Mergi la conţinutul principal

Galerie Foto: PNL-iștii și-au stabilit liderul la Municipală: Cătălin Canciu

* liberalii brăileni s-au întâlnit la fostul cinematograf Bulevard, sâmbătă dimineață, pentru a-și vota Biroul Politic Local plin * pentru funcția de președinte au candidat Cătălin Canciu și Marian Căpățînă * Canciu a fost ales cu 256 de voturi * în cadrul întâlnirii s-au spus discursuri despre lupte interne, planuri de viitor, susținerea lui Ludovic Orban, dar și despre trădători

 

Membrii PNL Brăila au, începând de astăzi, un președinte plin al organizației municipale. Este vorba despre fostul inspector școlar general, actual consilier municipal, Cătălin Canciu. Acesta l-a avut contracandidat pe consilierul județean Marian Căpățînă, însă a câștigat detașat cu 256 de voturi, în timp ce medical veterinar a obținut doar 16 voturi, iar 12 au fost nule.

Evenimentul a avut loc la fostul cinematograf Bulevard, sâmbătă, începând cu ora 10:00, în prezența a aproape 300 de membri. Au participat ca invitați deputatul de Vrancea, Ionel Dancă și Cristi Barbu, deputat de Teleorman, fost secretar adjunct al Guvernului. De asemenea, de la Brăila au fost prezenți la prezidiu, deputatul Alexandru Popa, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Cătălin Boboc (președintele interimar al organizației județene a PNL), precum și secretarul general al organizației PNL Brăila, consilierul județean Alexandru Bucălău. Tot la prezidiu a fost și Cătălin Canciu, candidatul la fotoliul de președinte, care chiar a condus prima parte a lucrărilor ședinței. Ulterior, acesta și-a predat mandatul de președinte interimar al organizației municipale iar lucrările ședinței au fost preluate de președintele interimar al organizației județene, Cătălin Boboc. Interesant de precizat este că Marian Căpățînă (consilier județean) de asemenea candidat la președinția organizației, a decis să stea în rând cu restul membrilor prezenți și nu la prezidiu, deși avea un scaun pregătit. Trebuie menționat și faptul că până nu demult, circula informația că și consilierul județean Cristian Pricop dorea să candideze la funcția de președinte al organizației municipale, însă și-a retras candidatura în ultimul moment.

 

Discursurile de susținere pentru Ludovic Orban și poziția lui Boboc

 

Primul care a luat cuvântul a fost Dancă, care a avut ”trei mesaje” pentru organizație, mai exact propoziția ”Ludovic Orban președinte” spusă de trei ori. De altfel, întregul discurs al acestuia a fost despre lupta contra PSD, noi începuturi și faptul că Orban trebuie să rămână președintele partidului pentru a aduce ”un suflu nou”.

După ce a preluat conducerea ședinței, până să dea cuvântul celor doi contracandidați, Cătălin Boboc a dorit să se adreseze publicului prezent și să facă apel la înțelepciune și la stingerea conflictelor interne din partid. Asta, deși secretarul de stat în Ministerul Muncii a declarat public că îl susține pe premierul Florin Cîțu la șefia PNL de la nivel național, și nu pe Ludovic Orban.

”Cred că ați văzut și dumneavoastră că în afară de cele două candidaturi de la nivelul candidaților pentru președintele organizației municipale, există un singur candidat pentru fiecare funcție. Știu că noi de ani de zile, din punctul meu de vedere prea de mulți ani, suntem obișnuiți cu competiții. Din păcate, de foarte multe ori, competițiile interne, în partidul nostru, se duc la o limită pe care din păcate eu nu am văzut-o de multe ori în competiție cu PSD-ul. În campaniile care au trecut: 2020, 2016. Adică noi punem mai multă pasiune în disputele interne, decât atunci când avem alegeri. Filiala noastră, din păcate, din 2014, de la fuziune, nu a reușit să își mai găsească o liniște. Un echilibru. Dincolo de declarații, dincolo de povești, nu am reușit niciodată să mai fim cu adevărat, o singură echipă. Colegi fiecare cu treaba lui, locul, activitatea, funcția lui, sau fără funcții. Și am dezvoltat niște pasiuni între noi, care nu ne-au făcut deloc bine. Fiindcă atunci când ajungeam la alegeri adevărate - iar competiția noastră adevărată este cu PSD-ul la Brăila -, noi eram obosiți și deja prea pătați de propiile noastre noroaie de până atunci. Nu am să vă vorbesc mai mult de atât, dar am să vă rog un lucru: sunt foarte mulți oameni aici, vechi în partid, oameni cu experiență. Haideți să folosim această experiență, să o transformăm în înțelepciune. Haideți să trecem cu toții peste toate lucrurile care ne despart și să încercăm împreună, cu toată experiența noastră și pozitivă, și negativă, din care sper că am învățat câte ceva, să construim ceva. Pentru că altfel, aceleași dispute mărunte, care nu aduc nimic și care nu aduc voturi, se vor perpetua patru ani de zile. Iar în 2024 când avem patru rânduri de alegeri într-un an, adică va trebui să ne luăm concediu, nu vom mai avea resurse, energia necesară să ne batem cu adevărat cu adversarul. Care bineînțeles că este PSD. Așadar, haideți să fim înțelepți. Până trec aceste alegeri. După care, sigur, vom ști cu toții să analizăm ce e mai bine pentru viitorul PNL. La toamnă, vreau să zic”, a declarat Boboc.

 

Ce prezentări au avut cei doi candidați

 

Primul care a luat cuvântul (în ordine alfabetică) dintre cei doi candidați, a fost Cătălin Canciu, care a ținut să îi aducă un omagiu lui Ludovic Orban încă de la bun început. Acesta l-a numit ”președintele său” chiar de la startul discursului.

”Atunci când domnul președinte - președintele meu -, cum îmi place să îi spun, Ludovic Orban, m-a invitat să îmi depun adeziunea în PNL, am presimțit că într-o zi, o scânteie va schimba ceva. Și cu multă ambiție, și cum mult optimism am așteptat acest moment. Despre scânteie vă povestesc mai târziu. Cine sunt? Sunt un membru al cohortei decrețeilor, sunt născut în 1971, am aproape 50 de ani. Am o familie grozavă, o soție profesoară de geografie, la fel ca și mine. Echilibrul și puterea mea! Două fete frumoase, deștepte, serioase și mai ales harnice”, a declarat Canciu, în aplauzele celor prezenți.

”Din punct de vedere profesional, cei mai mulți dintre dumneavoastră mă cunoașteți”, a continuat acesta. ”Cu mulți lucrez. Am lucrat. În această sală sunt foști elevi de-ai mei. Sunt profesor de geografie, am absolvit la o facultate de renume. Poate cea mai titrată universitate a României, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” și am obținut un doctorat, tot în geografie, în geomorfologie fluvială, la Universitatea din București. Am lucrat în Inspectoratul Școlar timp de aproape 15 ani și pot spune că despre Educație nu știu aproape totul, dar știu multe. Și pot oferi oricând o expertiză. Zilele acestea am auzit pe mulți lăudându-se că sunt liberali. Și în spațiul local, și în spațiul național. De zece ani, de douăzeci de ani, de treizeci de ani, Dumnezeu pe toți ne-a făcut liberali. Principii ca dreptul la viață, la proprietate, sunt unele liberale. Dar din păcate, mulți sau o parte dintre noi renunță la ele. Liberal înseamnă să crezi în individ, în puterea lui, în meritocrație, și totodată să crezi în puterea echipei. Noi suntem o echipă astăzi și trebuie să o facem din ce în ce mai mare. Pentru că liberalism înseamnă dezvoltare, evoluție, progres”, a mai adăugat Canciu.

În cele din urmă, acesta a ajuns și la planurile sale privind organizația Municipală a PNL Brăila, precizând că a ajuns la concluzia că în timpul celor mai recente alegeri, candidații PNL au primit voturile a mult mai puțini oameni față de câte persoane cu convingeri liberale, este convins, că trăiesc în orașul și județul nostru. Acesta a vorbit despre nevoia de a recruta cât mai multe familii cu convingeri liberale.

”Există o organizație de cartier, extrem de energică, în fruntea căruia este domnul Ionel Alexandru (n.r. – consilier municipal). Și am descoperit la domnia sa conceptul de familie liberală. Am văzut și astăzi, dar nu numai astăzi, am văzut din 23 octombrie 2020 de când am început să coordonez această echipă, că domnul Alexandru a identificat familii care iubesc liberalismul. Lângă familia respectivă s-a alipit o altă familie. Și tot așa. Iar astăzi, în sală, sunt peste 100 de persoane din cartierul Vidin, Brăilița, Progresul. Cam așa trebuie să facem în tot Municipiul Brăila. Sunt organizații cu doi - trei membri. Nu e posibil! Suntem un partid mare! Ar trebui să fim cea mai puternică formațiune politică din Municipiul Brăila, dar realitatea ne spune că nu este așa. Bun. Suntem o organizație puternică, dar ce facem? Păi noi trebuie să construim astfel încât în 2024 să câștigăm alegerile, să propunem un candidat la funcția de primar și o listă de consilieri care să reușească să învingă PSD-ul și să dezvolte acest oraș pierdut în timp și în realitatea pe care o prezentam mai devreme”, a mai spus Canciu.

Acesta nu a uitat să îi aducă laude și deputatului Alexandru Popa, din a cărui echipă face parte, liberal care va candida la președinția organizației județene. Canciu a afirmat despre Popa că ar fi ”scânteia” fără de care nimic nu s-ar fi realizat.

”Spuneam de o scânteie. Nimic nu s-ar fi putut realiza dacă acea scânteie, care este de fapt un om... El se numește Alexandru Popa și a reușit într-un timp extrem de scurt, în câteva luni, să adune în jurul lui oameni buni și să construiască o echipă pe care o vedeți astăzi în fața dumneavoastră. Dragii mei, în toată campania m-am întâlnit cu majoritatea dintre dumneavoastră în cartiere iar la final am spus de fiecare dată: vom câștiga. În acest moment spun, astăzi vom câștiga. Este primul pas spre revoluția liberală. 19 iunie 2021, va urma 31 iulie conferința județeană iar pe 25 septembrie 2021, ne vom alege președintele. Acesta se numește Ludovic Orban!”, și-a încheiat Canciu discursul.

 

Căpățînă a decis să candideze pentru a se asigura că în PNL există competiție

 

Consilierul județean Marian Căpățînă a avut un discurs ceva mai aplicat decât Canciu, în care a subliniat o serie de probleme pe care le-a indentificat în cadrul organizației.

”La cât laudatio am auzit acum, aproape că îmi venea să nu mai candidez. Dar să mă prezint: sunt Marian Căpățînă, medic veterinar primar. Lucrez în activitate privată din anii 2000. Ca tot bunul creștin sunt căsătorit și am o fetiță care joia viitoare are ultimul examen la Facultatea de medicină umană «Carol Davila»”, a început Căpățînă, reușind să smulgă câteva aplauze timide din rândul celor prezenți în sală.

”Am intrat în politică în anul 2012 și la alegerile pentru funcția de consilier la Consiliul Județean Brăila și din ipostaza de independent am obținut 10.500 de voturi. Sunt o persoană cunoscută, și aș putea spune, calitățile mele care mă fac să am rezultate bune în activitatea politică sunt acelea că nu sunt un om conflictual și sunt un individ corect. De ce am candidat? În urmă cu două luni și jumătate am fost invitat la o ședință a Biroului Politic Județean în care se discuta o excludere. Și am constatat că deja se formaseră două tabere stânga - dreapta, care se acuzau reciproc. Și am considerat că trebuie neapărat să fac un gest pentru a atrage atenția că unitatea este factorul cel mai importat în dezvoltarea unei organizații. Am anunțat atunci că voi candida la conducerea filialei Brăila. Poate că nu am fost atât  de prezent în viața dumneavoastră, fiindcă în decursul timpului s-a încercat o izolare a mea pe care nu am înțeles-o niciodată. Și am să vă mai spun un secret. Aproape că ieri, pe la ora 11:00 nu eram convins să candidez. De ce? De abia ieri, la ora 11:00 am fost anunțat că la Brăila vine în vizită președintele Orban. Ce să zic?! Este și președintele meu. Este și președintele dumneavoastră. Câți dintre dumneavoastră ați știut programul?”, a declarat Căpățînă.

Consilierul județean a precizat că scrisese un material destul de amplu privind planurile sale pentru organizație, însă nu are de gând să îl mai citească, astfel că doar a amintit câteva idei principale.

”Este o radiografie a activității organizației municipale a PNL Brăila și se structurează pe trei linii fundamentale. Au fost probleme legate de managementul resursei umane de-a lungul timpului. Adeseori liderii ce au gestionat activitatea filialei au acționat prin individualism și problematica pe care o avea comunitatea și cea pe care o aveau membri de partid, nu au ajuns pe masa de decizie și nu au fost dezbătute și tranșate niște soluții pentru acestea. O altă problemă a fost aproape pripeala de a primi noi membri atunci când alegerile se apropiau vertiginos și partidul aproape că nu avea ce să prezinte nou comunității. De aceea, unul dintre elementele fundamentale față de care această organizație va trebui să ia atitudine, este deschiderea ușilor larg pentru oameni competenți, pentru oameni capabili, pentru oameni a căror expertiză conferă o siguranță și oferă soluții la nevoile comunității. O altă problemă pe care am sesizat-o în decursul timpului este legată de managementul organizațional. Am constatat, umblând prin cartiere, că la nivel de organizații de cartier nu există sedii în care liderii noștri să se poată întâlni, să poată colecta problematica existentă în acea comunitate iar acea problematică să intre pe un flux firesc, prin reprezentanții zonali, și să ajungă pe masa consilierilor. Să recunoaștem totuși, au apărut mici încercări, după alegerile locale de finalul anului 2020, pe care eu le-am salutat. Au fost venite și din partea domului Ionel Alexandru, Coman Laurențiu, dar și din partea domnului Florin Gheorhiță. O altă chestiune la care mă gândesc că ar trebui să se intervină neapărat este reașezarea, rearondarea Municipiului Brăila pe cei șapte consilieri pe care îi avem. Arondarea trebuie făcută proporțional cu populația, fără alte criterii. Iar fiecare consilier, în baza mandatului primit prin vot, trebuie să reprezinte acea comunitate. Și nu în ultimul rând, aș dori să vă spun un lucru: tot ce discutăm noi aici pot rămâne vorbe goale, dar la capătul unui mandat, 2020 – 2024, chiar dacă suntem în opoziție, dacă  nu reușim să lăsăm ceva după noi... Este obligatoriu! Pentru că altfel vom fi catalogați ca oameni buni la vorbă, buni la promisiuni, dar cu puține fapte”, a declarat Căpățînă.

Acesta a dorit să mai adauge un detaliu subtil, dar important în legătură cu decizia sa de a candida: ”Am decis să candidez fiindcă ar fi fost nelalocul ei treaba, să avem un singur candidat la PNL. Și am decis să candidez și să vă prezint o variantă de om care trăiește liber, cu fruntea sus. Lucru pe care doresc să îl faceți și dumneavoastră! Vă mulțumesc!”, a conchis Căpățână.

 

Acuzații dure la adresa lui Alexandru Dănăilă și a «trădătorilor» din PNL

 

În cadrul ședinței, a mai luat cuvântul și Marian Vernescu, care a solicitat un moment de reculegere pentru liberalul Dan Buteică, ce a decedat pe 19 iunie 2019.

Ulterior a început procesul de votare, dar discuțiile au putut continua. Singurul care s-a mai înscris la cuvânt a fost Petrică Popa, ex-consilier municipal în madatul trecut și liberal cu ștate vechi. Acesta a dorit să vorbească în primul rând despre ”trădătorii” din PNL, fără a menționa vreun nume. Chiar și așa, Popa l-a criticat pe față pe fostul lider al organizației județene, Alexandru Dănăilă.

”Salut toți liberalii din această sală și din afara sălii, liberalii brăileni, din județ, din România. Totodată, trădătorilor PNL Brăila, le urez drum bun în viață! Aș dori să abordez trei lucruri. Despre trădare, despre încredere și despre echipă. Despre trădare: Brânzovenescu spunea: «Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători». Eu nu agreez trădarea, dar nici trădătorii. Mai ales că pe mulți dintre ei i-am primit eu în partid. Și au trădat. Și în stânga, și în dreapta. Au participat și participă în continuare la cooperativa de fotbal brăileană. Ca să nu spun că este o cooperativă politică. Dar asta e. Să sperăm că de acum încolo ne vor lipsi de prezența domniilor lor. Despre încredere. În politică și în viață se câștigă cel mai greu și se pierde cel mai ușor încrederea. Anumiți politicieni, așa-zis politicieni, care ar fi trebuit să se ocupe de politică, dar s-au ocupat de alte probleme, au reușit să aibă încrederea liberalilor brăileni și au dovedit contrariul. Că nu trebuia să le acordăm această încredere. Dumneavoastră știți despre ce este vorba. În frunte cu marele liberal, eu îi spusesem «El Lider Maximo», domnul Dănăilă. Alexandru Dănăilă. O mare personalitate, dar nu politică. Despre echipă. Eu cred că începând de astăzi, prin votul dumneavoastră, vom avea o echipă care să se ocupe de problemele curente, de problemele de perspectivă ale PNL, și de punerea în operă atât cât se poate acum, fiind în opoziție, a problemelor județului și municipiului Brăila”, a declarat Popa.

 

Cum se prezintă Biroul Politic Local al PNL Brăila

 

La final, deputatul Alexandru Popa a anunțat faptul că învingător este Cătălin Canciu, care a obținut 256 voturi. ”Acesta este primul mesaj de schimbare”, a transmis Popa vizibil încântat.

La rândul său, Cătălin Canciu a dorit să îi mulțumească în primul rând contracandidatului său, Marian Căpățînă, căruia i-a strâns mâna, precizând că prin faptul că a decis să candideze, acesta a demonstrat că PNL este un partid democratic, deoarece alegerile sunt ”esența democrației”.

”Voi lua în considerare toate ideile bune, și ale dumneavoastre și ale celorlalți colegi. Ca un adevărat liberal. Mulțumesc echipei mele. Sunteți extraordinari. Și în primul rând, scânteii”, a declarat Canciu, care a solicitat și o fotografie de grup cu ”echipa PNL”.

Deși era prezent, Cătălin Boboc nu s-a alăturat fotografiei membrilor din echipa susținătoare a lui Ludovic Orban.

Pe lângă președintele Cătălin Canciu, componența Biroului Politic Local al organizației Municipale PNL Brăila este următoarea: prim-vicepreședinți Ionel Alexandru și Sorin Ioniță. Vicepreședinți: Alexandru Bașno, Marius-George Sandu, Laurențiu Coman, Mihai Pascale, Cici Mihaela Bolovan, Carmen-Manuela Ionescu, Dan Florentin Moșescu, Florin Gheorghiță.

Mircea Florian Drăghici pentru funcția de trezorier.

Plus 15 membri: Mircea Bogatu, Gheorghe Bertescu, Magdalena Mocăniță, Georgeta Coman, Eugen Claudiu Chiru, Cristinel Marius Marin, Severin Gălățanu, Nelu Gheorghe, Sana Ștefan, Radu Biban, Ștefănuț Radu, Petrică Costel Popa, Alexandra Vasile, Alexandru Drogeanu și Georgiana Mihaela Dediu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro