Mergi la conţinutul principal

Goana după AUR

• îmbulzeală maximă la poarta AUR Brăila în ultimele luni înainte de începerea anului electoral 2024 • după ce zilele trecute omul de afaceri Florin Cîrligea (ex-PNL) și-a anunțat intrarea în partidul lui George Simion, joi, a venit rândul altui politician local să facă același lucru • este vorba despre consilierul județean Viorel Botea, fost președinte al PMP Brăila, care se laudă că va mai aduce cu el și alți membri •  interesant este că nu doar pentru cei doi politicieni a devenit AUR brusc un partid în ale cărui ideologii se regăsesc, ci și pentru foștii liberali Alexandru Dănăilă, Adrian Tabarac, Adrian Vacu, pentru Lucian Căprariu, Simona Drăghincescu sau Cristian Techiu, după cum am aflat, pe surse, că și aceștia sunt ca și intrați în echipa condusă pe plan local de George Turiac • reprezentanții AUR Brăila nu au confirmat informația, însă despre Dănăilă și Tabarac a vorbit Cîrligea, dând de înțeles că ar fi cel puțin simpatizanți ai acestui partid • președinte interimar la PMP Brăila este Coman Sarafolean

 

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Brăila începe să arate tot mai apetisant pentru foarte mulți dintre politicienii care visează să mai obțină un loc ”călduț” în urma alegerilor programate anul viitor. După ce omul de afaceri brăilean Florin Cîrligea (ex-PNL, fost consilier județean) și-a anunțat cu mândrie intrarea în AUR Brăila, iată că joia trecută a venit rândul altui membru al Consiliului Județean să i se alăture. Este vorba despre Viorel Botea, fost președinte al PMP Brăila. Însă lucrurile nu se limitează doar la cei doi, care oricum deja se laudă că vor mai aduce oameni din fostele lor tabere politice. Pe surse, am aflat că tot mai mulți performeri ai scenei politice locale care s-au cam dat la fund în ultima perioadă, acum s-ar uita cu jind către AUR. Unii deja au trecut la acțiune ceva mai pe față, în timp ce alții momentan încă se află la stadiul de cântărire a șanselor. Astfel, potrivit unor surse politice, pe lângă partidul lui George Simion, filiala Brăila, s-au mai aciuat și ex-PNL-iștii Alexandru Dănăilă (fost viceprimar și lider al PNL Brăila), Adrian Tabarac (fost consilier municipal PNL și candidat independent la Alegerile Locale din 2020), Adrian Vacu (fost consilier județean PNL), Lucian Căprariu (fost președinte al Partidului Brăila Nouă și candidat la primărie susținut de PNL în trecut), Simona Drăghincescu (fost prefect din partea PNL), ba chiar și Cristian Techiu (fost candidat independent la primărie în urmă cu două mandate și membru PNȚCD ceva mai recent).

Întrebați despre toate aceste nume, atât coordonatorul filialei AUR Brăila, George Turiac (la rândul său fost consilier județean ALDE), cât și responsabilul cu comunicarea organizației pe plan local, Gabriel Musceleanu (de asemenea fost consilier județean PPDD și apoi membru PRU), au evitat să ofere un răspuns concret în privința intrării sau nu în AUR a celor mai sus menționați. Totuși, lucrurile au devenit puțin mai clare după o intervenție de-a lui Florin Cîrligea în cadrul conferinței de presă ce a avut loc joi, cu ocazia anunțului intrării în AUR a lui Viorel Botea.

Cîrligea a dat de înțeles că atât liberalul Vasile Cortez (consilier județean) a cochetat cu ideea de a intra în AUR, însă și-a cam ratat ocazia, dar și că Alexandru Dănăilă și Adrian Tabarac ar simpatiza cu partidul lui Simion. Iar dacă ne gândim că la o întâlnire din luna iunie a AUR Brăila s-au afișat Lucian Căprariu și Simona Drăghincescu, ex-deputatul UNPR, fost PSD, Silviu Dorin Petrea, fostul vice CJ Brăila din partea ALDE, Cătălin Murea, dar și faptul că Techiu apreciază mai nou postările de pe rețelele de socializare ale AUR, tabloul începe să se contureze din ce în ce mai clar.

