Totusi, decizia Comisiei Superioare de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Romania din iunie 2008, prin care se aplica celor doi medici o amenda in cuantum de 1.000 lei, pentru abatere de la buna practica medicala, a adus o raza de speranta familiei. Bunicul baietelului decedat, Constantin Ionita, ne-a spus insa ca sanctiunea este prea mica in comparatie cu suferinta pricinuita si spera sa aiba cistig de cauza in instanta. Initial, cazul baietelului decedat dupa o banala operatie a ajuns in atentia Comisiei de Disciplina a Colegiului Medicilor Braila, care a efectuat o ancheta interna si a decis ca nu este vorba despre culpa medicala. "Decesul copilului Ionita Ionut intra in categoria mortilor subite, apreciate procentual la 2 - 4 in literatura de specialitate, neretinindu-se culpa medicala pentru medicii implicati in rezolvarea cazului. Pentru incalcarea procedurii examenului preanestezic si a investigatiilor preoperatorii ca si absenta la foaia de observatie a consimtamintului informat al parintilor minorului, medicul ORL- dr. Barbu Cursaru si medicul ATI - dr. Aurel Plotogea se fac vinovati, absenta acestor proceduri neavind legaturi de cauzalitate directa cu decesul copilului Ionut Ionita. Pentru acest lucru Comisia de Disciplina decide sanctionarea cu avertisment a celor doi medici implicati", se arata in decizia nr. 14/2007.
Decizia de la Braila, anulata la Bucuresti
Revoltati peste masura de aceasta decizie, membrii familiei Ionita, care si-au dus copilul pe picioare la spital si l-au scos mort, infasurat intr-o patura, au facut contestatie la Comisia Superioara de Disciplina din cadrul Colegiului Medicilor din Romania. In urma unei expertize efectuate de specialisti si de un profesor universitar s-a stabilit ca moartea baietelului nu s-a datorat efectuarii unei tehnici operatorii si a survenit la distanta, in timp ce era supravegheat postoperator la terapie intensiva. "Indicatia operatorie, pregatirea bolnavului, tehnica operatorie cit si ingrijirile postoperatorii imediate au fost in concordanta cu protocolul de practica existent ...utilizarea unei anestezii generale prin intubatie orotraheala a fost adecvata cazului. In concluzie, mentionez ca din punct de vedere oto-rino-laringologic medicului intimat - dr. Barbu Cursaru - nu i se poate aduce nici o acuza, neexistind nici o eroare in efectuarea actului medical (singurele mici deficiente constatate sint lipsa unei radioscopii pulmonare, a unei explorari a a timpilor de coagulare si singerare si avizului dat de familie pentru interventia operatorie). Acestea insa nu au adus nici un prejudiciu asupra actului medical", a precizat profesorul universitar care a facut expertiza. Totusi, dr. Barbu Cursaru si dr. Aurel Plotogea, medicii implicati in efectuarea operatiei de polipi a minorului Ionut Ionita, din noiembrie 2005, au primit sanctiunea “amenda”, in cuantum de 1.000 lei pentru incalcarea prevederilor Codului de Deontologie Medicala, in acest fel decizia comisiei locale de disciplina a Colegiului Medicilor Braila fiind anulata. "Conform art. 58 din Codul deontologic, pentru orice interventie medicala diagnostica sau terapeutica este necesar consimtamintul informat al pacientului (...). De asemenea, Comisia Superioara de Disciplina constata ca investigarea preoperatorie a copilului a fost insuficienta, pentru a evita posibilele complicatii (...) Desi manevrele de supraveghere postoperatorie cit si cauza patrunderii singelui in arborele respirator nu pot fi elucidate pe baza documentelor existente la dosar, din toate acestea reiese ca s-a mentinut sonda traheala, balonasul a fost etans, masuri care nu ar fi permis patrunderea singelui in arborele respirator. Totusi, cauza decesului pacientului Ionut Ionita a fost aspirarea in plamini a singelui provenit din zona operata, ceea ce face ca afirmatiile potrivit carora balonasul a fost etans sa fie inexacte", se precizeaza in decizia Colegiului Medicilor din Romania, emisa in sedinta din data de 6 iunie 2008.
Familia lui Ionut spera ca instanta va face dreptate
Familia micutului continua lupta pentru dreptate, deoarece considera ca sanctiunea este prea blinda, insa, deocamdata, dosarul depus la Politie este tinut pe loc, fiindca medicul anestezist a solicitat o noua expertiza medicala in acest caz, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici". Bunicul lui Ionut, Constantin Ionita, este de parere ca in conditiile in care Bucurestiul a anulat decizia data de Colegiul Medicilor Braila, inseamna ca ceva a fost cusut cu ata alba, deoarece, spune el, "corb la corb nu isi scoate ochii". "Daca nu luptam pentru dreptate, daca nu contestam decizia la Bucuresti, medicii ramineau doar cu un avertisment. Acest caz se imparte in doua ramuri, medicala si penala. Cea medicala se imparte in doua, decizia luata de Braila, un avertisment, blinda, chiar partinitoare si, de cealalta parte, decizia de la Bucuresti, care o anuleaza pe prima. De ce a anulat-o? Nu-i tot comisie? Aici imi trezeste un semn de intrebare, s-a lucrat cu partinire. In ce priveste partea penala, noi am depus plingere, s-au intocmit acte, s-a facut expertiza. Dosarul e inca la Politie, nu a ajuns in instanta, deoarece medicul anestezist a facut o cerere sa se faca o alta expertiza", a spus bunicul copilului.
Reamintim ca pe data de 7 noiembrie 2005, Ionut Ionita, in virsta de 4 ani si 9 luni a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta Braila pentru a fi supus unei interventii chirurgicale banale, de extirpare a polipilor. Baietelul a fost anesteziat si operat, insa dupa ce a fost scos din sala de operatii nu s-a mai trezit. Medicii s-au chinuit sa il resusciteze, insa baietelul a decedat. De atunci, familia micutului incearca prin toate mijloacele sa isi faca dreptate si ii acuza pe cei doi medici care au participat la operatie de culpa medicala, insa pina acum nu s-a putut dovedi acest lucru.