In august, Tbilisi a anuntat ca un avion de lupta rusesc a lansat pe teritoriul sau o racheta care nu a explodat. Moscova a negat insa orice responsabilitate in acest sens.
"Sistemul nostru este deja incorporat in schimbul de date referitoare la spatiul aerian dintre statele membre NATO. A trecut testul si totul functioneaza foarte bine", a declarat Kutelia, intr-un interviu. "Toate cele 26 de state membre NATO observa ce se petrece in spatiul nostru aerian", a adaugat el.
Tbilisi spera ca, in cazul in care NATO primeste date pe radar in timp real, acest lucru va descuraja Rusia de la orice tip de incursiuni aeriene care, potrivit Georgiei, au avut loc frecvent.
Alianta Nord-Atlantica a decis in 2003 sa imparta date primite pe radar cu Georgia, insa o serie de probleme tehnice au ramas nerezolvate, pina cind incidentul din august a oferit un nou impuls acestor actiuni.
Conducerea prooccidentala a Georgiei a initiat o serie de negocieri care ar putea favoriza aderarea la NATO a acestei tari.
Integrarea sistemelor-radar va intensifica temerile Rusiei potrivit carora o prezenta militara occidentala se apropie de frontierele sale. Georgia a format o alianta apropiata cu Washingtonul si beneficiaza de sprijin militar din partea Statelor Unite.
Rusia se opune unui plan al SUA privind amplasarea scutului de aparare antiracheta in Polonia si Cehia.