Ghiozdan de criză | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ghiozdan de criză

* manualele la mâna a doua sunt la mare căutare şi anul acesta

Peste câteva zile începe şcoala, iar elevii şi părinţii lor au intrat deja pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte pregătirea pentru noul an. Oraşul e dat peste cap de forfota cumpărăturilor, copiii împreună cu părinţii sau bunicii au luat deja cu asalt librăriile, hypermarketurile şi papetăriile pentru a-şi pune la punct ghiozdanul. Un raid prin mai multe centre comerciale ne-a demonstrat că şi comercianţii sunt pregătiţi, ce-i drept puţin afectaţi de criza economică. Şi asta se vede din faptul că oferta lor nu diferă cu mult de cea de anul trecut. Chiar şi preţurile au rămas cam aceleaşi.

Rechizite Hannah Montana vs. rechizite Michael Jackson

Cu toate acestea, nebunia cumpărăturilor s-a declanşat şi clienţii nu par afectaţi de lipsa de schimbare. Caietele, pixurile, manualele, ghiozdanele, creioanele colorate, radierele, ascuţitorile, penarele sunt adevărate vedete în această perioadă a anului, luând ochii cumpărătorilor. Hannah Montana, blonda cu viaţă dublă de la Disney, rămâne şi în acest an preferată pentru imprimeurile de pe rechizite. Totodată, ea este şi în topul preferinţelor micuţelor cumpărătoare. Cât am colindat prin magazinele din Brăila, un număr destul de mare de fetiţe încercau să-şi convingă părinţii să le cumpere rechizite cu vedeta lor preferată. Însă, această preferinţă atinge buzunarele părinţilor: un caiet cu copertă normală costă 0,9 lei, în timp ce un caiet cu Hannah Montana sau cu alte vedete de la Disney precum tinerii din "High School Musical", "Camp Rock" sau fraţii Jonas ajung la 1,93 lei. La fel cresc preţurile şi în cazul caietelor studenţeşti: un caiet clasic este 1,95 lei, iar unul imprimat cu vedete ajunge la 3,7 lei.

Singura noutate de anul acesta pe piaţa rechizitelor, în ceea ce priveşte personajele, este regele muzicii pop, Michael Jackson. În hipermarket-uri sunt amenajate standuri întregi cu orice fel de produse, de la genţi de umăr la pixuri, imprimate cu imaginea starului sau cu scene din clipurile acestuia. Dar, deşi preţurile lor nu diferă de cele ale celorlalte produse cu vedete, clienţii nu par să se dea în vânt după ele.

Ghiozdanul - cel mai scump produs din garderoba de şcolar

Oferta ghiozdanelor este de asemenea foarte variată în funcţie de mărime, imprimeu şi categoria de vârstă. Astfel, cel mai ieftin ghiozdan este cel simplu, fără niciun imprimeu, care ajunge la 10 lei. Totuşi, cei mici nici nu vor să vadă ghiozdane atât de simple, fără eroii lor preferaţi. De aceea, părinţii scot sume foarte mari din buzunare pentru genţile de şcoală ale copiilor. De exemplu, un ghiozdan cu Barbie variază între 130 şi 190 de lei, iar unul cu formaţia fraţilor Jonas ajunge tot la 190 de lei. Nici penarele nu sunt prea ieftine, preţurile începând de la 4 lei şi ajungând chiar la 65 de lei. Pe lângă acestea, elevii, în special cei de gimnaziu, mai au nevoie de o varietate mare de instrumente de scris: stilouri, pixuri, creioane colorate, carioca, creioane cerate, acuarele, pensule, radiere sau ascuţitori. Preţurile acestora sunt la fel de variate, de la câţiva lei, la câteva zeci de lei, în funcţie de mărime, firme sau calitate.

Manualele second hand, la mai mare căutare decât cele noi

Pe lângă rechizite, manualele la liceu sau caietele speciale la elevii mai mici îi pun la cheltuială pe părinţi. Prin librării, preţurile manualelor nu par exagerat de mari, între 15 şi 30 de lei, dar raportat la numărul de obiecte pe care le are un elev, ar însemna o cheltuială considerabilă. Totuşi, cei mai mulţi elevi de clasa a XI-a şi a XII-a, unde achiziţionarea manualelor este obligatorie, pentru că aceasta nu mai este asigurată de stat, recurg la alte metode de procurare. Rare sunt cazurile în care liceenii nu-şi cumpără manuale second hand de la elevii din promoţia anterioară, şi la fel de rare cele în care pentru anumite obiecte nu se fac achiziţii la comun, cel mai îndemână se grupează câte doi, în special colegi de bancă. De obicei, preţurile sunt la alegerea "comercianţilor ambulanţi", cam între 5 şi 10 lei cartea. Dar, deşi primesc manuale gratis, cheltuiala este mult mai mare pentru cei mici. În funcţie de pretenţiile învăţătorilor sau ale profesorilor, părinţii pot ajunge să scoată din buzunar şi 80-100 lei la fiecare început de an şcolar pentru caiete speciale şi culegeri.
Clasicele uniforme şcolare pentru ciclul primar costă între 25 şi 40 de lei pentru fete şi cam 50- 60 de lei pentru băieţi. Deşi încă se mai comercializează, aceste uniforme nu mai sunt de mult la modă, nici măcar conducerile şcolilor nu le mai cer. Mai nou, şcolile preferă să le impună elevilor uniforme proprii, care pot ajunge chiar şi la 200 de lei.

Oricum, pregătirea pentru anul şcolar poate să coste de la câteva zeci până la câteva sute de lei, în funcţie de buzunarul şi de pretenţiile fiecăruia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro