Gata cu „democraţia” la CUP „Dunărea” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Noua conducere pare dispusă să dea milităria jos din pod

Gata cu „democraţia” la CUP „Dunărea”

• intervenţiile din teren, supravegheate non-stop cu camere de luat vederi montate pe utilaje • directorul Mangiurea recunoaşte că este mare nevoie de specialişti, la conducerea companiei, dar şi de meseriaşi, la „munca de jos” • „Vom încerca să atragem absolvenţi de top de la facultăţile de profil din ţară”, spune Mangiurea • noul director al CUP „Dunărea” admite că, la preluarea funcţiei, a găsit multe situaţii în care şefii cu vechime şi-au angajat rudele pe diverse funcţii • „Mulţi dintre aceşti angajaţi îşi fac treaba cu simţ de răspundere, dar sunt şi cazuri care nu sunt tocmai în regulă. Acestea vor fi rezolvate în timp, sita cerne!”, transmite directorul Mangiurea

 

Calitatea lucrărilor făcute de angajaţii Companiei de Utilităţi Publice „Dunărea” Brăila a fost deseori criticată de locuitorii municipiului, care s-au plâns ba că anumite branşamente la reţelele de apă nu au fost făcute corespunzător, ba că în locul unde s-a intervenit pentru repararea unor avarii au apărut ulterior tasări în carosabil. Nu mai departe de luni, 21 noiembrie, câţiva locuitori ai străzii Graţiei i-au acuzat pe cei de la CUP „Dunărea” că ar fi lucrat defectuos la un branşament, motiv pentru care terenul îmbibat de apă a cedat sub greutatea unei autospeciale a firmei de salubritate „Eco”. Conducerea companiei a negat acest aspect, spunând că situaţia a fost cauzată de o ţeavă de canalizare veche şi fisurată, asupra căreia nu se intervenise anterior.

„Marţi dimineaţă, la ora 7.00, conducta spartă va fi înlocuită”, ne-a dat asigurări, luni, directorul Silviu Mangiurea.

Ieri dimineaţă, directorul CUP „Dunărea” a ţinut să ne arate că echipa de intervenţie îşi face treaba pe Str. Graţiei, demonstrând totodată că acele comentarii legate de lucrările de mântuială nu mai au niciun temei. Astfel, Mangiurea, care a preluat de doar câteva luni conducerea companiei ne-a arătat cum funcţionează un sistem de supraveghere implementat recent, prin care se poate verifica în orice moment dacă angajaţii îşi fac treaba corespunzător.

Este vorba despre montarea unor camere video pe utilajele de lucru şi transmiterea în timp real a imaginilor suprinse de acestea către un monitor din biroul directorului CUP „Dunărea”. „Deocamdată este doar un proiect-pilot, pentru a vedea dacă măsura este rentabilă şi eficientă. S-au achiziţionat 12 camere de supraveghere, contra sumei de 7.000 de lei. Acestea au fost montate pe câteva vidanje, pe o parte dintre buldoexcavatoarele din dotarea companiei, dar şi pe câteva autoutilitare care transportă materiale. În acest fel, pot vedea în mod real cum se desfăşoară lucrurile în teren, iar imaginile rămân înregistrate, ca mărturie, în cazul în care apar nereguli. Totodată, utilajele respective sunt monitorizate şi prin sistem GPS”, ne-a informat directorul Silviu Mangiurea. În cazul în care proiectul-pilot îşi va dovedi utilitatea, conducerea companiei intenţionează să monteze camere de supraveghere pe toate utilajele din dotare, iar în biroul directorului se va amplasa un ecran de mari dimensiuni, astfel încât imaginile să poată fi urmărite mai uşor.

 

„Avem nevoie de specialişti. Urmărim să aducem absolvenţi de top de la facultăţi de profil”

Întrebat cum au reacţionat angajaţii când au aflat că sunt urmăriţi non-stop, directorul Silviu Mangiurea ne-a spus că unora nu le-a convenit, pe motiv că li s-ar încălca dreptul la intimitate. „Le-am explicat că intimitatea este la ei acasă, nu în timpul orelor de program!”, ne-a declarat acesta. Întrebat, de asemenea, dacă această exigenţă în ceea ce priveşte eficienţa muncii depuse este corelată cu o salarizare corespunzătoare a angajaţilor, şeful CUP „Dunărea” a spus că, în momentul de faţă, lefurile plătite de companie au un nivel cel puţin decent. „Există trei sindicate în cadrul Companiei de Utilităţi Publice şi niciunul dintre acestea nu manifestă nemulţumiri legate de nivelul salariilor”, afirmă Mangiurea.

Potrivit acestuia, CUP „Dunărea” Brăila are, în prezent, 840 de angajaţi. În ceea ce priveşte gradul de instruire şi specializare a acestora, directorul Silviu Mangiurea recunoaşte că este loc de mai bine. „Din acest punct de vedere, este nevoie de anumite schimbări, iar aceste schimbări vor veni de sus în jos, pentru că în primul rând ne confruntăm cu o criză la nivel de conducere. Majoritatea celor aflaţi în posturi de conducere sunt în vârstă şi mai au puţin până la pensionare. În această situaţie mă aflu inclusiv eu. De aceea, e nevoie de tineri specialişti, iar în acest sens intenţionez să angajez tineri care se remarcă prin rezultate deosebite la Facultăţile de Construcţie, Tehnică Edilitară şi Hidrotehnică existente la Timişoara, Bucureşti şi Iaşi. Vrem să atragem elitele din aceste facultăţi, oferindu-le anumite facilităţi. Am discutat şi cu primarul pe această temă, iar dânsul este de acord să le asigurăm spaţii de locuit tinerilor care vor vrea să colaboreze cu noi. De asemenea, ne gândim să le acordăm o bursă de studii în anul V, bineînţeles în cadrul unui contract prin care să avem garanţia că tinerii respectivi vor veni să se angajeze aici”, ne-a declarat directorul Mangiurea, precizând că ar fi nevoie de patru absolvenţi din domeniul construcţiilor, un IT-ist, un automatist şi un energetician. „Ne trebuie neapărat un energetician bun, pentru că în preţul apei un segment important este reprezentat de energia electrică şi trebuie să ne eficientizăm, din acest punct de vedere”.

 

Mare nevoie de meseriaşi şi la „munca de jos”

Cât priveşte marea masă a salariaţilor, cei care intervin efectiv în teren pentru întreţinerea reţelelor de distribuţie a apei şi a celor de canalizare, directorul CUP „Dunărea” admite că „nu putem spune că avem un surplus de meseriaşi” şi că este loc de mai bine în specializarea muncitorilor. „Intenţionăm să organizăm nişte pseudocursuri, un fel de specializare la locul de muncă, în care să le prezentăm angajaţilor tot ce se poate despre meseria pe care o desfăşoară fiecare. Trebuie reînprospătată forţa de muncă şi în acest sector, iar cei pe care îi vom angaja vor fi tineri, pentru că intervenţiile noastre sunt destul de dificile şi nu oricine poate suporta să lucreze la avarii, într-o groapă adâncă de câţiva metri, iarna, în condiţii de ger, sau vara, pe caniculă”, spune directorul Mangiurea.

Cât priveşte schimbările care se anunţă în cadrul schemei de personal, se anunţă vremuri dificile în principal pentru cititorii de contoare şi casierii din cadrul companiei, cei care în prezent încă mai fac teren pentru colectarea datelor din teren şi pentru încasarea banilor de la abonaţi. În contextul în care compania va achiziţiona, în viitorul apropiat, 29.000 de apometre „inteligente”, capabile să transmită singure consumul de apă, aceste posturi ar urma să fie desfiinţate. Este vorba despre 53 de angajaţi care citesc contoare şi 67 de casieri. „E adevărat, va trebui să luăm nişte decizii dificile în ceea ce priveşte unii dintre aceşti angajaţi. O parte dintre ei va rămâne totuşi în cadrul companiei. Vor fi specializaţi şi vor lucra în laboratorul metrologic care va asigura întreţinerea acestor contoare inteligente”, ne-a declarat directorul Mangiurea

 

Nepotism la greu, la CUP „Dunărea”

 

• „E adevărat, există multe cazuri, dar o să rezolvăm în timp şi aceste situaţii. Sita cerne!”

Toate bune şi frumoase, dar în contextul subiectului abordat, nu aveam cum să nu îl întrebăm pe şeful cel mare al CUP „Dunărea” cum răspunde comentariilor postate în repetate rânduri, în mediul on-line, de diverşi brăileni, pe tema nepotismului practicat în cadrul companiei. Este vorba despre acuzaţiile potrivit cărora majoritatea şefilor şi-au angajat rudele în posturi „călduţe”, care le-ar aduce venituri deloc de neglijat, fără prea multă muncă. „E adevărat, am găsit astfel de situaţii când am preluat funcţia de director. Sunt foarte multe cazuri, însă, în care angajaţilor respectivi nu li se poate reproşa că nu îşi fac treaba. Avem, de exemplu, pe şeful diviziei Apă, Marian Naghi, a cărui soră a fost angajată pe un post ce acoperă componenta de Mediu a companiei. Este un sector foarte important, iar persoana respectivă chiar îşi face treaba cu simţ de răspundere. Pe de altă parte, există şi cazuri care nu sunt tocmai în regulă, dar situaţia se va rezolva în timp. Ştiţi cum se spune: şi Dumnezeu a avut nevoie de şapte zile ca să facă lumea. Deci, toate la timpul lor, sita cerne!”, a transmis directorul Mangiurea.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro