Mergi la conţinutul principal

GALERIE FOTO: Primul protest al apicultorilor români față de lipsa subvențiilor de la stat are loc la Brăila

* un grup de apicultori brăileni au primit aprobare să protesteze, astăzi, în intervalul 16:00 - 19:00 în fața Prefecturii, pentru a-și manifesta nemulțumirea vizavi de ignorarea acestei ramuri de către guvernanți * grupul a depus un memoriu la Instituția Prefectului adresat Ministerului Agriculturii, Transporturilor și al Afacerilor Interne în cadrul căruia fac mai multe solicitări * Dan Iorga, președintele filialei Brăila a Sindicatului Apicultorilor din România a afirmat că după acest protest, va urma cel mai probabil un altul mai mare, la București, dacă situația nu își va găsi nicio rezolvare, iar apicultura va fi lăsată în continuare, pe nedrept, la coada subvențiilor venite de la stat

 

 

 

Un grup de apicultori brăileni s-a adunat în fața Prefecturii Brăila pentru a protesta vizavi de lipsa de interes a guvernanților pentru sprijinirea acestui domeniu de activitate extrem de important. Apicultorii încercă să tragă un semnal de alarmă în legătură cu faptul că această ramură a agriculturii se află în mare dificultate. Oamenii se plâng că în timp ce statul acordă subvenții pentru crescătorii de porci, oi, vaci, găini etc., cei care cresc albine au fost dați uitării, în ciuda faptului că marfa pe care o produc ridică considerabil PIB-ul țării, mierea de albine fiind un produs exportat și nu importat.

Nemulțumiți și de alte aspecte, apicultorii au cerut avizul Primăriei pentru a protesta pașnic în intervalul orar 16:00 - 19:00.

Totodată, aceștia au depus un memoriu la Instituția Prefectului Județului Brăilei, adresat conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor și Ministerului Afacerilor Interne în care solicită luarea unor măsuri concrete. Apicultorii brăileni susțin că acesta este primul protest de acest gen din țară, însă avertizează că dacă nu se vor lua măsuri, va urma unul de o mai mare amploare la București.

În cadrul memoriului se solicită acordarea subvenției pentru familia de albine, modificarea legislației privind folosirea neonicotinoidelor în agricultură, modificarea legislației privind ITP-ul camioanelor și remorcilor apicole de la 1 an la 3 ani și sprijinirea micilor producători apicoli (care au până la o sută de familii de albine) cu măsuri care să fie reglementate prin acte legislative privind materialul biologic autohton omologat din rase omologate în România, vânzarea produselor apicole prin eliminarea de taxe și impozite.

Apicultura este în declin, de aceea am organizat acest protest în fața Prefecturii Brăila. Noi nu putem accesa fonduri europene. Mulți dintre apicultori au început să vândă albinele, să renunțe. Miere nu prea se mai face din cauza agriculturii cu tratamente. Prețul în Europa a scăzut foarte mult și ajungem la un colaps foarte mare. Dacă o ținem tot așa vom ajunge la un colaps în viitorul apropiat. Și dacă statul nu vrea să ne susțină cu anumite subvenții și anumite facilități, rezultatul e unul singur. În afară de faptul că prin producțiile pe care le facem din miere, ridicăm PIB-ul țării, pentru că exportăm, nu importăm anumite produse, cred că am fi îndreptățiți să ne cerem și noi dreptul ăsta. Pentru că la oi, vaci, găini, la porci se dau subvenții pe când la albine nu se dă nimic. Și albina prin polenizarea pe care o face susține cam 70% din tot ceea ce înseamnă floră și datorită lor avem în cele din urmă fructele și legumele pe care le consumăm”, a afirmat Dan Iorga, președintele filialei Brăila a Sindicatului Apicultorilor din România.

Pentru situația actuală, sursa citată consideră că o parte din vină o au chiar apicultorii care nu s-au plâns la timp și nu au solicitat să li se dea o mână de ajutor.

Rămâne de văzut în ce măsură cerințele lor vor fi ascultate de Guvernul Mihai Tudose.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro