Presedintele Senatului, Franco Marini, a fost primit la ora 17.00 GMT (19.00 ora Romaniei), iar omologul sau din Camera Deputatilor, Fausto Bertinotti, la ora 18.00 GMT (20.00 ora Romaniei), potrivit unui comunicat al presedintiei, care face referire la articolul 88 al Constitutiei italiene.
Acest articol stipuleaza ca "presedintele Republicii poate, dupa consultarea presedintilor, sa dizolve ambele Camere sau doar una dintre ele".
Seful statului ar trebui sa semneze decretul de dizolvare a Parlamentului miercuri, potrivit presei.
"Este corect ca acum sa ne intoarcem la urne, deoarece nu mai exista o majoritate compacta si incheiem prin a nu mai putea lua decizii", a recunoscut Antonio Di Pietro, ministrul Infrastructurii in Guvernul demisionar al lui Romano Prodi.
"Acest Guvern nu poate face mai mult cu o majoritate politica atit de putin omogena", a adaugat el, chiar daca alianta de stinga, aflata la cel mai scazut nivel in sondaje, a incercat pina acum sa evite alegerile legislative anticipate.
Presa italiana titra marti ca alegerile anticipate ar putea avea loc la 13 aprilie, dupa esecul negocierilor lui Marini, destinate formarii unui Guvern de tranzitie, insarcinat cu reformarea legii electorale.
Duminica, 13 aprilie, "este cea mai probabila" data, asigura publicatia La Stampa, cotidian aflat in proprietatea grupului Fiat, potrivit caruia seful statului, Giorgio Napolitano, a evocat deja aceasta data in discutiile cu ministrul de Interne, Giuliano Amato.
Marini a coordonat timp de patru zile o serie de negocieri cu liderii principalelor partide politice pentru a ajunge la un acord privind formarea unui guvern de tranzitie, al carui obiectiv ar fi fost reformarea legii electorale. Demersul sau a esuat insa pe fondul opozitiei virulente manifestate de liderul dreptei italiene, Silvio Berlusconi.
Dizolvarea Parlamentului va antrena, intr-un termen de 45 pina la 70 de zile, organizarea de noi alegeri.
Alegerile legislative se desfasoara in doua zile in Italia, duminica si luni, in general pina la ora locala 15.00.
"Va fi oportun ca aceste alegeri legislative sa coincida cu cele municipale partiale", a declarat marti ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Vannino Chiti, dind asigurari ca a vorbit deja cu ministrul de Interne.
Numerosi primari din marile orase, intre care Roma, vor participa la alegerile legislative si vor trebui sa renunte la primarie, deoarece acest mandat este incompatibil cu cel de parlamentar.
Potrivit estimarilor Asociatiei italiene a municipalitatilor (ANCI), aproximativ 150 de primari ai unor orase cu peste 20.000 de locuitori intentioneaza sa participe la alegerile legislative, intre care si Walter Veltroni, primarul Romei si liderul Partidului Democrat.