Temperaturile de până la minus 15 grade Celsius, înregistrate în ultimele nopţi la Brăila, nu au pus în pericol animalele exotice de la Grădina Zoologică. Cele mai sensibile specii sunt ţinute la căldură, iar raţia de hrană a fost suplimentată pentru toate animalele, inclusiv pentru cele programate genetic să reziste unui ger mult mai năprasnic decât cel experimentat în prezent în zona noastră. Renul, lupul de Alaska şi tigrul siberian se bucură de zăpadă şi de ger. Din fericire, nici speciile tropicale nu o duc rău. Retrase strategic la adăpost, cele trei maimuţe - Cici, Luna şi Jimi - sunt la fel de vioaie ca întotdeauna, în ţarcul lor încălzit cu o sobă de teracotă. Îngrijitoarele le răsfaţă cu fructe şi legume frumos aranjate pe un platou, iar micile căţărătoare le tolerează prezenţa, fără să facă niciun gest obraznic. Asta nu trebuie să "adoarmă", însă, vigilenţa celor care le vizitează ţarcul. "Au fost situaţii în care vizitatorii mai neatenţi, care s-au apropiat prea mult de gratii, au rămas fără telefoane mobile sau alte obiecte pe care le ţineau în mână", ne-au spus îngrijitorii.
Într-o altă încăpere, stau la căldură, mult mai paşnici, doi pelicani, două berze şi un călifar. Şi cei şase lei de la Zoo Brăila, trei femele şi trei masculi, au nevoie de temperaturi de peste 15 grade Celsius, astfel că s-au retras cuminţi în "casa" lor, unde tronează o sobă de teracotă ce împrăştie căldură cu generozitate, mai ales că este alimentată de câteva ori pe zi cu lemne.
Aflată sub tutela Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor, Grădina Zoologică Brăila deţine în prezent 50 de specii de animale, exotice sau autohtone. Un bilet de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei, pentru copii. Directorul APT, Costel Bălan, ne-a spus că, de când s-a răcit vremea, nu mai sunt la fel de mulţi vizitatori ca de obicei. Indiferent de cât de frig este, parcul zoo nu îşi va închide porţile, astfel că oricine vrea să vadă animalele este binevenit, în timpul orelor de program, adică zilnic, între 10.00 şi 16.00.