Geoană i-a cerut directorului Transgaz să prezinte în Parlament un plan despre finanţarea Nabucco | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Geoană i-a cerut directorului Transgaz să prezinte în Parlament un plan despre finanţarea Nabucco

"Am solicitat în numele Senatului României şi al Parlamentului României domnului director general (Ioan Rusu, n.r.) prezentarea, inclusiv în faţa Parlamentului, a unui plan extrem de detaliat cu privire la necesităţile legislative de ratificare a proiectului Nabucco, semnat recent la Ankara, de asigurare a finanţării multianuale, cu ocazia dezbaterii bugetului de stat pe 2010 şi pe anii următori, şi a ceea ce înseamnă necesitatea de finanţare, pentru că reprezintă un efort financiar, înainte să primim dividende în urma proiectului Nabucco va trebui să şi investim", a declarat liderul PSD în urma vizitei la sediul Transgaz din municipiul Mediaş (judeţul Sibiu).

Geoană a spus că Nabucco este pentru România "cel mai important proiect de politică externă şi de politică internă". "Dacă România va reuşi, prin abilitate diplomatică şi printr-un echilibru între marile puteri, să devină poarta de intrare a acestor produse şi servicii, inclusiv energetice, din extremul Orient, către spaţiul ex-sovietic, către Europa, aceasta va reprezenta pentru România asigurarea prosperităţii şi securităţii naţionale pe termen lung. Cred că este cel mai important proiect de natură geopolitică la care România trebuie să participe", a adăugat liderul social-democrat.

Oficiali din Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria au semnat pe 13 iulie, la Ankara, un acord prin care şi-au demonstrat susţinerea politică pentru acest proiect şi făcând astfel primii paşi concreţi pentru realizarea conductei de 3.300 de kilometri. Nabucco urmează să transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaz natural anual, iar finalizarea proiectului este preconizată pentru 2014, la un cost de 11 miliarde de dolari.

Nabucco este contracarat de eforturile Federaţiei Ruse de a construi, la rândul său, South Stream, gazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră. Unele dintre ţările participante la Nabucco şi-au dat acordul şi pentru implicarea în construcţia South Stream, între ele numărându-se Bulgaria, Austria, Ungaria şi, de curând, Turcia.

Potrivit planurilor iniţiale ale consorţiului Nabucco, gazoductul ar urma să aibă ca ţări furnizoare, într-o primă fază, Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, ca mai târziu să fie luate în considerare şi Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consorţiul Nabucco fac parte, cu câte o parte egală de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România), Botaş (Turcia) şi RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia şi Egipt au semnat în luna mai un acord privind grăbirea construcţiei de conducte din zonă, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusă să aloce acestui proiect aproape 200 de milioane de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro