Mergi la conţinutul principal

Granturi și microgranturi pentru IMM-urile din sectorul agroalimentar

* este anunțul făcut, ieri, de către brăileanul Florin Dobrescu (foto), secretar de stat în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, ca o măsură a Guvernului de a veni în ajutorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) din sectorul agroalimentar, afectate de pandemia COVID-19 * potrivit acestuia, începând de joi, 26 mai, IMM-urile vor avea acces la 300 de milioane de euro sprijin nerambursabil, prin acordare de microgranturi și granturi pentru capital de lucru

 

Veste bună pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) care activează în sectorul agroalimentar: Guvernul României oferă sprijin în valoare de 300 milioane euro, prin acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru. Anunțul a fost făcut, ieri, de către Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, prin intermediul unui comunicat de presă. Potrivit acestuia, IMM-urile care activează în domeniile industriei alimentare, agriculturii, pisciculturii și acvaculturii, ”greu încercate de efectele pandemiei de COVID-19”, vor avea acces, începând de astăzi (26 mai), la 300 de milioane de euro sprijin nerambursabil, prin acordare de microgranturi și granturi pentru capital de lucru. Dobrescu a dorit să sublinieze că acestea vor fi acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, finanțarea fiind asigurată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Programul Operațional Competitivitate.

”Finanțările sunt acordate în contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de pandemia de COVID–19, acest ajutor reprezentând o gură de oxigen acordată IMM-urilor care activează în domeniile industriei alimentare, agriculturii, pisciculturii și acvaculturii. Măsura face parte din pachetul «Sprijin pentru România», adoptat de Guvernul României, în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populație. Guvernul și-a asumat prin programul «Sprijin pentru România» garantarea securității alimentare a românilor, iar IMM-rile care activează în sectorul agroalimentar aveau mare nevoie de acest ajutor oferit sub formă de granturi pentru capital de lucru”, se arată în comunicatul secretarului de stat.

 

 

Cum vor fi alocate sumele

După cum precizează sursa citată, pentru acordarea de microgranturi este alocată suma de 50 milioane euro, iar pentru granturi pentru capital de lucru este prevăzut un buget de 250 milioane euro. Măsura privind microgranturile va fi gestionată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Microgranturile vor avea o valoare de 5.000 euro, iar de ele vor putea beneficia IMM-urile (inclusiv microîntreprinderile) fără angajați la 31 decembrie 2019, Persoane Fizice Autorizate (PFA), Întreprinderi Individuale (II) și Întreprinderi Familiale (IF), înființate până la 1 februarie 2020. Condiția este ca solicitanții să fi avut la 31 decembrie 2019 o cifră de afaceri care depășește valoarea de 5.000 euro. Cererile de finanțare în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite în Ghidul Solicitantului, în limita fondurilor alocate.

Granturile pentru capital de lucru vor fi acordate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, administrator al schemei de ajutor de stat, în parteneriat cu Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE). Valoarea Granturilor pentru capital de lucru va fi de: 5.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro; 15% din cifra de afaceri, fără a depăși valoarea de 120.000 euro, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 13.501 euro; maxim 120.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro. Beneficiarii vor asigura cofinanțarea proiectului în procent de 15% din valoarea grantului solicitat, făcând dovada deținerii fondurilor (extras de cont/hotărâre de aprobare a creditului) la semnarea contractului de finanțare. Granturile pot fi contractate de IMM-uri, societăți agricole, cooperative agricole, grupuri de producători, organizații de producători, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate și își desfășoară activitatea în agricultură, piscicultură și acvacultură, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia.

”Cheltuielile eligibile vizează stocurile cu materii prime, materiale, mărfuri sau alte categorii de stocuri necesare activității, achitarea de datorii curente sau restanțe față de furnizori, cheltuieli cu chiria pe baza de contract încheiat sau redevență, cheltuieli cu achiziția de servicii necesare activității curente, cheltuieli cu achiziția de obiecte de inventar, echipamente, utilaje, instalații sau tehnologii, respectiv plata datoriilor către bugetul de stat”, a mai subliniat Dobrescu.

Secretarul de stat PNL a mai punctat că cei interesați pot avea acces la informații detaliate despre procedura de implementare a măsurii și condițiile de eligibilitate pe pagina MAT, accesând următorul link: http://turism.gov.ro/web/2022/05/13/proiect-de-procedura/.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro