Important de subliniat este ca in localitatile In care nu a fost stabilit un pret local de facturare a energiei termice, facturarea se va face la pretul de 107,5 lei/Gcal pina la data stabilirii pretului local, dar nu mai tirziu de 60 zile de la data intrarii In vigoare a ordonantei aprobate de Guvern (1 ianuarie 2007). Ordinanta privind introducerea pretului local de referinta va fi completata cu o alta referitoare la acordarea de ajutoare pentru Incalzire populatiei cu venituri mici proiectul in acest sens urmind a fi elaborat de Ministerul Muncii.
Pretul local de referinta al energiei termice nu va depasi 150 RON/Gcal
La rindul sau, directorul general al SC "CET", Nicu Bajan, a confirmat primirea solicitarii din partea municipalitatii vizind inaintarea unei propuneri de pret local de referinta pentru energia termica si a explicat ca, pina la finele saptaminii viitoare, propunerea va fi pe masa primarului municipiului. "In conformitate cu normativele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) vom formula o propunere de pret local de referinta fundamentata care va fi mai departe trecuta prin CLM care are atributul final de stabilire a acestui pret. Practic, aici se va stabili solutia de echilibru intre efortul financiar al populatiei care se incalzeste in sistem centralizat si efortul pe care bugetul local il poate suporta in sensul acoperirii diferentei dintre pretul de producere a energiei termice la “CET” si pretul local de referinta ce urmeaza a fi stabilit. Ce pot spune, la o prima evaluare, este ca pretul local de referinta va fi mai mare decit pretul national de referinta, recent desfiintat si care era de 107,5 RON, dar cu siguranta se va situa sub pragul de 150 RON", ne-a declarat sursa citata, adaugind ca la stabilirea acestui indicator vor fi luate in calcul si ajutoarele pe care statul le acorda familiilor cu venituri reduse pentru incalzirea spatiilor de locuit. Important de mentionat este ca, la acest moment, pretul de producere a energiei termice in cazul SC "CET" este de circa 250 RON/Gcal, dublu fata de fostul pret national de referinta. In acest context, directorul Bajan a subliniat ca pe partea de producere a energiei termice la "CET", precum si in sectoarele transport, distributie si furnizare, se vor face importante investitii in sensul modernizarii si reabilitarii instalatiilor si echipamentelor aferente, investitii care vor conduce, in final, la diminuarea costurilor cu energia termica.
Reamintim ca in sedinta de la mijlocul acestei saptamini Executivul a aprobat un act normativ care prevede renuntarea la pretul national de referinta al energiei termice si introduce tarife locale de referinta, diferite de la o localitate la alta, cu mentiunea ca autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minim 10% din pretul gigacaloriei.