Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gradina Publica - sufocata de gunoaie

Desi mai sint, calendaristic vorbind, doar citeva zile pina la venirea primaverii, in parcurile si locurile de promenada brailene au inflorit deja, nu florile asa cum ar fi normal, ci gunoaiele de dupa dezghet. Exemplul cel mai elocvent este Gradina Publica, care, in acest moment, este practic acoperita de gunoaie, unele vechi de anul trecut, dar si unele cit se poate de "proaspete". Brailenii care au dorit sa profite de vremea buna de la sfirsitul saptaminii trecute si care s-au gindit sa se bucure de Gradina Publica, au avut in mod sigur un soc, deoarece gunoiul din parc era intr-o cantitate mult mai mare decit in alti ani sau alte locuri de prin oras, aducind foarte bine a groapa de gunoi pentru deseuri nebiodegradabile. Spun nebiodegradabile, pentru ca, in afara de nelipsitele ambalaje, lasate amintire de vizitatorii cu "mult bun simt", cea mai mare parte din parc era decorata cu pahare si farfurii de unica folosinta, servetele si alte deseuri tipice activitatii unei unitati de alimentatie publica.

"Gunoiul nu a putut sa fie strins din cauza zapezii"

Intrebat de ce nu s-a facut curatenie pina acum in zona, sau daca vreun reprezentant al Primariei a fost curios macar sa vada cum arata Gradina in ultimul timp, primarul Constantin Cibu ne-a declarat ca pina acum a fost zapada, in concluzie nu se putea face curatenie. Intrebarea e cit de mare o fi fost zapada in Gradina Publica ca prin oras nu prea a fost... Totodata, reporterii nostri i-au atras atentia primarului ca gunoiul raspindit prin toata Gradina si in mai multe straturi, nu pare a fi cel intilnit normal intr-o gospodarie si nici cel lasat de plimbareti, ci unul de la o unitate de alimentatie publica, gen fast-food. In legatura cu acest lucru, primarul a precizat ca va solicita o verificare: "Pai, adevarul e ca in Gradina Publica nu am prea mai fost sa vad ce mai e pe acolo. Dar gunoiul nu a putut sa fie strins din cauza zapezii. Banuiesc ca de acum incolo va incepe curatenia acolo. Si o sa facem si o verificare sa vedem cam de unde ar putea proveni gunoiul acela...".

E vina lui "ECO" ca gradina arata asa

La rindul sau, directorul Directiei de Administrare si Gospodarire Locala (DAGL), Adrian Dediu, ne-a explicat ca Gradina Publica intra in sectorul de curatenie al SC "ECO" SA Braila, aceasta societate fiind singura responsabila de starea in care se afla Gradina: "Pai nu e decit vina lor. E clar. Gradina Publica arata asa cum arata numai pentru ca ei nu isi fac treaba. Ce pot sa zic mai mult?". Acesta ne-a mai explicat ca a solicitat de mai multe ori ca Gradina sa treaca in sectorul de curatenie al DAGL, insa cererea i-a fost refuzata: "In contextul in care era si aproape de sediul nostru, puteam sa o supraveghem mereu, sa trimit oameni sa faca curatenie, sa fie totul organizat cum trebuie... Dar asa, se vede clar ce treaba face "ECO"".

"Eu nu am in atributie decit aleile, nu si spatiul verde, de care trebuie sa se ocupe "Seroplant""

Directorul SC "ECO" SA Braila, George Dragu, nu s-a aratat insa de aceeasi parere, sustinind ca DAGL nu plateste decit pentru maturat de intretinere, care se face o data la citeva zile. Mai mult, acesta a sustinut ca nici macar nu este treaba "ECO" sa curete de gunoi si spatiul verde, acest lucru revenind, dupa spusele sale, unei alte directii din cadrul Primariei, si anume "Seroplant". "Daca DAGL vrea ca gradina sa fie curata, trebuie sa faca comanda si sa plateasca, evident, pentru maturat de baza, care se face ca la "mama acasa", plus maturat de intretinere. Ca eu le-am spus ca daca imi platiti, matur si sub asfalt, dar asa, degeaba... Si oricum, eu nu am in atributie decit aleile, nu si spatiul verde, de care trebuie sa se ocupe "Seroplant"".

"Conform legii, "ECO" trebuie sa faca curatenie peste tot in Gradina Mare"

Totusi, afirmatiile directorului Dragu au venit ca o noutate pentru viceprimarul Tilea, care s-a aratat de parere, ca dupa cunostintele sale de administratie, salubrizarea se face pe tot domeniul public, adica alei, scari, strazi, trotuare, carosabil si spatiu verde. "Eu nu stiu despre ce vorbeste domnul Dragu, dar in caietul de sarcini scrie ca salubrizarea se face pe tot domeniul, asta incluzind spatiul verde. "Seroplant" are in atributii ingrijirea spatiului verde, nu curatarea de gunoi, atributie care revine in acest caz "ECO". Ca sa fie clar, conform legii, "ECO" trebuie sa faca curatenie peste tot in Gradina Mare, nu numai pe alei".
Din nefericire, pina se lamuresc autoritatile cine, cum si cit ar trebui sa faca curatenie in Gradina Publica, aceasta ramine sufocata de gunoaie.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii