Mergi la conţinutul principal

Genistii braileni au demonstrat ca pot stapini forta bruta a explozivului

Fiindca tot au implinit, la sfirsitul lunii mai, 5 ani de la infiintarea unitatii, militarii Brigazii 10 Geniu "Dunarea de Jos" s-au gindit ca ar fi bine sa le arate civililor braileni, prin intermediul presei locale, citeva din misiunile pentru care se instruiesc. S-a optat pentru latura cea mai spectaculoasa, dar si cea mai periculoasa a armei geniu: utilizarea explozivilor, in scopul distrugerii obiectivelor inamice, a minelor antitanc si antipersonal, dar si pentru pregatirea terenului, in vederea executarii constructiilor militare. Pentru inceput, ziaristii prezenti in poligonul Vulpea au fost invitati sa aprinda cu mina lor fitilul unei mici incarcaturi de trotil, ca sa simta macar o frintura din trairile genistului aflat in misiune. S-au luat toate masurile de precautie impotriva oricaror accidente, iar ziaristii, care mai cu tragere de inima, care mai temator, au reusit sa aprinda fitilul micilor bucati de trotil, de 75 grame, fara sa se faca de ris. Exploziile rezultate abia daca au reusita sa faca mici gropite in pamint. Ce a urmat a demonstrat, insa, ce efecte devastatoare pot avea cantitatile mai mari de trinitrotoluen. Efecte distrugatoare, dar si benefice! Benefic, de exemplu, atunci cind se pregateste terenul pentru amplasarea unei rampe de pod peste un canal de irigatii, destinat diviziilor mecanizate si de infanterie. Specialistii Brigazii 10 Geniu au montat calupuri de trotil care, insumate, cintareau 37 kg, in asa fel incit in malul canalului sa fie aruncate in aer zeci de metri cubi de pamint, pentru formarea unei rampe late de 7 metri, la un unghi de inclinare de 10 grade. Incarcatura a fost detonata electric, de la citeva sute de metri distanta si, ca niste gazde desavirsite, militarii au invitat pe cineva din rindul ziaristilor sa apese pe declansator. S-a oferit voluntar o colega de la "Antena 1", care s-a descurcat onorabil, provocind fara prea mare trac o deflagratie extrem de puternica, ce a sapat, intr-o fractiune de secunda, o groapa la care zece oameni in putere ar fi muncit jumatate de zi.
La capitolul distrugeri, genistii au aratat cum poate fi aruncat in aer un pilot de pod, cu diametrul de 60 cm, facut din mai multi drugi de lemn, cu 8,4 kilograme de trotil. Incarcatura a fost detonata, de aceasta data, de o colega de la "Kiss FM", iar suflul resimtit la postul de observare a fost mult mai puternic, avind in vedere ca explozivul nu fusese ingropat in pamint.
Efectele celor doua deflagratii au putut fi observate la fata locului: rampa pentru amplasarea piciorului de pod mai avea nevoie doar de mici retusuri pentru a fi perfecta, iar din drugii pilotului de lemn nu mai ramasesera decit aschii imprastiate pe zeci de metri.

Demonstratii in premiera

Ultima parte a demonstratiei de ieri a constituit o premiera absoluta chiar si pentru genistii-pionieri ai Brigazii 10 Geniu "Dunarea de Jos". Dupa cum ne-a marturisit chiar comandantul, colonelul Mihai Tofan, militarii din subordinea sa n-au mai realizat niciodata, la modul practic, ceea ce se cheama "executarea culoarelor in cimpurile de mina, cu incarcaturi alungite". Este vorba, despre aruncarea in aer a unor explozivi plasati in tevi de aluminiu care, prin simpatie, provoaca detonarea minelor, formind un anumit culoar necesar deplasarii trupelor de infanterie sau tehnicii de lupta. "Pina acum, astfel de exercitii au fost executate doar teoretic. Cartea spune ca suflul exploziei actioneaza percutorul minelor aflate pina la 50 cm, de-o parte si de alta a incarcaturii alungite. Noi am plasat mine de exercitiu la diverse distante, pentru a vedea, practic, care va fi efectul", ne-a explicat colonelul Aurel Mainea seful compartimentului Operatii si Instructii din cadrul Brigazii 10. Au fost amplasate patru incarcaturi alungite, in diverse forme si pozitii, iar detonarile s-au facut tot electric. Pentru ca exercitiul sa fie complet, grupa de pionieri care a armat incarcaturile a lucrat sub tirul de pistol mitraliera a unei grupe de sustinere destinata tinerii la distanta a inamicilor. Deflagratiile au avut o forta nemaipomenita, demonstrindu-le genistilor braileni ca suflul are puterea de a declansa minele antitanc plasate pina la 2 metri de-o parte si de alta a incarcaturii alungite, nu la doar 50 cm, cum sustinea teoria. Atit doar ca demonstratia practica i-a costat pe genisti citeva ore de munca asidua, pentru stingerea incendiului provocat de caldura degajata de explozii. Focul cuprinsese vegetatia uscata de pe poligon, extinzindu-se intr-un ritm alarmant. Pentru lichidarea sa a fost nevoie, pina la urma, de interventia unei subunitati specializate de pompieri, din cadrul unei unitati militare, cu dotarea corespunzatoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro