Gradina Mare, paradis pierdut | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gradina Mare, paradis pierdut

Brailenii care viseaza la o plimbare relaxanta, la sfirsitul zilei, cind soarele coboara de pe cer, lasind aerul sa se racoreasca, ar face bine sa ocoleasca Gradina Mare. Cel putin pentru vara anului 2008, este complet compromis parcul care, pe vremuri, era cea mai cautata zona de promenada din oras. Autoritatile au o scuza: l-au lasat de izbeliste fiindca acum e santier in lucru, inlocuindu-se retelele subterane de canalizare si alimentare cu apa. Dar chiar si asa, te doare sufletul cind vezi in ce hal au ajuns aleile, cit de rupte sint bancile, cum a napadit buruiana printre copaci, cum creste puietul de salcim pe scarile care coboara spre Dunare sau cit de tare s-a degradat pavilionul unde altadata cinta fanfara, in dupa- amiezile de duminica parfumate de florile de tei. Ceasul de flori s-a prapadit, iar statuile din bronz au coclit pe postamente mizgalite cu grafitti. Seara, cine se incumeta sa intre, totusi, in Gradina Mare, este luat in primire de roiurile de tintari si de o adevarata haita de ciini maidanezi. Alcoolicii si derbedeii asteapta si ei, eventuale victime, dupa caderea intunericului sau chiar in plina zi, ca oricum nu intervine nimeni, cind este atacat cineva.
Celebrul castel de apa, cu la fel de celebrul restaurant rotitor din virf zac inchise de ani de zile. Muzeul de etnografie are si el usa sigilata in lacate, iar pe la Casa memoriala Panait Istrati nu prea mai trece nimeni. In concluzie, Gradina Mare a ajuns, din perla promenadei brailene, un parc de toata jena. Singura chestie care mai "misca" acolo este arena sportiva, ce a fost preluata de un investitor, iar acum e in plin proces de modernizare. In rest, brailenii trebuie sa astepte ca santierul de care aminteam mai sus sa se finalizeze. Cind lucrarile vor fi gata, Gradina Mare ar putea arata cu totul altfel. Cel putin asa promit autoritatile locale, care de ani de zile spun ca n-au de ce sa investeasca in acest parc, fiindca a fost "prins" intr-un program de reabilitare pe bani europeni, ce vizeaza tot centrul istoric al municipiului. Lucrarile au inceput acum vreo doua luni, timp in care s-au schimbat conductele subterane pe o lungime de circa 200 de metri. In ritmul asta, e clar ca santierul va mai ramine pe pozitie, pina la anul, cel putin. Iar brailenii dornici de promenada si relaxare trebuie sa se orienteze spre Faleza Dunarii, Parcul Monument sau Statiunea Lacu Sarat. Iar cum si acestea sint vai de capul lor, mai bine stam acasa pina cind reusim sa plecam intr-o minivacanta, in alte orase din tara sau mai bine in Bulgaria, ca e mai ieftin!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro