Mergi la conţinutul principal

Grătare în ciuda norilor, în Tabăra Lacu Sărat

• chiar dacă vremea trăgea a ploaie, au fost destui brăileni care nu au renunţat la tradiţionalul grătar de 1 Mai • norii negri şi vântul puternic au avut, totuşi, un efect puternic asupra locului de picnic, care nu a mai fost nici pe departe la fel de aglomerat ca anul trecut

 

Nucleul dur al fanilor tradiţionalului grătar de 1 Mai nu s-a speriat de norii negri şi rafalele puternice de vânt. Aşa se face că, în jurul orei 11.00, circa 100 de persoane se aflau în tabăra din staţiunea Lacu Sărat, singurul loc amenajat legal pentru picnic din zona Brăilei. Mulţi s-au apucat de treabă imediat cum au ajuns, aprinzând focul şi pregătind tot ce era de pus pe masă, ca să fie siguri că reuşesc să îşi mănânce micii şi fripturile până începe ploaia. Pătrunse de frig, câteva fete mai sensibile se înfăşuraseră cu păturile pe care, în mod normal, ar fi trebuit să se aşeze la picnic. Chiar şi aşa, însă, toată lumea încerca să se distreze fără să ţină cont de vremea potrivnică. Aşa cum e moda de câţiva ani încoace, fiecare grup avea boxa lui şi muzica lui, iar ritmurile se amestecau printre copaci, într-o dezarmonie totală. Unii tineri încercau să îşi demonstreze talentele muzicale, în concursuri de karaoke făcute ad-hoc, ca să treacă timpul mai uşor până se prepara friptura de pe grătar.

Alte grupuri, formate din oameni trecuţi de prima tinereţe, se preocupau mai mult de micii de pe grătar decât de muzica de ascultat în boxele portabile. “Eu sunt de serviciu diseară, dar parcă fără un mic de 1 Mai nu avea niciun farmec. Dimineaţa relaxare, seara muncă...”, ne-a spus brăileanul Gurău A., care de vreo trei ani încoace a mers cu prietenii şi familia în tabăra de la Lacu Sărat de 1 Mai şi nu a vrut să rupă tradiţia nici anul acesta, chiar dacă vremea trăgea a ploaie.

Oricum, faţă de anul trecut, când a fost soare şi frumos de 1 Mai, numărul brăilenilor care au mers la locul de picnic din staţiune a fost incomparabil mai mic. Anul trecut, locul a fost arhiplin, iar aleile staţiunii erau invadate de maşini încât, la un moment dat, traficul se blocase pur şi simplu, iar cei prinşi în ambuteiaj nu mai puteau nici să înainteze, nici să dea înapoi. Anul acesta, totul a fost mai relaxat şi în ceea ce priveşte aglomeraţia din incinta taberei şi în privinţa autoturismelor de pe aleile staţiunii.

Singurul merit pentru această situaţie aparţine vremii nefavorabile. Dacă ar fi fost o zi însorită, cu siguranţă istoria s-ar fi repetat, deoarece, în afară de tabăra din Lacu Sărat, altă posibilitate de picnic într-un spaţiu special amenajat nu ar fi existat pentru brăileni.

După cum v-am mai informat, locul amenajat până în urmă cu trei ani de Primăria Brăila în pădurea din spatele Lacului Sărat rămâne inaccesibil, deoarece Direcţia Silvică refuză să mai permită folosirea grătarelor în acel fond forestier. Conducerea Direcţiei Silvice Brăila decisese, totuşi, ca anul acesta să permită activităţile de picnic în pădure, însă fără aprinderea focului. Astfel, brăilenii care voiau să iasă la iarbă verde ar fi putut merge în păduricea din “coada” lacului, fără a face grătar. Ei puteau veni cu sandvişuri şi chiar cu fripturi şi mici, însă toate acestea trebuia să fie preparate de acasă. Ieri, din cauza vremii nefavorabile, nu s-a dus nimeni la un picnic fără grătar în pădurea de lângă Lacul Sărat.

În incinta staţiunii, Primăria Chiscani a interzis să se aprindă grătare printre copacii de pe spaţiul verde. De altfel, ieri, pâlcul de copaci era înconjurat cu o bandă de avertizare “Acces interzis”.

La nivelul municipiului Brăila, Primăria evită să amenajeze locuri de picnic în zone împădurite precum Parcul Monument, Grădina Mare sau faleza Dunării. Primarul Marian Dragomir ne-a spus că legea nu permite amenajarea spaţiilor de picnic pe raza municipiului, iar pentru pădurile din apropiere nu s-a primit acceptul Direcţiei Silvice pentru astfel de activităţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro