Restrictiile care vizeaza muncitorii din cele opt state foste comuniste sint inca aplicate de Germania, Austria, Danemarca, Franta si Belgia. In 2006, cele cinci tari au optat sa prelungeasca restrictiile de pe piata muncii cu trei ani de zile.
Autoritatile din cele cinci state vor fi insa nevoite sa prezinte Comisiei Europene o explicatie plauzibila pentru decizia de prelungire a restrictiilor pina in 2011, cind vor fi nevoite sa le ridice definitiv. "Daca vor sa prelungeasca aceste masuri, trebuie sa spuna de ce si sa ne dea motive si informatii concrete care sa sustina o astfel de cerere, desi nu se specifica ce fel de informatii anume", a declarat purtatorul de cuvint al CE pe probleme sociale, Katharina von Schnurbein.
Germania si Austria vor initia, probabil, un astfel de demers. La Berlin, dezbaterile din cadrul coalitiei de guvernamint nu s-au incheiat inca, dar "exista o tendinta clara spre extinderea restrictiilor", a declarat un purtator de cuvint al Ministerului Muncii.
Cea mai puternica economie din UE a inregistrat in martie o rata a somajului de 7,3 procente, dar si un deficit serios de forta de munca in anumite sectoare, in special de personal specializat. Germania a relaxat pina in prezent restrictiile impuse noilor state comunitare doar pentru inginerii cu inalta calificare.
Guvernul austriac a sugerat, de asemenea, ca restrictiile ar putea fi ridicate doar pentru "muncitorii calificati si absolventii de studii superioare", dar decizia finala ar putea fi luata in functie de situatia inregistrata pe piata muncii interne. Austria a inregistrat in martie o rata a somajului de 4,1 la suta.