Mergi la conţinutul principal

Geanta cu 3 milioane de euro

Celebra vioara Stradivarius in valoare de 3 milioane de euro, vioara aflata in custodia talentatului violonist Alexandru Tomescu, a fost ieri la Braila. Instrumentul muzical este pazit mai bine decit presedintele tarii. Doi bodyguarzi, impresionanti prin statura, imbracati in costume inchise la culoare, au plecat intr-un Volkswagen Touareg de la hotelul in care au fost cazati si au adus vioara in cladirea Teatrului "Maria Filotti" cu citeva ore inainte de concertul din cadrul Turneului Stradivarius. Asezata intr-o cutie speciala, invelita intr-un material moale, de culoare neagra, vioara a fost transportata de la masina in teatru de cei doi angajati ai unei firme de paza. Totul s-a petrecut cu multa discretie, rapid, astfel incit nici un trecator nu a banuit ca in acea cutie se afla cea mai valoroasa vioara din Romania. Pina cind a intrat in posesia artistului, vioara a stat in culise, sub privirea agera a unuia dintre cei doi bodyguarzi. Celebra vioara este, practic, pazita de mai multi bodyguarzi ai firmei North Star Guard, insa in permanenta sint cu ea doar doua persoane. Traseul si locul in care este tinuta sint strict secrete. "Noi trebuie sa asiguram protectia acestui bun, trebuie sa faca acest circuit prin tara in deplina siguranta. Nu putem sa va spunem nici unde este, nici cum o transportam. Trebuie sa respectam regulile. Nu puteam sa fim mai multi pentru ca am fi speriat muzicienii, spectatorii. Acesta este un mediu in care oamenii nu sint obisnuiti cu asa ceva. Va dati seama ca nu puteam sa aparem cu doua masini si zece persoane care sa pazeasca vioara. Se speria toata lumea. Noi folosim armament de razboi, dar sintem discreti si asiguram deplina protectie a viorii. Pina acum nu au fost tentative de furt sau eu stiu, altceva. Totul a fost in ordine", ne-a spus unul dintre bodyguarzi.
Vioara Stradivarius este predata tinarului artist doar inainte de repetitii si concerte, iar imediat dupa acestea ajunge din nou in miinile bodyguarzilor, care o duc in loc sigur.

Artistul Alexandru Tomescu a cintat vioara Stradivarius in fata brailenilor impreuna cu pianistul Horia Mihail

Alexandru Tomescu, tinarul violonist care a cistigat concursul organizat anul trecut de Ministerul Culturii pentru obtinerea custodiei viorii Stradivarius ce apartine statului roman, are 31 de ani si a cistigat 26 de premii la concursuri internationale. La sase ani a cintat pe scena Salii "George Cavadia" a Societatii Filarmonice Lyra din Braila. La numai opt ani a reusit sa cistige primul premiu international. Alexandru provine dintr-o familie de muzicieni. A studiat vioara mai intii cu mama sa, profesoara Mihaela Tomescu, iar de la 13 ani a continuat studiul cu maestrul Stefan Gheorghiu. A absolvit Conservatorul din Bucuresti, apoi a continuat studiile in Statele Unite si in Elvetia.
Solist concertist al Orchestrei Nationale Radio din 2002, Alexandru Tomescu este detinatorul a numeroase distinctii internationale, printre care premiul I la Concursul international "George Enescu" si premiul al II-lea "Yehudi Menuhin" la Concursul "Marguerite Long - Jacques Thibaud" de la Paris, ambele in 1999 sau premiul al II-lea - premiul I neacordindu-se - la Concursul "Nicolo Paganini" de la Genova in 1995. Alexandru Tomescu este unul dintre acei tineri muzicieni care promoveaza muzica clasica in rindul tinerilor, ajungind in turneele sale realizate impreuna cu colegii din Romanian Piano Trio, Horia Mihail si Razvan Suma, in cele mai indepartate colturi ale tarii.
Pianistul Horia Mihail a debutat in orasul sau natal, Brasov, la virsta de 10 ani si a absolvit Colegiul "Andrei Saguna" din aceeasi localitate. Dupa 14 ani de studii in Romania cu prof. univ. dr. Stela Dragulin la Brasov si prof. Constantin Ionescu-Vovu la Academia de Muzica din Bucuresti, Horia Mihail a urmat cursurile Universitatii din Illinois, obtinind diplomele de absolvire si de masterat in 1995, in numai trei ani. In 1999 a primit Artist Diploma de la Boston University. A primit Premiul I la toate concursurile de pian la care a participat, a beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship si a primit burse complete la toate institutiile de invatamint superior pe care le-a frecventat. In 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award. Horia Mihail a putut fi ascultat la diverse posturi de radio si televiziune din Romania, Belgia, Anglia, Statele Unite, inclusiv Vocea Americii si a inregistrat cu Orchestra Simfonica Nationala Radio din Romania. Horia Mihail a sustinut recitaluri solo si de muzica de camera in Romania, Italia, Anglia, Belgia, Franta, Germania, Irlanda si Statele Unite. A participat la citeva editii ale Festivalului International al Muzicii Noi din Bucuresti, la Festivalul International "George Enescu", festivalurile din Spoleto si Assisi - Italia, precum si in importanta serie de muzica de camera "Temple Beth Am" din Miami, Florida.


CASETA

"Muza mea este braileanca"
* a declarat violonistul Alexandru Tomescu

- Ati spus ca de Braila va leaga si ceva sentimental.
- Da, muza mea este braileanca. Acum lucreaza in Bucuresti, dar este din Braila, a venit cu mine, a fost un motiv in plus de bucurie sa vin la Braila.
- Ce sfat aveti pentru tinerii violonisti care nu cred ca au sanse sa se remarce?
- Sa continue sa lucreze, pentru ca fara munca nimic nu se poate face. Tot ce am obtinut eu pina acum a fost din munca. Stradivarius-ul nu l-am cistigat la loterie. A fost un concurs pentru care m-am pregatit intens si sint sigur ca in viitor aceasta vioara va ajunge in miinile unui violonist, care poate ca acum este pe bancile scolii. Toti tinerii trebuie sa fie foarte constienti ca aceasta vioara le apartine tuturor. Eu nu fac decit sa o readuc la viata, pentru ca nu a mai fost cintata de foarta multa vreme, sa o readuc pe scenele de concert din Romania.
- Cintati pe un instrument de citeva milioane de euro...
- M-am bucurat ca s-a finalizat aceasta actiune de dare in folosinta a viorii Staradivarius. Au durat citeva luni bune toate formalitatile, pina ce ministerul a reusit sa o asigure. Este un contract foarte voluminos. A fost mai greu, pentru ca toate aceste lucruri au fost facute pentru prima data. Pentru mine, ca violonist, a fost mare bucurie ca am reusit.
- Care este diferenta intre un Stradivarius si o alta vioara?
- Aspectul ei nu e diferit fata de oricare alta vioara obisnuita, nu e poleita cu aur, nu este batuta cu diamante, e o vioara ca oricare alta, dar are un sunet cu totul iesit din comun. Sunetul are o calitate si o forta extraordinare. Viorile astea duc sunetul in sala pina la ultimul rind, cu cit stai mai departe, cu atit se aude mai puternic.
- Chiar veti reusi sa veniti la inaugurarea Filarmonicii brailene, asa cum a fost facuta invitatia?
- In timpul verii voi fi plecat in Statele Unite si in Coreea de Sud, dar in caz ca se concretizeaza aceasta initiativa a Societatii Filarmonice, voi veni cu cea mai mare bucurie. Ce alta bucurie poate fi mai mare pentru un muzician decit a vedea ca se reinfiinteaza o filarmonica? Ar fi frumos sa reinvie aceasta filarmonica, pentru ca orasul are o traditie culturala care trebuie readusa la viata. De aceea am si venit aici.
- Exista diferente intre publicul din Romania si cel din Occident?
- As spune ca da. La noi publicul este polarizat ca grupe de virsta, cei foarte tineri si cei foarte in virsta si lipseste o veriga foarte importanta, care e foarte activa in strainatate. Acolo, lumea se bate pe biletele de la concert. Daca vrei un bilet la Filarmonica din Viena trebuie sa astepti un an sau chiar doi. Acolo cultura este apreciata la adevarata ei valoare. Noi sintem mult sub ei. Prin turneele pe care incercam sa le realizam, vrem sa aducem tinerii in salile de concert. Cea mai mare bucurie o avem cind vedem tineri care au facut pasul prima data in sala de concert.
- Stiu ca aveti un proiect prin care sustineti concerte in licee. Are efect?
- Da, e chiar emotionant. De doi ani organizam turnee nationale in licee cu scopul de a populariza muzica clasica intr-un mod prietenesc. Nu ne-am dus in frac si cu papion, ci imbracati mai lejer si am facut noi primul pas, mergind la scolile de muzica si nu numai. Le-am vorbit liceenilor pe limba lor si ne-am imprietenit cu ei si asta le-a dat curaj multora dintre ei sa vina la concert si le-a placut foarte mult ceea ce au auzit.
- Includeti si Braila in acest proiect?
- In toamna aceasta vom incepe a treia editie, dedicata lui Beethoven si in mod sigur nu vom ocoli Braila.

CASETA

Alexandru Tomescu - membru de onoare al Societatii Filarmonice Lyra

Prezenta tinarului violonist la Braila l-a determinat pe primarul Constantin Cibu sa-i ofere acestuia o diploma si o medalie personalizata, care sa consemneze faptul ca Alexandru Tomescu a debutat la Braila, pe scena Salii "George Cavadia" a Societatii Filarmonice Lyra in 1982, cind avea doar sase ani. De asemenea, Alexandru Tomescu a primit o diploma si o medalie si din partea Societatii Filarmonice Lyra, care i-a oferit si calitatea de membru de onoare. "11 aprilie este o zi foarte importanta pentru istoria Societatii noastre, pentru ca se mai adauga un nume de prima marime care a debutat la Lyra. Linga violonistii Mihai Constantinescu, Stefan Ruha si Ianis Xenakis se adauga acum Alexandru Tomescu. Pe copilul Alexandru Tomescu l-am invitat la virsta de sase ani, in 1982, sa cinte pe scena Salii “George Cavadia. In 2008 il vom asculta cintind pe vioara Stradivarius. Alexandru Tomescu are o istorie care il leaga de societatea noastra si de Braila si il indreptateste sa primeasca titlul de membru de onoare al Societatii Filarmonice Lyra, cea mai veche societate filarmonica din Romania. Speram sa veniti la inaugurarea orchestrei brailene, pe 15 august si sa fiti primul solist", a spus dr. Nicu Teodorescu, presedintele Societatii Filarmonice Lyra, cel care a contribuit decisiv la aducerea in Braila a turneului Stradivarius.
Dr. Nicu Teodorescu a mai precizat ca aceeasi vioara Stradivarius a mai fost cintata la Braila tot in anii '80 de Ion Voicu, ca invitat al Societatii Filarmonice Lyra. Tinarul violonist a multumit pentru diplomele si medaliile primite si a spus ca va reveni intotdeauna cu placere la Braila.

Un instrument in virsta de trei secole

Vioara Stradivarius Elder a fost fabricata in 1702, fiind una dintre ultimele 10 viori din lume semnate de Stradivarius si aflate in stare de functionare. Ea a fost in posesia maestrului Ion Voicu pina in 1997 si valoreaza in jur de 3 milioane de euro. Celebra vioara a fost cumparata in 1956 de statul roman pentru violonistul Ion Voicu. La vremea respectiva, Voicu a fost trimis in Elvetia sa cumpere instrumentul muzical comandat de la casa de lutieri Verrault. Atunci, statul roman a platit 1,2 milioane de lei. A fost in posesia violonistului Ion Voicu pina in 1997.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro