Anul acesta, patru inculpati in procesul atacului asupra familiei fratilor Buricea, membri ai gruparii "Catali" din Varsatura, au fost atacati de apropiati ai gastii "Buricea".
In ianuarie, Gigel Beschea a fost atacat in timp ce isi conducea autoturismul pe Soseaua Buzaului, citiva insi sarind din tufisurile din Parcul Monument si aruncind cu caramizi in masina sa, spargindu-i parbrizul, luneta si cele doua geamuri laterale dreapta. Victima atacului a scapat fara leziuri si sustine ca atacatorii erau aproape 50 de insi din gruparea Buricea. O saptamina mai tirziu, Marian Comanescu a reclamat la Politie ca mai multe persoane i-au distrus masina, cu pietre si lovituri de picioare. El sustine ca unul dintre atacatori este Gabriel Chioreanu, zis "Bendar", si el inculpat in procesul atacului din 4 octombrie. Cu doar citeva ore in urma, "Bendar" reclamase si el ca mai multi tineri i-au distrus autoturismul "BMW", folosind obiecte contondente. Dintre acestia l-a recunoscut pe Marian Cristea, zis "Cioara", cel care l-a atacat pe "Bendar" in urma cu citeva luni, chiar in sediul Politiei Municipiului, apropiat al gruparii "Buricea". Dupa o alta saptamina, un alt inculpat din controversatul dosar al atacului, a picat victima a gastii rivale. Cristian Doda a ajuns la spital dupa ce a fost batut de mai multe persoane si a fost taiat la mina, in incercarea de a para o lovitura de cutit. Victima l-a reclamat la Politie pe acelasi Marian Cristea, zis "Cioara".
Dupa aproximativ doua luni de liniste, timp in care seful Politei brailene si seful Serviciului de Investigatii Criminale au pus la cale o strategie de linistire a scandalagiilor, noua interlopi au fost aruncati dupa gratii, dupa o descindere in forta a mascatilor. Printre retinuti s-au aflat si Ghita Buricea si Marian Comanescu, acuzatiile fiind legate de scandalul din incinta Palatului de Justitie, de la sfirsitul anului trecut, cind un minor a fost injunghiat. In apartamentele perchezitionate politistii au descoperit arme albe, valuta, aur, baxuri de tigari, electronice si pasapoarte, dintre care unul fals, al lui Costica Buricea. Daca a doua zi Judecatoria Braila le-a emis acestora mandate de arestare si alte trei in lipsa, judecatorii de la Tribunalul Braila i-au pus in libertate pe Ionel Marian Comanescu, Ionel Marin, zis "Titiu", Traian Soare, zis "Mamaie", Marin Lazar, zis "Maghighi", Gelu Eduard Stamate, zis "EKT" si Sorin Marcel I., zis "Chioru". In schimb, fratii Ghita si Costica Buricea, impreuna cu Gigi Dorin Tiganoiu, zis "Grasu", Viorel Gagu, zis "Neveu", Vasile Tincu, zis "Saolin", Costel Gheorghe, Marin Sima, zis "Martin" si Marian Cristea, zis "Cioara", au ramas in arest preventiv. Dintre acestia, Cristea, Sima si Costica Buricea au fost arestati in lipsa, primul dintre ei fiind prins de politistii braileni citeva saptamini mai tirziu.
Daca timp de sase luni Ghita Buricea a incercat, fara succes, sa scape din arest, dar judecatorii i-au respins de fiecare data cererea, in noiembrie magistratul care a preluat dosarul rafuielii de la Palatul de Justitie a dat peste cap toata munca de pina atunci a politistilor, procurorilor si colegilor sai judecatori. Judecatorul Marcel Mocanu a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor din ultraj contra bunelor moravuri in incaierare, inlocuind masura arestarii preventive pentru Ghita Buricea si ceilalti inculpati, cu interdictia de a parasi localitatea.
Scadaluri in lipsa sefilor gruparii "Buricea"
Cit timp seful gruparii din Radu Negru a stat dupa gratii, locotenentii sai au continuat luptele de strada cu rivalii. In iunie, un al treilea inculpat in procesul atacului din 4 octombrie a ajuns la spital in stare de soc hemoragic. Apropiati ai victimei au atribuit atacul membrilor gruparii "Buricea" din Radu-Negru. In iulie, 40 de interlopi din alianta Corbu - Comanescu - Buricea au navalit in cartierul Viziru, pentru a-i calca in picioare pe cei din gruparea "Catali". Un tinar, care vroia sa cumpere ceva de la chioscul din fata blocului sau, a fost pur si simplu calcat in picioare de apropiatii lui Buricea.
In septembrie, mai multi membri ai gruparii "Catali" au acuzat ca au fost dusi la Politie si batuti pentru ca ar fi refuzat sa se legitimeze. Noua dintre interlopi au fost amendati, unul singur depunind plingere impotriva "comportamentului" politistilor de la DPIR. Membrii gruparii din Varsatura precizeaza ca scandalul a izbucnit dupa ce au fost atacati cu pietre de membrii gruparii "Buricea".
In noiembrie, zece baietasi de cartier din gasca "Buricea" au fost prinsi de mascati chiar in timp ce se deplasau catre noi victime, carora planuisera sa le dea o "lectie". Tinta atacului: familia Doda, cunoscuta ca facind parte din gruparea "Catali" din Varsatura, cu care mai avusesera numeroase altercatii. Insa, planul le-a fost dat peste cap de politistii braileni, care au oprit in trafic cele 2 masini cu care acestia se deplasau, in care au gasit mai multe rangi si cutite.
Primul scandal de la eliberarea lui Buricea s-a inregistrat la inceputul acestei luni, cind un tinar de 19 ani s-a trezit cu masina devastata de 15 indivizi, care au aruncat in ea cu pietre si caramizi. Proprietarul masinii a reusit sa-i recunoasca pe citiva dintre atacatori: Maghighi si alti membri ai gruparii "Buricea". La mai putin de o saptamina, interlopii au iesit din nou in strada pentru a-si regla "conturile", de data aceasta "actorii principali" fiind oamenii lui Stanel Corbu. Doua persoane au fost ranite, una dintre victime fiind impuscata in cap si in piept cu un pistol cu gloante de cauciuc. Un "Hummer", al sefului gruparii din Lacu Dulce, si un "Audi A8", ambele in valoare de aproape 200.000 de euro, au fost distruse cu pietre si sabii. Suspectii au fost prinsi in aproximativ 10 minute, ulterior fiind incarcerati pentru 29 de zile.
Arestarea lui Vincler le-a stirnit interesul interlopilor pentru suprematia in Obor
La sfirsitul lunii ianuarie, Mihai Vincler, seful gruparii interlope din Obor, a fost saltat de "mascati", pe numele lui existind un mandat de urmarire internationala. El era cautat de Politia din Italia pentru ca avea de executat o pedeapsa de 9 ani inchisoare pentru proxenetism, instigare la prostitutie si instigare la trecere ilegala a frontierei. O luna mai tirziu, zona lui "Vincler" a fost calcata de interlopii dornici sa preia conducerea in Obor. In mai putin de 2 saptamini, cartierul a fost scena distrugerii masinii lui Mihai Vincler cu focuri de arma si injunghierea, in plina strada, a unui tinar de 20 de ani. In ambele cazuri, capul rautatilor a fost indicat Marian Danut Soare, fostul locotenent al lui Vincler, alaturi de alti interlopi, care ar fi format o alianta.
Timp de 3 luni lucrurile pareau sa se fi linistit in Obor, dar pina in aprilie, cind trei baietasi din cartier au fost atacati cu sabii si bite de o gasca rivala, de pe Buzaului, condusa de "Ceausescu". Unul dintre ei, ce a fost culcat la pamint, calcat in picioare si taiat cu cutitul, spune ca a luat bataie pentru ca a refuzat sa se inscrie in banda celor de pe Buzaului. Citeva zile mai tirziu, patru tineri din Obor, in frunte cu fiul lui "Tica Valutistu", au devenit principalii suspecti ai unui atac din Centrul orasului. Inarmati cu cutite si sabii, ei au coborit dintr-un Jeep si au fugarit alti patru baietasi din Hipodrom, pe unul injunghindu-l in plamin, iar pe altul stilcindu-l in bataie.
Lupta dintre Politie si interlopi nu s-a incheiat
Chiar daca anul acesta au fost mai putine lupte de strada comparativ cu 2006, s-a reusit arestarea a peste 40 de personaje din lumea interlopa. Scandalurile au fost alimentate si de faptul ca in rindul lor au existat tot felul de regrupari de forte, treceri dintr-o tabara in alta, in functie de cum isi schimbau interesele sau "sefii".
Comanda IPJ Braila este de parere ca toate aceste incidente pornesc de la bani, fie ca o parte din interlopi considera ca au putere si vor bani, fie ca au bani si cu ei vor sa cumpere puterea. "Toti s-au plimbat pe la IPJ si unii au fost chiar in Arest si au ramas cu sechele dupa acea experienta, iar altii sint in curs sa ajunga acolo. In ceea ce-i priveste, anul nu s-a incheiat. Pentru mine de abia incepe. Imi pare rau ca legea e slaba si de multe ori am avut senzatia ca am muncit degeaba, iar de cele mai multe ori publicul arata cu degetul spre noi, desi arata in directia gresita. Anul viitor o sa continuam in acelasi ritm si sper sa vina alaturi de noi si comunitatea, care trebuie sa aiba curaj sa ne relateze ceea ce stie. Probabil ca si in 2008 vor fi regrupari, dar dinamismul lor trebuie contracarat. Din punctul meu de vedere ei nu sint decit niste gainari, iar daca legea ne-ar ajuta, intr-o luna am face curatenie. Daca si pedepsele vor fi pe masura faptelor, probabil ca si comunitatea ar simti mai bine ca toata lumea isi face treaba", ne-a precizat comisar Catalin Chivu, seful Politiei brailene.