La capitolul distrugeri, genistii au aratat cum poate fi aruncat in aer un pilot de pod, cu diametrul de 60 cm, facut din mai multi drugi de lemn, cu 8,4 kilograme de trotil. Incarcatura a fost detonata, de aceasta data, de o colega de la "Kiss FM", iar suflul resimtit la postul de observare a fost mult mai puternic, avind in vedere ca explozivul nu fusese ingropat in pamint.
Efectele celor doua deflagratii au putut fi observate la fata locului: rampa pentru amplasarea piciorului de pod mai avea nevoie doar de mici retusuri pentru a fi perfecta, iar din drugii pilotului de lemn nu mai ramasesera decit aschii imprastiate pe zeci de metri.
Demonstratii in premiera
Ultima parte a demonstratiei de ieri a constituit o premiera absoluta chiar si pentru genistii-pionieri ai Brigazii 10 Geniu "Dunarea de Jos". Dupa cum ne-a marturisit chiar comandantul, colonelul Mihai Tofan, militarii din subordinea sa n-au mai realizat niciodata, la modul practic, ceea ce se cheama "executarea culoarelor in cimpurile de mina, cu incarcaturi alungite". Este vorba, despre aruncarea in aer a unor explozivi plasati in tevi de aluminiu care, prin simpatie, provoaca detonarea minelor, formind un anumit culoar necesar deplasarii trupelor de infanterie sau tehnicii de lupta. "Pina acum, astfel de exercitii au fost executate doar teoretic. Cartea spune ca suflul exploziei actioneaza percutorul minelor aflate pina la 50 cm, de-o parte si de alta a incarcaturii alungite. Noi am plasat mine de exercitiu la diverse distante, pentru a vedea, practic, care va fi efectul", ne-a explicat colonelul Aurel Mainea seful compartimentului Operatii si Instructii din cadrul Brigazii 10. Au fost amplasate patru incarcaturi alungite, in diverse forme si pozitii, iar detonarile s-au facut tot electric. Pentru ca exercitiul sa fie complet, grupa de pionieri care a armat incarcaturile a lucrat sub tirul de pistol mitraliera a unei grupe de sustinere destinata tinerii la distanta a inamicilor. Deflagratiile au avut o forta nemaipomenita, demonstrindu-le genistilor braileni ca suflul are puterea de a declansa minele antitanc plasate pina la 2 metri de-o parte si de alta a incarcaturii alungite, nu la doar 50 cm, cum sustinea teoria. Atit doar ca demonstratia practica i-a costat pe genisti citeva ore de munca asidua, pentru stingerea incendiului provocat de caldura degajata de explozii. Focul cuprinsese vegetatia uscata de pe poligon, extinzindu-se intr-un ritm alarmant. Pentru lichidarea sa a fost nevoie, pina la urma, de interventia unei subunitati specializate de pompieri, din cadrul unei unitati militare, cu dotarea corespunzatoare.