Mergi la conţinutul principal

Gardieni de la Penitenciarul Tichileşti, ameninţaţi de un deţinut

Condamnat, deja, la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru tâlhărie, Ionel Şerban, 19 ani, deţinut aflat în prezent în Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Bacău, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj în formă continuată. Pozând în bolnav psihic, Şerban i-a înjurat şi i-a ameninţat cu o oglindă luată din baia celulei pe doi ofiţeri şi un agent de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. După două săptămâni, a făcut din nou scandal.

Jumătate de oră de injurături la PMT Tichileşti

Incidentul s-a petrecut în ziua de 4 aprilie 2014. Ionel Şerban era "cazat" în camera de deţinere E 3.13, de pe Secţia E 3 a PMT Tichileşti, unde era închis împreună cu fratele său minor, A.M., şi cu un alt coleg de cameră, P.M.A. De serviciu era subinspectorul Sergiu Valentin B. (şef de secţie) şi doi supraveghetori, agenţii de penitenciar Claudiu Daniel I. şi B.C. Subinspectorul Sorin A., şeful Biroului Aplicare Regim de Detenţie, era şi el de serviciu în acea zi.
La prima oră a dimineţii, precizează reprezentanţii acuzării, şeful secţiei a aflat că fratele inculpatului Ionel Şerban, A.M., intrase în refuz de hrană, pe motiv că nu are televizor în cameră. Ofiţerul i-a explicat că respectiva manifestare de voinţă implică respectarea unei anumite proceduri: va fi mutat în altă cameră şi ascultat în vederea exprimării voinţei de a intra în refuz de hrană, pentru a i se întocmi documentele necesare.
În jurul orei 10:00, agentul Claudiu Daniel I. a auzit zgomote puternice (bătăi în uşă) provenind de la camera de deţinere E 3.13. A deschis vizeta, iar tânărul intrat în refuz de hrană, A.M., i-a spus că vrea să vorbească cu şeful de secţie.
La scurt timp, la faţa locului s-au deplasat subinspectorii Sergiu Valentin B. şi Sorin A., care i-au explicat deţinutului, pe hol, consecinţele acţiunii sale, dacă intră în refuz de hrană. Procurorul de caz precizează: "Văzând că lucrătorii penitenciarului intenţionau să-l mute pe fratele său în altă cameră, Şerban Ionel a adoptat un comportament recalcitrant, adresând injurii şi ameninţări cu acte de violenţă lucrătorilor prezenţi (cei doi subinspectori şi agentul Claudiu I. - n.r.). În aceleaşi împrejurări, inculpatul a ameninţat că va distruge bunurile din cameră şi că-i va ataca pe angajaţii penitenciarului, îndreptându-se spre baie, de unde a luat oglinda de pe perete, îndreptându-se cu ea spre persoanele vătămate, cu intenţia de a le lovi".
În acel moment, subinspectorul Sergiu Valentin B. a reuşit să-l dezarmeze pe deţinutul agresiv şi, împreună cu agentul Claudiu I., l-a prins de mâini şi l-a tras pe houl principal, imobilizându-l, până ce a sosit şi celălalt supraveghetor, care a reuşit să-l încătuşeze. În tot acest timp, Ionel Şerban a continuat să-i înjure copios şi să-i ameninţe pe angajaţii penitenciarului. Scandalul a durat circa jumătate de oră.

A invocat boli psihice, dar a fost găsit cu deficit de inteligenţă

După incident, Ionel Şerban a fost mutat în altă cameră de deţinere, după ce a fost consultat de personalul medical al penitenciarului.
Audiat în calitate de suspect, el a recunoscut că, în ziua cu pricina, a adoptat o atitudine agresivă faţă de lucrătorii penitenciarului şi că a ameninţat că va distruge bunurile din cameră, însă a negat că i-ar fi atacat pe aceştia cu oglinda. Şerban şi-a justificat comportamentul agresiv "pe fondul tratamentului pe care îl urmează, invocând că ar suferi de boli psihice". Cel mai mult l-a deranjat faptul că angajaţii PMT intenţionau să-l mute pe fratele său în altă cameră.
De la data de 6 mai 2014, Ionel Şerban a fost transferat la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Bacău. Trei martori audiaţi au confirmat săvârşirea faptei de către tânărul recalcitrant, în luna aprilie a anului trecut.
Pe parcursul urmăririi penale, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, de către SML Brăila, expertiză în urma căreia s-a concluzionat că Şerban are discernământul păstrat în raport cu fapta comisă. Totodată, precizează medicul legist, deţinutul "prezintă tulburări de conduită de tip disocial pe fondul unui deficit uşor al inteligenţei (IQ - 68) şi al carenţelor de instrucţie şi educaţie".
Anchetatorii precizează că Ionel Şerban nu se află la primul scandal de acest gen făcut la PMT Tichileşti. Anterior incidentului din aprilie 2014, i-au fost întocmite nu mai puţin de opt rapoarte de incident disciplinar pentru distrugere de bunuri, două pentru autoagresiune şi unul pentru atitudine necuviincioasă faţă de cadrele penitenciarului.
Mai mult, după două săptămâni de la scandalul prezentat mai sus, Şerban s-a dat din nou în spectacol. Împreună cu fratele său, a făcut ţăndări gamurile de la sala de mese şi a ameninţat gadienii că-i va tăia cu cioburile. Incidentul face obiectul unui alt dosar penal, aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro