• este vorba despre o grevă de avertisment care s-a derulat, ieri, în toate comisariatele de mediu judeţene afiliate Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu • greviştii sunt nemulţumiţi că nu le-au mai fost mărite salariile de aproape zece ani şi solicită Ministrului Mediului să îşi respecte promisiunea de a egaliza lefurile angajaţilor Gărzii de Mediu cu a celor din Garda Forestieră • dacă această revendicare nu va fi rezolvată, pe 2 mai ar putea fi declanşată greva generală
Comisarii Gărzii de Mediu Brăila s-au aflat, ieri, între orele 14.00 şi 16.00, în grevă de avertisment, refuzând să desfăşoare, în respectivul interval orar, atât activităţile specifice instituţiei pe care o reprezintă cât şi programul uzual cu publicul. Comisarii brăileni s-au raliat astfel acţiunii de protest derulate în toată ţara de Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu. Principala revendicare constă în creşterea salariilor, operaţiune pe care Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a promis că o va face, dar nu s-a ţinut de cuvânt. “Doamna Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ministrul Mediului, a promis că susţine egalizarea salariilor, aşa cum este normal şi corect, între angajaţii gărzii de mediu şi cei ai gărzii forestiere, care au deopotrivă atribuţii de monitorizare, inspecţie şi control. Deoarece până la această dată nu s-a materializat această promisiune şi gravă disfuncţionalitate la nivelul Ministerului Mediului, Biroul Executiv al Sindicatului Naţional al Gărzii de Mediu a hotărât declanşarea grevei de avertisment, în data de 26 aprilie 2017, între orele 14.00 şi 16.00. În această perioadă, nu se vor desfăşura activităţile specifice gărzii de mediu şi nu se va lucra cu publicul în niciun comisariat al gărzii de mediu la nivel naţional”, se arată într-un comunicat de presă al sindicaliştilor Gărzii de Mediu.
La Brăila, Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu mai are, la ora actuală, zece angajaţi. Aceştia sunt nemulţumiţi că salariile au rămas la nivelul anului 2008, în condiţiile în care atribuţiile comisarilor de mediu sunt la fel de multe şi importante ca şi a altor angajaţi ai Ministerului Mediu mult mai bine retribuiţi la ora actuală. Dacă greva de avertisment de ieri nu va avea efectul scontat, comisarii de mediu spun că este posibil ca, din data de 2 mai, să fie declanşată greva generală.
După cum v-am mai informat recent, în ediţia on-line a cotidianului nostru, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat, în primul trimestru al acestui an, un număr total de 149 de inspecţii, în urma cărora au fost aplicate două sancţiuni, dintre care o amendă şi un avertisment. Amenda a fost substanţială, cifrându-se la 20.000 lei, şi a vizat o societate comercială care a depozitat necorespunzător o cantitate de deşeuri.
Dintre cele 149 de inspecţii efectuate, 84 au fost planificate, conform planului anual de control, iar 65 au fost neplanificate. Din această ultimă categorie fac parte 24 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, două controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior, 17 controale efectuate în urma sesizărilor şi reclamaţiilor, cinci controale făcute în cooperare cu alte autorităţi, ca urmare a protocoalelor încheiate anterior.
Potrivit comisarilor de mediu, principalele neconformităţi constatate în urma inspecţiilor au constat în depozitarea necorespunzătoare a unor deşeuri în cadrul amplasamentelor sau nerealizarea analizelor de laborator pentru monitorizarea indicatorilor de calitate a apelor uzate.