Mergi la conţinutul principal

Grădina Zoologică Brăila, în colimatorul iubitorilor de animale

• o asociaţie non-guvernamentală a postat pe reţelele de socializare câteva fotografii cu ţarcuri pline de materii fecale şi cu animale care par a fi chinuite de boli de piele • asociaţia respectivă a ataşat în postare şi un model de sesizare pentru autorităţile veterinare, îndemnând cât mai multe persoane să preia acea reclamaţie şi să o trimită pe adresa DSV Brăila • reprezentanţii Grădinii Zoologice susţin că acuzaţiile sunt false şi tendenţioase • aceştia spun că ceea ce e prezentat ca fiind plăgi pe pielea animalelor este de fapt doar efectul unei banale năpârliri • DSV Brăila s-a autosesizat, însă după controlul făcut la faţa locului a precizat că nimic din cele reclamate nu se confirmă

 

Grădina Zoologică Brăila a intrat în colimatorul unei asociaţii care militează pentru ca toate fiinţele vii de pe Pământ să beneficieze de libertate şi respect. În urmă cu două zile, Asociaţia “Freedom and Respect for Every Earthling” a postat pe o reţea de socializare câteva fotografii primite de la cineva care a vizitat recent Grădina Zoo Brăila şi care şi-ar fi exprimat indignarea despre felul cum sunt îngrijite animalele. Alături de fotografiile respective, postarea conţine şi o sesizare deja redactată, membrii asociaţiei îndemnându-i pe toţi cei cărora nu le convine situaţia de la Zoo Brăila să preia acel model de sesizare şi să îl trimită la Direcţia Sanitar Veterinară, pentru ca autorităţile să ia la cunoştinţă şi să acţioneze pentru sancţionarea vinovaţilor.
Textul reclamaţiei formulate de Asociaţia “Freedom and Respect for Every Earthling” este următorul: Grădina zoologică din Brăila ţine două primate într-un spaţiu închis, o cuşcă mică şi murdară, iar starea de sănătate a acestora este vizibil deteriorată, fiind pline de răni. De asemenea, şi alte animale, printre care bovinele, par a suferi de boli de piele. Ţarcurile altor animale nu sunt curăţate corespunzător, acestea fiind înconjurate de propriile fecale. Aceste condiţii pun în pericol atât viaţa animalelor, cât şi sănătatea celor care vizitează grădina zoologică.

Cele prezentate se încadrează la art. 23 (“Supunerea unui animal la rele tratamente”) din legea de protecţie a animalelor 205/2004 modificată şi completată de legea 9/2008. În conformitate cu art. 23 din legea menţionată anterior, această faptă se pedepseşte cu amendă penală. Vă solicităm să investigaţi situaţia şi să luaţi de urgenţă măsurile care se impun”.

Într-una dintre fotografiile publicate de Asociaţia “Freedom and Respect for Every Earthling” se vede un iac căruia îi lipseşte blana de pe o parte însemnată din suprafaţa corpului, pielea fiind roşie ca şi cum ar suferi de râie sau altă afecţiune dermatologică. În altă poză apare ţarcul poneilor plin de materii fecale. În altă imagine, ursul de la Zoo pare a fi închis într-o cuşcă metalică, fără posibilitatea de a ieşi în spaţiul mai generos din ţarcul unde este ţinută acea cuşcă.

Reprezentanţii Grădinii Zoologice Brăila neagă vehement că animalele pe care le au în grijă ar fi ţinute în condiţii necorespunzătoare, susţinând că fotografiile publicate de organizaţia non-guvernamentală ar fi tendenţios interpretate. Astfel, medicul veterinar Andreea Vlad ne-a declarat, referitor la ceea ce pare a fi o afecţiune dermatologică a uneia dintre bovinele din parcul zoo, că, de fapt, este vorba despre o banală năpârlire, fenomen firesc în această perioadă a anului. “Nu este vorba despre o plagă ci despre o zonă glabră, fără păr. Asta în condiţiile în care animalul respectiv trece de două ori pe an prin perioada de năpârlire, primăvara şi toamna. Pielea e mai roşie doarece animalul se scarpină sau se aşează pe acea parte a corpului. Tot despre năpârlire este vorba şi în ceea ce priveşte cele două maimuţe, nicidecum despre răni”, ne-a spus veterinarul Grădinii Zoologice.

În ceea ce priveşte faptul că în ţarcurile anumitor specii nu s-ar menţine curăţenie aşa cum ar fi normal, reprezentanţii Parcului Zoo au ţinut să precizeze că toate spaţiile animalelor sunt curăţate de două ori pe zi, dar că la cabaline, în speţă la ponei, e imposibil ca situaţia să fie gestionată ireproşabil, din punctul de vedere al apariţiei materiilor fecale. De asemenea, cei de la Zoo au negat că ursul ar fi închis în cuşca metalică din centrul ţarcului care îi este rezervat. “Trapa acelei cuşti este deschisă permanent, iar ursul are posibilitatea oricând să iasă în spaţiul liber din ţarc. El preferă, însă, ca mare parte din timp să stea în interiorul cuştii, acela fiind spaţiul lui de refugiu, cu atât mai mult cu cât sub cuşcă este săpată şi o grotă”, ne-a explicat referentul de specialitate Daniela Teodoru. Aceasta dă asigurări că toate animalele sunt îngrijite bine şi că nu le lipseşte hrana, Grădina Zoologică având contracte cu furnizori de furaje pentru ierbivore şi carne de cal şi de pui, pentru carnivore. Totodată, există contracte de sponsorizare cu două hipermarket-uri din oraş care furnizează permanent legume şi fructe pentru animalele exotice, cum ar fi maimuţele, ratonii sau coatie.

 

Poziţia Direcţiei Sanitar Veterinare

 

Ieri, după apariţia în mediul on-line a fotografiilor şi postărilor care au avut ca obiect situaţia de la Grădina Zoologică, Direcţia Sanitar Veterinară Brăila s-a autosesizat şi făcut un control la faţa locului. Concluzia a fost că lucrurile nu stau chiar aşa cum susţine asociaţia non-guvernamentală “Freedom and Respect for Every Earthling”. “Nu se confirmă aspectele de rele tratamente aplicate animalelor. Sunt îndeplinite condiţiile minime de funcţionare, conform cerinţelor”, ne-a declarat Dragoş Frigioiu, purtătorul de cuvânt al DSV Brăila. Acesta ne-a spus că, din ce s-a constatat la faţa locului, nu a reieşit că animalele ar avea plăgi pe piele, fiind vorba despre nişte aspecte de fizionomie caracteristice speciilor respective, adică bovinelor sau primatelor. “Le-am recomandat celor de la Zoo să pună nişte afişe în care să explice vizitatorilor că aceste schimbări de fizionomie sunt normale, în perioadele când animalele respective năpârlesc”, ne-a mai spus doctorul Frigioiu.

 

Lipsa investiţiilor, marea problemă a Zoo Brăila

 

Ce-i drept, chiar dacă, ieri, când reporterul nostru a fost la faţa locului, ţarcurile animalelor păreau a fi recent curăţate, iar animalele bine hrănite, impresia generală pe care o lasă Grădina Zoologică brăileană este “faultată” de starea aleilor, cu asfalt crăpat sau plin de gropi, dar şi a gardurilor din plasă sau a gratiilor ce împrejmuiesc spaţiile unde sunt închise animalele. Vechi, ponosite, strâmbe, ruginite, aceste împrejmuiri afectează aspectul de ansamblu al parcului zoo, dând senzaţia că gospodărirea acestui spaţiu nu este tocmai eficientă. Din câte ni s-a explicat, investiţiile care ar trebui făcute pentru o reabilitare şi modernizare completă a Grădinii Zoologice ar fi mult peste puterile financiare ale  Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor, instituţia care gestionează acest obiectiv. Ar trebui bani alocaţi de la bugetul local sau printr-o finanţare guvernamentală, dar din câte se pare nu există astfel de intenţii în viitorul apropiat.

În prezent, un bilet de intrare la Zoo, pentru adulţi, costă 5,6 lei, iar pentru copii 2,5 lei. Se mai percep, de asemenea, dacă este cazul, 7 lei taxa foto sau 1 leu pentru locul de parcare. Personalul Grădinii Zoologice este format din 12 îngrijitori, un electrician, două casiere, un medic veterinar, un administrator şi un referent de specialitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro