• frecventat de tot mai puţini brăileni în ultimii ani, acest obiectiv aproape că a ajuns în moarte clinică, din cauza datoriilor acumulate către furnizorul de energie electrică • Primăria a reuşit să reeşaloneze pe următoarele şase luni datoria de peste 1 miliard de lei vechi rămasă de anul trecut • primarul Dragomir spune că patinoarul va fi ţinut în viaţă, în ciuda costurilor implicate de la bugetul local • „Brăilenii care vor să patineze trebuie să aibă această posibilitate în oraşul nostru, nu să se ducă la Galaţi sau la patinoarul de la mall”, spune primarul
Patinoarul public de lângă Grădina Mare se va deschide pentru brăileni, sâmbătă, 17 decembrie, la ora 11.00. Conducerea Primăriei îşi rezerva, totuşi, în urmă cu câteva zile, o marjă de întârziere, spunând că, dacă pregătirile nu vor fi finalizate până la sfârşitul acestei săptămâni, atunci amatorii de patinaj vor putea avea acces pe luciul de gheaţă în primele zile ale săptămânii viitoare. „Mai sunt câteva aspecte de pus la punct. Zilele trecute, am reuşit să pornim instalaţia de frig, iar acum pregătim gheaţa. Încercăm să finalizăm până sâmbătă, dar dacă nu e totul gata, atunci amânăm deschiderea pentru săptămâna viitoare”, ne-a declarat, miercuri, primarul Marian Dragomir, care a mers personal, însoţit de viceprimarul Doiniţa Ciocan, dar şi de directorul SUPAGL, Marilena Barbu, să vadă cum decurg pregătirile de la patinoar. Ieri, însă, în conferinţa de presă săptămânală, Dragomir a vorbit cu certitudine despre deschiderea de sâmbătă, 17 decembrie.
După cum se ştie, patinoarul situat lângă Grădina Mare este administrat de Primăria Brăila, prin intermediul Serviciului de Utilitate Publică Administrare şi Gospodărire Locală. Funcţionează din 2008, fiind inaugurat la vremea respectivă cu mare pompă de autorităţile locale şi judeţene, în frunte cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta le promisese brăilenilor care voiau să patineze că nu vor mai fi nevoiţi să meargă până la Galaţi, şi până la urmă s-a ţinut de cuvânt. Construirea patinoarului nu a fost lipsită de controverse, dată fiind suma uriaşă alocată de la bugetul judeţului şi bugetul municipiului, care în total s-a ridicat la peste 1 milion de euro. Asta în situaţia în care nu avem de-a face cu o clădire propriu-zisă decât în partea de vestiar, de birouri şi de grupuri sanitare, iar în rest de o copertină aşezată peste suprafaţa îngheţată.
Criticile legate de costurile prea ridicate au fost ignorate de administraţia condusă atunci de Bunea Stancu, iar patinoarul a fost inaugurat cu mare pompă, la finele anului 2008. În primii ani, brăilenii amatori de patinaj mergeau în număr mare aici, însă de la o vreme interesul publicului a scăzut constant. S-a întâmplat aşa în special după ce, în urmă cu circa patru ani, a fost deschis un patinoar şi în incinta Promenada Mall, de la Vărsătura. Deşi cu o suprafaţă de gheaţă mult mai mică decât patinoarul din Brăila, acela a reuşit să atragă constant mai mulţi clienţi.
Lipsa de interes a brăilenilor pentru patinoarul de lângă Grădina Mare s-a văzut în încasările tot mai mici din ultimii ani. Iarna trecută se pare că a fost una foarte dificilă, din punctul de vedere al sustenabilităţii acestui obiectiv. Din cauza lipsei clienţilor, patinoarul a acumulat datorii foarte mari către furnizorul de energie, „Electrica” SA. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, anul acesta deschiderea pentru public nu s-a mai făcut la sfârşitul lunii noiembrie, aşa cum se obişnuia în anii trecuţi.
„Se vinde patinoarul”, anunţul fantomă care a circulat pe Facebook
În timpul campaniei electorale, opozanţii administraţiei PSD-iste a municipiului nu au pierdut prilejul de a taxa Primăria pentru că nu a deschis la timp patinoarul. Astfel, pe reţelele de socializare a circulat pentru scurtă vreme un fals anunţ privind vânzarea patinoarului, prin intermediul unui site de specialitate. Anunţul era formulat ca şi cum ar fi fost făcut chiar de Primăria Brăila, însă la o privire mai atentă se putea observa că este vorba doar de o ironie la adresa administraţiei locale.
Primarului Marian Dragomir gluma i s-a părut una „nesărată şi de prost gust”. „Ce să mai comentezi la aşa ceva!? Noi începusem deja demersurile pentru redeschiderea patinoarului, înainte de a apărea acea prostie de anunţ pe Facebook. E destul de dificil să menţinem funcţional acest obiectiv, în condiţiile în care banii încasaţi de la public nu acoperă costurile de funcţionare. Exista o datorie de 121.000 lei (1,21 miliarde lei vechi n.n.) către Electrica, iar din acest motiv alimentarea cu energie electrică era întreruptă. Am făcut o negociere şi am reuşit să obţinem o reeşalonare pe 6 luni a acestei datorii, în tranşe egale. La sfârşitul săptămânii trecute s-a reluat alimentarea cu curent electric, astfel că am reuşit să pornim instalaţia de gheaţă. Astăzi se aplică un strat de var peste primul strat de gheaţă, apoi o să adăugăm încă un strat de apă, astfel încât, după ce îngheaţă şi acesta, gheaţa să fie albă. E o tehnologie care trebuie respectată. La final, se vine cu maşina de lustruit gheaţa, care va netezi suprafaţa de patinaj. Sperăm ca sâmbătă dimineaţă să fim în măsură să deschidem patinoarul. Dacă nu, amânăm cu câteva zile”, a punctat încă odată Marian Dragomir.
Edilul-şef spune că nu se vor modifica tarifele practicate în anii trecuţi. „Dacă mărim tariful, pierdem şi mai mulţi clienţi, deci vom păstra aceleaşi preţuri la bilete, chiar dacă asta înseamnă că nu putem acoperi costurile de funcţionare. Important este ca brăilenii care vor să patineze să aibă această posibilitate în oraşul nostru”, ne-a mai spus Dragomir.
Reamintim că, de câţiva ani, taxa de acces este de 4 lei/oră/persoană. Tariful pentru închirierea patinelor este de 5 lei/ora/persoană, iar cine vrea să-şi ascută patinele trebuie să plătească 4 lei/pereche.