La inceputul lunii ianuarie, Graur executase pedeapsa minima necesara pentru a se putea gindi la iesirea din Penitenciar inainte de expirarea perioadei de detentie, la 12 septembrie 2009. El se afla dupa gratii din septembrie 2004, initial in stare de arest preventiv, ulterior fiind condamnat la o pedeapsa rezultanta de 5 ani si 3 luni inchisoare. Doi ani si 2 luni din aceasta reprezinta zilele ramase neexecutate dintr-o pedeapsa anterioara, pronuntata intr-un dosar de vatamare corporala grava. "La inceputul lunii ianuarie, detinutul a intrat in Comisia de Liberare Conditionata, care a hotarit aminarea pentru o luna, deoarece a avut un raport de incident, ca urmare a comportamentului inadecvat fata de cadrele Penitenciarului, incalcind regulamentul la vizita. Instanta a respins propunerea noastra de eliberare conditionata si a fixat termen de reiterare a cererii la inceputul lunii septembrie", ne-a precizat magistrat Ionel Gilca, directorul Penitenciarului Braila.
De altfel, pe perioada detentiei Graur a mai avut rapoarte de incident, dar i-au fost scoase dupa expirarea termenului de valabilitate, de cinci luni. Ridicarea sanctiunilor au fost considerate recompense pentru ca a avut un comportament adecvat, a muncit si a participat la activitati cultural-educative. De asemenea, pentru cele peste 200 de zile muncite in perioada 2006 - 2008, Graur a cistigat aproximativ 2 luni si jumatate in minus la pedeapsa. In acest context, pe data de 22 februarie, Ionel Graur s-a prezentat la Judecatoria Braila, solicitind instantei de judecata liberarea conditionata. Potrivit purtatorului de cuvint al Tribunalului Braila, judecator Lenuta Mocanu, "instanta a apreciat ca nu sint indeplinite conditiile prevazute de lege, motiv pentru care a respins cererea de liberare conditionata, fixind termen pentru rediscutarea ei pe data de 1 septembrie 2008". Concret, Graur a mai beneficiat de o liberare conditionata - este recidivist - si, cu toate acestea, "nu s-a reeducat". Impotriva respingerii formulate de judecatori, in doua rinduri - pe 25 si pe 27 februarie 2008 - Ionel Graur a declarat recurs, fara a-si motiva, insa, actiunea. Intrucit hotarirea pronuntata pe 22 februarie 2008 la Judecatoria Braila poate fi motivata potrivit legii in termen de 20 de zile, deocamdata, nu s-a fixat termen pentru recursul lui Graur. In orice caz, acesta va fi solutionat la instanta superioara, respectiv Tribunalul Braila. Daca Tribunalul admite recursul, Ionel Graur va fi pus in libertate, daca nu, va trebui sa mai astepte pina in luna septembrie.
Rapita din Iasi si sechestrata in apartamentul lui Graur
Graur fusese dat pe mina instantei de judecata sub patru capete de acuzare - trafic de persoane, lipsire de libertate, proxenetism si spalare de bani. Fratele acestuia, Virgil Graur, a fost, de asemenea, dat pe mina Justitiei, alaturi de Florin Cercel, pentru ca a trimis mai multe moldovence sa se prostitueze in Spania. Alaturi de fratii Tanase, Cercel si alti indivizi certati cu legea, fratii Graur au reusit sa puna pe picioare o adevarata "industrie a sexului", bazata pe teroare si dispret fata de semeni. Ei s-au aflat multa vreme in vizorul politistilor de la Crima Organizata si al procurorilor anchetatori.
Potrivit dosarului penal definitivat de procurorul Mihalcea, in 2002, Graur i-a propus unei fete de 18 ani, din Ianca, sa-l insoteasca in Spania, oferindu-i cadou suma de 1,5 milioane de lei. Intrucit a refuzat sa se prostitueze pentru el, proxenetul a amenintat-o pe fata "ca o va taia", solicitindu-i, totodata, 5.000 de euro. O alta braileanca a declarat politistilor ca era sa fie rapita de pe strada de catre "doi elevi de-ai lui Graur", dupa ce i se propusese acelasi lucru: sa mearga "la produs" sau macar sa le supravegheze pe cinci fete care se prostituau pentru individ, in Spania.
Cazul Oanei B., eleva in clasa a XII-a la Liceul "AL. I. Cuza" din Iasi, este tipic pentru modul in care isi recrutau victimele membrii retelei conduse de Ionel Graur. Potrivit anchetatorilor, in februarie 2003, dupa ce s-a despartit de prietenul ei, Florin, Oana a mers la apartamentul acestuia, ca sa-si ia lucrurile. Razbunator din fire, acesta ii pregatise fetei cea mai ingrozitoare pedeapsa posibila: o vinduse proxenetilor braileni. Ieseanca a fost urcata in autoturismul BR-77-JAK (inmatriculat pe numele mamei proxenetului Florin Cercel), dusa cu forta la Braila si inchisa in apartamentul lui Graur, de la blocul K, din Mogador. Pe 5 martie 2003, Oana B. a fost urcata in autocar si trimisa "la produs". La Vama Nadlag, insa, ingrozita de perspectiva "sclaviei sexuale" care se prefigura, tinara a prins curaj si a cerut ajutorul vamesilor, acestia reusind s-o elibereze.