Mergi la conţinutul principal

Garaje lasate in aer

Circa 100 de locatari ai blocurilor I1, I2 si I3, din cartierului Vidin, risca sa ramina fara garaje si implicit fara locuri de parcare, dupa ce terenul pe care se afla acestea a fost retrocedat, in baza Legii 10/2001. Este vorba despre o suprafata de 4.000 metri patrati cu care au fost improprietarite, cu titlu compensatoriu, patru persoane. Proprietarii garajelor reclama faptul ca punerea in posesie a fost facuta, de catre fostul primar Constantin Cibu, la final de mandat, mai exact in luna mai 2008, in ciuda faptului ca se plateau chirii catre Directia de Administrare si Gospodarire Locala, pentru spatiul ocupat pe domeniul public. Mai mult, intr-o sesizare adresata ziarului nostru, Constantin Toader, unul dintre cei afectati de aceasta situatie, sustine ca decizia de retrocedare a terenului a venit la foarte scurt timp dupa ce tot fostul primar isi daduse acceptul pentru amplasarea unui nou garaj in zona. "Daca exista o hotarire a Consiliului Local Municipal, pentru restituirea in compensare a terenului, de ce s-au mai dat accepte si permise de construire garaje in perimetrul respectiv? Aceasta omisiune a favorizat cheltuirea unei mari sume de bani pe un garaj Concivia si plata taxelor pe 2 ani, de catre proprietarul respectiv, acceptat de Primarie intr-o zona dedicata retrocedarilor in compensare. Cum se numeste aceasta fapta: neglijenta, abuz, pacaleala, smecherie?", se intreaba initiatorul sesizarii. Acesta a adus la redactie si un tabel semnat de 50 dintre proprietarii de garaje, care s-au unit pentru a-i cere actualului primar, Aurel Simionescu, anularea dispozitiei de restituire in compensare nr. 35.537 din 28 mai 2008, semnata de fostul primar, Constantin Cibu. "Aceasta dispozitie a fost adoptata fara instiintarea proprietarilor care aveau contracte cu DAGL Braila, dupa cum nu au fost anuntati nici cu privire la anularea permiselor de amplasare a garajelor, ei fiind pusi in fata faptului implinit, peste noapte trezindu-se la cheremul unor revendicatori, improprietariti de dl. Cibu in secret peste terenurile si garajele lor, ba chiar si peste conductele de apa din zona. In loc sa fie amenajat un loc de joaca pentru copii sau un parculet si sa avem un condominiu pentru garaje, terenul va fi folosit dupa bunul plac al noilor proprietari, putind sa ne trezim cu abatoare sau ateliere metalurgice in zona. Acest abuz trebuie inlaturat pentru ca nu pot avea cistig de cauza interesele citorva revendicatori in dauna sutelor de locatari si a Primariei, care ar trebui sa isi taie singura o sursa de venituri", se arata in cererea proprietarilor de garaje.

"Nu avem cum sa anulam decizia de retrocedare a terenului"

Solicitarea nu are, insa, nici o sansa de izbinda. "Nu se poate face o anulare a respectivei dispozitii, atit timp cit aceasta s-a dat in baza unei hotariri a CLM. Posesorii de garaje trebuie sa nu uite ca au primit o permisiune cu caracter provizoriu, pentru a le amplasa pe acel teren", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. Acesta a precizat ca se cauta solutii pentru amenajarea de parcari in zona, astfel incit posesorii de garaje sa aiba unde sa-si tina masina, daca noii proprietari nu le vor mai permite accesul pe terenul respectiv. Exista, insa, si posibilitatea ca garajele - multe amplasate in zona inca de la inceputul anilor '90 - sa ramina pe pozitie, cu singura deosebire ca posesorii lor nu vor mai plati chirie catre DAGL, ci catre noii proprietari. "Pina in primavara, in nici un caz nu o sa le cerem sa elibereze locul. Dupa aceea, mai discutam, asupra unui pret al chiriei si vor putea ramine, pina cind terenul se vinde sau vom incepe o constructie acolo", ne-a declarat Toma P., unul dintre cei patru noi improprietariti. Acesta ne-a explicat ca a primit 1.000 de metri patrati in zona respectiva, drept compensare pentru un teren pe care familia sotiei sale l-a detinut intr-o pozitie mult mai buna, la intersectia B-dului. Dorobantilor cu Str. Garii. "E un teren mult mai prost fata de cel pe care l-am avut, dar asta e, aici s-a putut, aici ni s-a dat. E dreptul nostru, dobindit legal. Probabil va fi foarte dificil de vindut, avind in vedere ca acolo a fost o groapa de gunoi si ca solul nu se preteaza pentru constructii mai grele", ne-a mai spus Toma P.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro