• oamenii se declară nemulţumiţi că primesc salarii mai mici decât ar fi fost înţelegerea iniţială şi că ar fi forţaţi să muncească 10 ore pe zi
Circa 100 de angajaţi străini ai firmei “Tancrad” Galaţi, printre care s-ar fi aflat şi muncitori folosiţi la lucrările de pe raza municipiului Brăila, au refuzat, ieri, să iasă la program, făcând o grevă spontană. Potrivit ediţiei gălăţene a cotidianului “Adevărul” este vorba despre aproximativ 100 de pakistanezi care lucrează pe şantiere din Galaţi, Lieşti şi Brăila, nemulţumirea acestora fiind legată de faptul că angajatorul le-ar plăti salarii cu circa 30% mai mici decât cele negociate la recrutare. În plus, muncitorii străini s-au plâns că sunt obligaţi să lucreze în condiţii inumane - 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână - în timp ce muncitorii români lucrează opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, aşa cum au şi ei trecut în contractele de muncă semnate în urmă cu cinci luni.
După cum se ştie, în ultima perioadă pe raza municipiului Brăila au putut fi văzuţi mai mulţi muncitori străini, despre care se spunea că ar fi venit din Pakistan sau Sri Lanka. Aceştia poartă echipamente de lucru cu însemnele “Tancrad” Galaţi şi lucrează pe şantiere deschise de această firmă în Brăila. După cum se ştie, “Tancrad” derulează, începând cu toamna anului 2018, un contract de întreţinere a străzilor din municipiu semnat cu Primăria Brăila pentru o perioadă de trei ani. Contractul are valoarea totală de aproape 50 milioane de lei şi prevede turnarea a 75 kilometri de covor asfaltic, pe durata celor trei ani. “Tancrad” mai are în derulare şi alte contracte cu Primăria, pentru amenajarea unor parcări sau pentru reabilitarea unor trotuare, iar prezenţa muncitorilor străini pe aceste şantiere a fost semnificativă în ultima perioadă. Folosirea străinilor nu a îmbunătăţit semnificativ viteza de lucru a firmei “Tancrad”. Dimpotrivă, pe raza Brăilei sunt mai multe lucrări începute în urmă cu câteva luni şi apoi abandonate, cum este şi exemplul din ediţia de ieri a cotidianului nostru, cu trotuarul din zona Sălii Polivalente pe care tronează încă de anul trecut mai multe borduri lăsate vraişte de angajaţii “Tancrad”.
Reporterii noştri au încercat fără succes să obţină un punct de vedere de la conducerea “Tancrad”.
Foto Alex Vasilache/Facebook