Mergi la conţinutul principal

Grevă de avertisment la ”Braicar”. Sindicaliștii acuză amenințări, intimidări și presiuni

Orașul a fost blocat la primele ore ale dimineții de greva de avertisment a salariaților companiei publice de transport în comun de călători. Brăilenii care au avut nevoie de transport ca să ajungă la schimbul I au așteptat în zadar în stații sosirea vreunui autobuz sau tramvai. 

În curtea depoului "Braicar" din Radu Negru aproape 100 de salariați ai companiei au protestat cu începere de la ora 5.00, față de refuzul conducerii unității de a le soluționa revendicările: plata sporului de 100% pentru zilele de weekend muncite, implementarea grilei de salarizare cu indicii de ierahizare propuse de sindicat și reducerea numărului de posturi de conducere. "Nu este normal să apară o creștere cu același procent la toată lumea. Una înseamnă pentru noi, cu salariu mic, o creștere de 5% și alta pentru un șef sau șefuleț care are salariul dublu. Și apoi sunt prea mulți cu funcții de conducere pe salarii grase care nu fac nimic. Ba mai mult, de puțin timp au adus încă un directoraș dat afară de la Termocentrală și și-a găsit loc călduț aici la noi. A venit cu tot cu secretară", comentau protestatarii.
"Aceasta este prima mișcare de protest, de mulți ani încoace, organizată cu respectarea prevederilor legale, cu toate cerințele menționate în Legea Dialogului Social. Până acum se întâmplau greve spontane care de multe ori rămâneau fără nici un efect. Acum s-a mers pe lege și s-au urmat toți pașii. Probabil asta sperie, faptul că suntem în legalitate cu protestele noastre. Din câte am înțeles totuși conducerea vrea să ne dea în judecată pe motiv de falsuri în semnăturile strânse pentru susținerea acțiunilor de protest. (...) Plus că s-au făcut presiuni enorme asupra salariaților, amenințați că vor fi dați afară sau că vor avea probleme la serviciu dacă participă la grevă. Avem și cazuri de salariați care au fost înlocuiți în grafice pe ultima sută de metri", au explicat liderii sindicali ai salariaților din companie. "Cerem demiterea conducerii unității, dar și înlocuirea membrilor Consiliului de Administrație care practic au fost cumpărați fiindu-le majorate de aproape 20 de ori indemnizațiile de ședință, ajungând acum la 8 milioane de lei vechi, față de nici cinci sute de mii cât aveau cu ceva timp în urmă. Normal că cei din Consiliu le țin parte celor din conducere", a completat Ionel Badachi, vicepreședinte al Sindicatului Liber "Transloc".
În mod surprinzător, nici conducerea "Braicar" dar nici vreun reprezentant din partea municipalității nu a venit să stea de vorbă cu protestatarii.
În jurul orei 6.40 autobuzele au ieșit pe poarta depoului pentru a putea intra în trasee începând cu ora 7.00.
Potrivit programului anunțat de organizația sindicală ar urma ca săptămâna viitoare, mai precis marți, 5 august, să fie declașată greva generală în cazul în care cei doi parteneri de dialog social din "Braicar" nu ajung la o înțelegere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro