"Garantiile ca instrument financiar efectiv pentru dezvoltarea IMM-urilor si antreprenoriatului din sectorul rural" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Garantiile ca instrument financiar efectiv pentru dezvoltarea IMM-urilor si antreprenoriatului din sectorul rural"

Lideri de exploatatii agricole, specialisti agricoli, reprezentanti ai consiliilor locale din mediul rural din judetele Braila, Ialomita, Galati, Tulcea, Vrancea si Iasi au participat, ieri, la o conferinta organizata de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), in cadrul proiectului UE - AECM, "Asistenta tehnica pentru institutiile de garantare ale tarilor candidate, privind acordarea de garantii IMM-urilor". Obiectivul acestui program este acela de a imbunatati capacitatile profesionale si de a populariza bunele practici, pentru a promova instrumentele de garantare si de a facilita un acces mai bun al IMM-urilor din mediul rural la creditele bancare.
Lucrarile conferintei au fost deschise cu discursul de bun venit al Veronicai Toncea, presedintele FGCR, in calitate de organizator. Au urmat apoi la tribuna, Vasile Suraianu, director executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, Teodor Craciun, consilierul ministrului Agriculturii si Roswitha Mosburger, reprezentanta AECM. Aceasta a prezentat asociatia al carei reprezentant este precum si programul UE de instruire a schemei de garantare. AECM a fost infiintata in 1992 si functioneaza ca o organizatie democratica, deschisa, independenta de orice grup politic sau financiar. "AECM reprezinta 29 de societati de garantare a creditelor destinate IMM-urilor sau federatii nationale active in 15 tari ale UE. In prezent, schemele partenere de garantare ale AECM inregistreaza angajamente totale de garantare in sold de aproximativ 40 miliarde euro pe baza unui capital total de 4 miliarde de euro", a precizat Roswitha Mosburger.
A vorbit apoi Catalin Gheorghe, din partea Biroului Regional de Implementare a Programului "Sapard - BRIPS" Constanta, Elena Chirulescu, director adjunct al filialei brailene a BCR si George Iaru, directorul sucursalei locale a CEC. FGCR a fost prezentat de Veronica Toncea care a vorbit totodata si despre impartirea riscului intre FGCR, bancile comerciale si afacerile din agricultura. Ea a predat cuvintul unuia din clientii importanti ai fondului, Stefan Poenaru, administratorul "Agrofam Holding" SRL.
In partea a doua a lucrarilor, Roswitha Mosburger a descris AECM - modelul Austria Wirtschaftsservice (AWS), Piero Crivellaro a descris schemele de garantare mutuala in Italia si garantiile in zonele rurale, iar Rainer Langmaack, sistemul Deutsche Burgschaftsbanken.

Agricultorii ies in strada
* LAPAR va organiza, in data de 28 martie, un mars de protest in capitala *

La finele acestei manifestari, Adrian Radulescu, presedintele LAPAR, a convocat o scurta sedinta cu producatorii agricoli prezenti in sala si Comitetul Director al Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila. El a supus atentiei agricultorilor decizia LAPAR prin care s-a hotarit organizarea, in data de 28 martie, a unui mars de protest in capitala. Fermierii braileni au timp de decizie pina luni, 20 martie, cind la Bucuresti va avea loc sedinta extraordinara a Comitetului Director LAPAR. Atunci fiecare filiala judeteana va prezenta decizia membrilor sai si, in functie de numarul voturilor, se va decide daca manifestarea se va organiza si modul de organizare, adica "doar oameni sau oameni si utilaje". "Noi discutam de mult timp despre o asemenea manifestare si semnalele pina acum au fost doar pozitive. De aceea consider ca decizia membrilor APA va fi de a participa, probabil in numar mare", ne-a precizat Costica Macelaru, presedinte APA Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro