Mergi la conţinutul principal

Garda Financiara a dat amenzi de peste 150.000 de lei

In cele doua luni care au trecut de la inceputul anului, activitatea Garzii Financiare s-a concretizat prin actiuni de control la agentii economici care vindeau produse en-gros sau en-detail. Actiunile de control au vizat modul in care se comercializeaza tigarile si bauturile alcoolice, masa lemnoasa, deseurile metalice sau carburantii. Pe linga acestea, inspectorii Garzii Financiare au mai controlat si agentii economici care nu aveau case de marcat fiscale (aparate de marcat electronice fiscale) sau cei care nu dadeau bonuri pentru produsele vindute.
"In cazul bauturilor alcoolice, au fost gasite la unii agenti economici diverse sortimente de tarie (vodca, lichioruri, coniac, rom) care nu aveau banderole. Ca urmare, au fost confiscate peste 500 de pet-uri de 5 litri sau de 2 litri, in total peste 3000 de litri de alcool. Agentilor economici in cauza li s-au aplicat amenzi intre 20.000 de lei si 100.000 de mii de lei. Bauturile alcoolice vor fi supuse unor teste, iar in functie de rezultate acestea vor fi comercializate de catre agentii economici prin intermediul Directiei Generale a Finantelor Publice sau se vor arunca la canal daca se va constata ca nu sint bune pentru consum. Acelasi lucru, lipsa banderolelor, s-a descoperit si la tigari. In Piata Mare, de exemplu, s-au descoperit agenti economici care in momentul in care au aflat ca se efectueaza controlul au fugit si au abandonat tigarile pe tarabe", a declarat Constantin Marcel, seful Garzii Financiare Braila.

Actiunea comisarilor Garzii Financiare privind comercializarea materialului lemnos si a deseurilor

In acest control au fost descoperite in cartierul Chercea persoane fizice care se aprovizionau cu lemne de foc din perioada 2005-2006 de la doua firme din Bacau, fara a avea acte de provenienta.
"Aceste persoane fizice cumparau lemne de foc de la ocolul silvic "Caiuti" si de la societatea comerciala "Almas", ambele din Bacau, la pretul de 35 de RON metrul-ster si vindeau dupa aceea lemnele la pretul de 100 de RON metrul-ster, fara a avea nici un fel de autorizatii si fara sa plateasca impozite catre bugetul de stat. Conform unor sesizari pe care le-am facut catre colegii nostri din Bacau si in urma unor acte pe care le-am primit de la acestia (ordine de deplasare sau diverse facturi), am constatat ca aceste persoane au vindut pina cind au fost descoperite intre 100 si 1500 de metri steri de material lemnos. Pagubele produse sint de ordinul miliardelor in lei vechi. Acum aceste persoane sint in cercetari, iar amenzile aplicate se ridica la 45.000 de lei" , a precizat comisarul-sef Constantin Marcel. Totodata acesta s-a mai referit si la valorificarea ilicita a deseurilor. "La capitolul deseuri a fost descoperit un agent economic care desi avea autorizatie de comercializarea deseurilor metalice, pentru ca despre asta e vorba, a valorificat in nume propriu peste 300 de tone de deseuri metalice in valoare de 180.000 de lei fara a avea adeverinta de primire si plata. Au fost sesizate organele penale pentru neinregistrarea acestor venituri pe societatea sa si pentru pentru neplata pe persoana fizica la bugetul de stat a impozitelor si taxelor aferente. A fost confiscata cantitatea de 4 tone de deseuri metalice pentru care nu existau documente de provenienta sau licenta de comercializare si au fost aplicate sanctiuni contraventionale. Acum cercetarile sunt in curs de desfasurare" .

Nici comercializarea carburantilor la statiile PECO nu a scapat de "lupa" controalelor

Conform sefului Garzii Financiare, au fost primite semnale care aratau ca unii agenti economici introduc in carburanti anumiti aditivi modificind cifra octanica a acestora. Ca urmare au fost declansate controale inopinate la 4 agenti economici carora li s-a facut inventarierea faptica a tuturor sortimentelor de carburanti, prelevindu-se probe de catre inspectorii Oficiului Judetean al Protectiei Consumatorului, iar functie de rezultatele testelor se vor lua masuri corespunzatoare.
Tot in perioada primelor doua luni ale acestui an, au avut loc controale care au vizat existenta caselor de marcat fiscale in diverse unitati economice conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 28/1999. Aceasta ordonanta obliga toti vinzatorii sa aiba case de marcat, sa inregistreze in casele de marcat contravaloarea produselor comercializate si sa inmineze bonul fiscal clientului. Amenzile pentru nedotarea cu case de marcat electronice sint cuprinse intre 8.000 si 40.000 de RON. Daca nu se da bon fiscal atunci amenda este cuprinsa intre 800 de lei si 4.000. Astfel, conform declaratiei sefului Garzii Financiare au fost aplicate 22 de sanctiuni contraventionale care depasesc 6.000 de RON.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro