* liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, fostul primar Aurel Simionescu (președintele executiv al PSD Brăila), Carmelia Bălănică (candidat PSD la Europarlamentare), liderul social-democraților brăileni, senatorul Ion Rotaru, dar și Adrian Tabarac (candidat pe lista PNL), deputatul liberal Vasile Varga, precum și fostul premier Mihai Tudose (candidat pe lista Pro România), toți s-au prezentat deja la urnele de votare * unii au votat și la Alegerile Europarlamentare și la Referendum, alții au preferat să se rezume doar la primul buletin * de altfel și brăilenii s-au înghesuit încă de dimineață la secțiile de votare, în foarte multe dintre acestea creându-se adevărate cozi
Secțiile de votare pentru Alegerile Europarlamentare și Referendumul Național pe temele Justiției s-au deschis de la ora 7:00 și foarte mulți dintre performerii scenei politice brăilene s-au grăbit să își exercite votul. Fie că au votat doar la Alegerile Europarlamentare, cum e cazul PSD-iștilor, fie și la Referendum, cert este că toți aceștia au vorbit despre speranța că România va fi reprezentată pe viitor de oameni competenți în Parlamentul European.
Printre primii care s-au prezentat la secțiile de votare se numără președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă. Acesta ne-a precizat că a votat la ora 7:30, la secția de la Colegiul Național ”Gh. Munteanu Murgoci”, trimițându-ne și câteva fotografii.
”Am votat la Referendum pentru o Românie în care cu toții suntem egali în fața legii și pentru respectarea valorilor democratice ale statului român. Iar la alegerile Europarlamentare, am votat pentru singura echipă care poate face față cu brio în Uniunea Europeană, care poate face față provocărilor ce se vor naște în următorul mandat al Uniunii Europene. Am votat pentru spitalul regional Brăila-Galați și am votat pentru un partid care este respectat în Europa. Îi îndemn pe toți brăilenii să iasă la vot, indiferent cu ce partid vor vota. Să nu îi lase pe alții să aleagă în locul lor. Haideți să alegem fiecare ceea ce considerăm că este mai bine pentru țara asta!”, a declarat Dănăilă.
Tot matinal a fost și ex-primarul Aurel Simionescu, președintele executiv al PSD Brăila, care s-a prezentat la urne încă de dimineață, la ora 9:00, alături de soția sa, la secția de votare nr. 9 din cartierul Radu Negru, Grădinița ”Sf. Nicoale”. Întrebat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru ce a votat astăzi, acesta a răspuns:
”Eu mi-aș dori ca viitoarea echipă de europarlamentari români să fie o echipă și să fie una de europarlamentari români. Sper ca lucrurile de data asta să fie mai bune decât cele care au fost în perioada care a trecut. Și de aici încolo, dacă sunt o echipă și dacă sunt și în zona română, eu cred că lucrurile ar merge mai bine și că am obține mai multe lucruri pentru România și pentru români”.
Precizăm că Simionescu a ales să nu ceară buletinele de vot pentru Referendumul Național privind Justiția.
”Nu. Eu am totuși o anumită vârstă și o anumită experiență și nu prea îmi mai permit să fac lucruri inutile. Cred că dacă vrem să facem ceva, trebuie să ne adunăm și să schimbăm Constituția acolo unde ea trebuie schimbată. După un model, după ce luăm niște oameni cu știință de carte: profesori, juriști, oameni din practică, judecători, procurori, oameni care s-au lovit de tot felul de alte lucruri. Foști membri ai unor guverne care s-au perindat. Pentru că fără un anumit tip de ordonanță de urgență, ca procedură, nu se va putea. Sunt lucruri care trebuie făcute imediat. Dar excesul de ordonanțe, care a fost dintotdeauna, nu este bun și nu va fi bun niciodată. Pentru că am ajuns să facem ordonanță de modificare a ordonanței, într-un timp extrem de scurt. Deci dacă vom face acest lucru și vom modifica Constituția, în limitele care trebuiesc făcute, știu eu, un acord național, atunci nu o să mai avem nevoie nici de atâtea referendumuri care nu au efect, nu au rezultat, nu vom mai avea nevoie nici de atâta cheltuială și atâta pasiune pusă în chestiunea asta, care s-a dus poate mai mult decât în Europarlamentare”, a explicat fostul primar.
Bălănică și Tabarac s-au întâlnit în secțiile de votare
La vot pentru Alegerile Europarlamentare a mers de dimineață și Carmelia Bălănică, candidat pe lista PSD. Aceasta a venit la ora 9:30, însoțită de soț și de fiica sa la secția din Școala ”I.L. Caragiale”, din cartierul Progresul.
”Am votat doar pentru Alegerile Europarlamentare. Am votat pentru o echipă de oameni care știu, pot și vor susține România. Am votat pentru o echipă de patrioți care vor asigura României rolul și beneficiile pe care le merită în Uniunea Europeană”, a declarat Bălănică.
Și președintele organizației municipale a PNL Brăila, Adrian Tabarac, de asemenea candidat pe lista partidului său la Alegerile Europarlamentare, s-a prezentat la urne la ora 10:00, la secția de la Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”. Întâmplarea a făcut ca în momentul în care Tabarac a vrut să voteze, în secția respectivă, care deja era foarte aglomerată, să vină într-o vizită Carmelia Bălănică, alături de colegii săi PSD-iști Aurel Simionescu și viceprimarul Alexandru Jantea. Bălănică a dat mâna cu Tabarac și i-a urat succes.
După vot, liberalul a declarat: ”Am votat pentru viitorul meu, pentru viitorul Europei și pentru viitorul României. Pentru România în primul rând. Totodată am votat pentru o Românie cinstită, corectă, onestă. Mi-am făcut datoria de cetățean și cred că toți românii au înțeles că este un moment important și că un buletin de vot este mai dur decât un glonț, chiar. Tras asupra acelora care nu fac în politică lucrurile pe care ar trebui să le facă. Am votat și la Alegerile Europarlamentare și la Referendum. Am votat tot ceea ce trebuia votat. Este normal și corect, pentru o Românie normală. Invit pe toată lumea să iasă la vot, să își exercite acest vot. Pentru că eu cred în puterea cetățeanului de a schimba lucrurile. Atât pentru Europarlamentare, cât și pentru a vota la Referendum. Decizia ne aparține. Noi decidem!”
Tot în secția de la Liceul de Arte s-a prezentat câteva minute mai târziu și președintele PSD Brăila, Ion Rotaru, alături de soția sa.
”Am votat pentru Europarlamentare în ideea de a susține o listă care să reprezinte România. Listă care să aibă în vedere interesele majore pe care le avem noi ca țară. Având în vedere faptul că suntem în continuare tratați cu dublu standard. Suntem în continuare privați de anumite drepturi. Și aș da un singur exemplu: dacă la noi subvenția pe agricultură are un cuantum, în alte țări are alt cuantum. Am votat pentru a avea o reprezentare care să genereze decizii privind forța de muncă, privind problemele climatice, privind mediul. Am votat pentru ca România să aibă o reprezentare demnă, acolo, în Parlamentul European”, a declarat Rotaru.
Cât despre Referendumul pe legile Justiției, senatorul a precizat că din punctul său de vedere lucrurile nu trebuiau amestecate cu Alegerile Europarlamentare, motiv pentru care a solicitat doar buletinul pentru reprezentanții României în viitorul Parlament European.
”Nu. Apreciez că președintele are dreptul de a convoca referendumul și și-l poate exercita, dar tema Europarlamentarelor este mult mai importantă și ea trebuia tratată separat, pentru a nu confunda sau a nu genera discuții sau emoții suplimentare. Președintele avea dreptul și are calitatea să convoace referendumul oricând, dar în alte împrejurări și nu odată cu Alegerile Europarlamentare”, a adăugat Rotaru.
Varga, la urne alături de fiul său și însoțit de nepot
Deputatul PNL Vasile Varga a votat la ora 10:30 la secția de la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, însoțit de fiul său, consilierul județean Vasile Constantin Varga și de nepoțel.
„Pentru că România nu poate să aibă decât un destin european, am votat pentru o justiție independentă, am votat pentru ca toți tinerii să nu mai plece din țară, să rămână în orașele sau în satele lor. Este firesc și normal ca astăzi să vină toată lumea la vot. Sunt indignat de o decizie a Biroului Electoral Central, prin care, deși este un buletin de vot pentru alegerile europarlamentare concomitent cu decizia care s-a luat pentru acest referendum... lumea este întrebată și nu primește buletin de vot decât dacă primește acceptul. Adică mă întreabă pe mine dacă votez la Referendum?! Nu mi se pare o chestiune corectă. Dacă s-a admis să votezi la Europarlamentare astăzi, concomitent, nu trebuia să mă întrebe nimic, pentru că este un drept al meu, nu să mi se pună întrebări dacă vreau sau nu. Evident că acest lucru va influența Referendumul într-un mod negativ. Nu mi se pare corect. Am ales să votez astăzi și pentru tineri, și pentru cei aflați la vârsta senectuții, să se bucure de o România unită, de o reprezentare egală în Parlamentul European, pentru că și România este stat membru și nu există nicio diferență între un europarlamentar român și un europarlamentar din Franța”, a afirmat Varga la ieșirea din secția de votare.
Mihai Tudose a votat la Ianca
Fostul premier al României, Mihai Tudose (candidat pe lista Pro România la alegerile Europarlamentare) a ales să își exercite votul în orașul Ianca, așa cum a procedat în ultimii ani. Acesta a votat la secția de la Căminul Cultural din oraș, undeva la ora 12:00.
”Dintr-o tradiție. Votez la Ianca de mai mult de 20 de ani. Întotdeauna, fiind centrul colegiului în județ, am votat la Ianca. Am venit la vot pentru o Românie normală, pentru o normalitate în România și pentru o Românie normală și în relațiile cu partenerii strategici atât euroatlantici, cât și europeni”, le-a declarat Tudose, jurnaliștilor la ieșirea din secție.
Acesta a mai precizat că deocamdată procesul de votare la Brăila i se pare unul liniștit și normal.
”E foarte bine. Eu estimez, cel puțin pe municipiu, prezență de peste 40%. Dacă lumea se implică, și rezultatele vor fi pe măsură. Succes, România!”, a mai adăugat acesta.
Precizăm că și brăilenii s-au înghesuit la urne încă de dimineață, astfel că pe la ora 10:00 deja erau cozi de așteptare în unele dintre secții. Cei mai mulți dintre alegători sunt persoane trecute de 40 de ani, însă printre aceștia se află și tineri.