 

Viorel Botea, cea mai nouă «achiziție» pentru AUR

Fostul președinte PMP Brăila și-a făcut intrarea în AUR avându-l drept ”naș” pe Marius Ichim de la București, reprezentantul secretariatului general al partidului lui George Simion. Acesta l-a descris pe Botea ca fiind un bun gospodar, un familist convins, cu trei copii, un politician mulat perfect pe valorile AUR, dar apoi l-a lăsat pe Florin Cîrligea, ”prieten” de-al fostului PMP-ist, să îi facă prezentările.

”Cred că pe Viorel Botea îl cunoașteți mai demult, nu cred că trebuie să îi fac eu prezentare în amănunt, dar ca mici amănunte: este absolvent al Liceului de matematică – fizică «Gheorghe Munteanu Murgoci», absolvent al Facultății de matematică de la Craiova, profesor de matematică la Colegiul Național «Nicolae Bălcescu», unul dintre profesorii de matematică recunoscuți pe plan național, nu numai pe plan local. Aș vrea să îi spun că a făcut o alegere corectă și îi mulțumesc. Și îi doresc bun venit în noua sa echipă!”, a declarat Cîrligea.

La rândul său, Viorel Botea a dorit să explice de ce a recurs la acest gest și mai ales de ce a preferat să țină secretă această mișcare. Precizăm că miercuri seară redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” l-au contactat pe Botea pentru a confirma zvonurile privind intrarea sa în AUR, însă acesta a evitat să ofere un răspuns concret, îndemnându-i totuși pe aceștia să participe la conferința Alianței ce urma să aibă loc a doua zi.

”Am așteptat destul de mult să văd care va fi situația juridică a partidului din care știți că vin și al cărui președinte am fost. Problema care se pune este următoarea: am așteptat, am așteptat, am așteptat. Electoratul așteaptă, așteaptă, așteaptă! Toată lumea aștepta. De fapt, am observat că în momentul de față din punct de vedere juridic lucrurile nu sunt ok. Ca atare, împreună cu toți colegii mei de județ am hotărât să găsim o soluție. Și în municipiu. Știți foarte bine că eu am fondat PMP și că a fost copilul meu. Dacă eu am luat această hotărâre am făcut-o pentru că mi-am dat seama de ceva. Că în valorile partidului AUR se găsesc și valorile pe care eu le consider absolut importante pentru tot ceea ce înseamnă politica românească”, a declarat Botea.

Acesta a apreciat în primul rând că AUR dorește unirea României cu Republica Moldova.

„Își dorește ca Diaspora să aibă un rol în politica românească, pentru că a fost neglijată. De asemenea, patronatul, micul capital românesc, trebuie să fie ajutat, pentru că dacă nu este ajutat din punct de vedere politic, marile companii nu fac altceva decât să ducă în faliment acești mici patroni care, de fapt, reprezintă mare parte din bugetul țării. Și nu în ultimul rând faptul că AUR este un partid european care, de fapt, își dorește respect pentru români. Acestea sunt valorile pe care eu, în principiu, le-am urmat și le-am urmărit de-a lungul carierei mele politice. Aspecte pe care le regăsesc în doctrină și în filosofia partidului AUR. Acesta a fost principalul motiv pentru care eu mi-am dorit să vin în AUR”, și-a justificat Botea trădarea față de PMP.

Fostul lider al popularilor brăileni a afirmat că momentan a ales să fie primul care face acest pas, însă că în următoarele două săptămâni, va prezenta și alți foști membri PMP Brăila care îi vor urma exemplul, în special aceia ”care au un electorat în spate și care au o anumită anvergură din punct de vedere politic”.

Cât despre demisia sa din Consiliul Județean ca urmare a faptului că nu mai face parte din PMP, acesta nu a oferit un răspuns foarte clar, ci doar că deocamdată, din punct de vedere juridic nu poate confirma demisia, cu precizarea că în zilele următoare se vor stabili toate detaliile privind poziția sa în CJ Brăila. Botea chiar a insinuat că ar mai avea speranțe ca primarul Comunei Racovița, Tudorel Gâscă, recent cooptat în echipa PNL, să îi urmeze exemplul, deoarece până una-alta, în acte, acesta încă se află la cârma localității fiindcă este membru PMP.

 

Cine îl mai urmează pe Cîrligea în AUR din fostul sau actualul PNL

Dacă Florin Cîrligea a devenit deja președintele Organizației oamenilor de afaceri din cadrul AUR, pentru Botea s-ar pregăti o poziție în cadrul Comisiei de Educație și Cultură. Reprezentantul AUR de la București, Marius Ichim, chiar a ținut să puncteze în timpul conferinței că aceasta este una recent înființată în Județul Brăila.

În cadrul aceluiași eveniment, Florin Cîrligea a comentat despre problemele pe care le-a întâmpinat în ultima vreme în PNL-ul condus de deputatul Alexandru Popa. Acesta chiar a făcut un comentariu la adresa parlamentarului, întrebând sarcastic „cine este Popa?”, în momentul în care a fost abordat privind declarațiile pe care le-a făcut fostul său șef de partid în urma demisiei pe care i-a prezentat-o.

”Cine e Popa? Nu știu. Pentru mine Popa nu există. O fi președintele PNL Brăila, dar nu PNL-ul pe care îl știam eu. PNL-ul care este la ora actuală și despre care am tot sperat că măcar în ultimul ceas își va schimba atitudinea din punct de vedere al politicilor care se fac pentru alegători. Uitați, ieri, Curtea Constituțională a aprobat pachetul de măsuri, iar din pachetul de măsuri fiscale peste 80% din sumele care vor să fie atrase la buget sunt «pe spinarea» mediului privat. Nu se poate așa ceva! PNL-ul nu mai reprezintă electoratul de dreapta. Dar nu de acum. Mai demult”, a spus Cîrligea.

Acesta a mai dat de înțeles și că nu ar fi singurul PNL-ist care a plecat din organizația condusă de Popa, punctând că imediat după demisia sa din CJ Brăila, următorii patru membri supleanți de pe lista liberalilor au fost informați de conducerea partidului privind excluderea lor, pe motiv că nu și-au plătit cotizațiile, deși acest lucru nu ar fi fost un impediment în trecut pentru PNL-iști, după cum a ținut să adauge Cîrligea.

”Pe restul (n.r. – rămași în PNL) îi bagi într-un microbuz. A rămas un microbuz. Din punct de vedere politic, da, din punct de vedere moral, am plecat cred, primul. Dar din punct de vedere politic mai sunt oameni care vor pleca din PNL. Oameni care la ora actuală nu mai activează, care sunt undeva lăsați agățați acolo. Pe care vrea să îi scoată. Îi scoate pe bază că nu și-au plătit cotizația. Dacă visează cetățeanul Popa că vrea să scoată pe cineva, îl scoate că vrea să pună pe listă la Consiliul Județean. Știu foarte bine acest lucru. Vă dau un exemplu: eu mi-am dat demisia din Consiliul Județean și imediat patru colegi care urmau pe listă au primit «scrisori de dragoste» acasă, că sunt excluși pentru că nu și-au achitat cotizația. Erau deranjanți pentru Popa. Ei, considerați că toți acei membri au plecat din PNL după mine. Ca să nu fiu eu ultimul”, a mai afirmat afaceristul.

În acest context, Cîrligea a fost întrebat de jurnaliștii prezenți la conferință dacă este adevărat că Vasile Cortez, Adrian Tabarac și Alexandru Dănăilă i se vor alătura în echipa AUR.

”Din punctul meu de vedere, Vasile Cortez, dacă voia să vină trebuia să își dea demisia de vineri. Orice om este binevenit. Dar eu zic că a greșit. Trebuia să își dea demisia din Consiliul Județean și din PNL. Tabarac și Dănăilă nu sunt membri ai PNL. Își văd de business-ul lor. A, prin curtea AUR pot fi, dar din câte știu eu nu vor să fie membri. Simpatizant e una, membru este alta. Nu pot să spun mai multe. Nu știu ce gândire au la ora actuală. (…) Da, noi suntem prieteni. Asta este altceva. Timp este destul! Am zis clar că nu știu la ora actuală. Mai e timp. Deocamdată, nu. Din câte știu eu”, a explicat Cîrligea.

Coordonatorul organizației AUR Brăila, George Turiac, a informat cu această ocazie că deja sunt 20 de filiale ale partidului în județ și în jur de 1.000 de membri. ”Unii simpatizanți, alții sunt membri cu acte în regulă, după cum a ținut acesta să sublinieze.

Întrebat de jurnaliști dacă sunt adevărate zvonurile că s-ar pregăti să facă un pas în spate și să îi cedeze locul lui Florin Cîrligea în fruntea AUR Brăila, George Turiac a precizat că acestea sunt doar vorbe. A mai adăugat că în AUR politica este bazată pe meritocrație. Astfel că aceia care își fac treaba la alegerile de la anul, vor vedea ”unde le este locul”. În completare, Cîrligea a ținut să menționeze că a primit invitații de mai demult pentru a intra în AUR, însă a refuzat. Totuși la momentul când ar fi vorbit cu coordonatorul filialei locale a partidului lui George Simion despre intrarea sa în AUR, i-a transmis clar că nu își dorește să fie președintele organizației de la Brăila, deoarece Turiac este prietenul său și nu are de gând să îl saboteze în niciun fel.

 

La ce locuri aspiră Cîrligea și Botea prin intermediul AUR

Pe surse, am aflat că Viorel Botea ar fi negociat intrarea sa în AUR Brăila pentru un loc în fruntea listei la Senat. Acesta nu a dorit să confirme informația în momentul în care a fost întrebat. De altfel, despre Florin Cîrligea este cunoscut faptul că și-a dorit în mai multe rânduri să obțină un loc eligibil pe listele PNL pentru Parlamentul României. Totuși, în cadrul conferinței de presă de joi, cei doi au oferit comentarii evazive pe acest subiect.

”Nu vă pot răspunde la această întrebare la ora actuală. Haideți întâi să vedem ce facem la Alegerile Europarlamentare. Vedem ce rezultate vom avea. Vedem dacă ne vor învinge unii sau alții. După aceea putem discuta. Este prematur să discutăm la ora actuală de ceea ce va fi peste un an, în decembrie”, a declarat Cîrligea despre posibilitatea de a candida din partea AUR pentru un fotoliu de parlamentar.

Nici Botea nu s-a avântat să spună mai multe: ”Pentru 2024, personal, consider că întâi trebuie să facem treabă și după aia mai vedem. Deocamdată eu nu îmi propun în momentul de față o candidatură. Pe care nici nu aș avea cum să o impun. Nu! Eu îmi doresc ca alături de echipă să facem o figură frumoasă la Consiliul Județean și la Primărie”.

Rămâne de văzut ce politicieni locali se vor mai alătura echipei AUR Brăila, unde deja este înghesuială mare, până la alegerile ce vor avea loc anul viitor. Cert este că a început deja sezonul mutărilor și permutărilor, astfel că în aceeași zi cu intrarea lui Botea în AUR, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a anunțat printr-un comunicat de presă că a reușit să coopteze deja întreaga organizație a popularilor din Comuna Dudești, în frunte cu președintele acesteia Ștefănel Ciocan.

 

PMP Brăila – Coman Sarafolean, președinte interimar

Duminică, 22 octombrie, în cadrul unei ședințe la București, conducerea centrală a PMP a luat act de opțiunea lui Viorel Botea și a decis numirea în funcția de președinte interimar a lui Coman Sarafolean, secretar general al filialei Brăila. „Într-adevăr, mi s-a propus asigurarea interimatului până la organizarea de noi alegeri”, ne-a declarat Sarafolean. Pe de altă parte, Daniela Rădulescu, președintele organizației municipale a PMP, nu are de gând să se înghesuie la poarta AUR.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro