Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grecia va lansa un program de integrare a celor 900.000 de imigranti legali

Ministerul elen de Interne va lansa un program pentru sprijinirea celor 900.000 de rezidenti straini - printre care se numara si multi romani - in vederea integrarii, prin initiative in domeniul educatiei si pietei muncii, relateaza publicatia electronica eKathimerini.
Programul anuntat de ministrul Prokopis Pavlopoulos se va desfasura in perioada 2007 - 2013 si va implica un cost de 50 de milioane de euro in primul an, cea mai mare parte a finantarii provenind din fonduri europene.
"Este primul program complet elaborat cu scopul de a integra in comunitate, rapid si fara probleme, imigrantii care locuiesc legal in tara noastra", a spus Pavlopoulos. "Principala inovatie este legatura imigrantilor cu dezvoltarea si prosperitatea in toate sectoarele", a adaugat el.
Cele mai importante comunitati de cetateni straini se afla in Attica, centrul provinciei Macedonia, Peloponez, Creta si centrul Greciei. Conform statisticilor Ministerului de Interne, aproape sase din 10 rezidenti noi provin din Albania, pe locurile urmatoare situindu-se cetatenii din Bulgaria, Romania si Ucraina.
Un aflux de imigranti inregistrat in perioada 1991 - 2001 a determinat cresterea populatiei Greciei cu 700.000 de persoane. Conform Institutului elen pentru politici de migrare (IMEPO), este posibil ca dupa 2001 sa se fi stabilit in tara inca aproximativ 170.000 de straini.
Populatia Greciei are opinii impartite in legatura cu imigrantii. Un sondaj VPRC realizat in cursul acestui an arata ca mai mult de jumatate (54 la suta) dintre greci considera ca imigrantii au contribuit la cresterea economiei, in timp ce 56 la suta ii considera responsabili pentru rata mare a somajului. Mai mult de 60 la suta dintre cei intervievati apreciaza ca imigrantii trebuie sa aiba drept de vot, iar 47 la suta afirma ca acestia trebuie sa aiba dreptul de a candida pentru functii politice.
Ministerul de Interne a precizat ca noul program, denumit Estia, va avea ca scop si prevenirea incidentelor rasiste si xenofobice, prin popularizarea problemelor legate de imigratie, si a adaugat ca va crea un departament pentru politici de migrare si integrare sociala.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii