completa a activitatii instantelor de judecata, dar si a parchetelor, este de natura sa produca disfunctionalitati majore actului de justitie". De aceea, CSM "invita la dialog reprezentantii autoritatilor publice responsabile de solutionarea situatiei care a generat protestul avocatilor". De altfel, reprezentantii magistratilor opteaza pentru solutionarea pe cale amiabila a conflictelor care afecteaza buna desfasurare a justitiei. CSM a participat, ieri, la intilnirea cu reprezentantii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), partile insistind pe "necesitatea respectarii cu strictete de catre toti participantii la desfasurarea procedurilor judiciare a legislatiei care reglementeaza Statutul Avocatului si in temeiul careia este organizata si functioneaza UNBR (Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, modificata)".
Cit priveste repercusiunile pe care greva avocatilor le-a avut asupra desfasurarii actului de justitie, vom exemplifica aratind ca, numai la Tribunalul Braila, luni, 9 octombrie 2006 - la cele doua complete de judecata - din 24 de dosare existente pe rol s-au solutionat doar trei (cu inculpati arestati). Toate celelalte cauze au fost aminate, in principal datorita grevei avocatilor, informeaza surse din cadrul Tribunalului Braila.
Forma de protest aleasa de avocati este considerata o premiera in Romania, ea fiind declansata concomitent in toata tara, la indemnul membrilor Baroului Bucuresti. Nemultumirile avocatilor sint legate de existenta asa-numitului "barou paralel", Baroul Constitutional, infiintat in urma cu patru ani si condus de Pompiliu Bota. Avocatii care fac parte din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) considera ca membrii Baroului Constitutional fac avocatura clandestina. Conflictul a ajuns pina la Parchetul General si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, fiind departe de a fi rezolvat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro